Ειδήσεις

Μετα την φθορά επιστρέφει... στην αίγλη ο φάρος

Με τη φθορά του χρόνου εμφανή, αλλά έντονη και την παλιά του αίγλη, ο Φάρος της περιοχής Βρουχά Λασιθίου επιτέλους αποκτά την παλιά του μορφή. Άμεσα ξεκινούν σύμφωνα με το Δήμο Αγίου Νικολάου οι διαδικασίες, για την αναστήλωση του Φάρου Αφορεσμένου, μετά και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ (την ερχόμενη εβδομάδα) της απόφασης  για τον χαρακτηρισμό του, ως διατηρητέου μνημείου.

Ήδη σε συνάντηση που πραγματοποίησε την Τρίτη ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον του επιχειρηματία Γιάννη Λεμπιδάκη, αναφορικά με την αναστήλωση του συγκεκριμένου μνημείου- εξετάστηκαν οι παράμετροι που σχετίζονται με την διαδικασιά σύνταξης της μελέτης που απαιτείται, ενώ προτάθηκε η δημιουργία ναυτικού μουσείου σε παρακείμενο κτίσμα- γεγονός που αν μη τι άλλο θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή , ενώ αναμένεται να συμβάλλει εν πολλοίς στην πρόταση που διαμορφώνεται για την ένταξη της νήσου Σπιναλόγκας, στο κατάλογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, σε δηλώσεις του, έκανε γνωστό, ότι με αφορμή τον χαρακτηρισμό του Φάρου Αφορεσμένου-ως διατηρητέο μνημείο, δίδεται πλέον η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ του Δήμου, της Υπηρεσίας  Φάρων, και της Εφορείας νεότερων Μνημείων, για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες που θα επιτρέψουν την σύνταξη  μελέτης (ήδη υπάρχει το αρχιτεκτονικό μέρος) προκειμένου να συγκροτηθεί μια έκρως ενδιαφέρουσα πρόταση , που θα παρουσιαστεί τόσο σε φορείς και πολίτες, όσο και στον επιχειρηματία κ. Γιάννη Λεμπιδάκη, ο οποίος έχει δεσμευτεί για την χρηματοδότηση των διαδικασιών αναστήλωσης του μνημείου.

Απαιτούνται -πρόσθεσε ο κ. Ζερβός- συγκεκριμένες ενέργειες για την στατική αξιολόγηση του υφιστάμενου κτιρίου, καθώς επίσης  η σύνταξη ενός ρεαλιστικού προυπολογισμού καθώς και των σχεδίων εφαρμογής.

Ψάχνουν αρχεία του 50'

Επίσης όπως ο ίδιος ανέφερε " σε συνεργασία με την πρώην κοινότητα Βρουχά, βρισκόμαστε στο στάδιο αναζήτησης αρχείων για την λειτουργία του φάρου πρίν την δεκαετία του 50', ώστε να συμπληρωθεί το υλικό που απαιτείται και να προχωρήσουμε ένα ακόμα βήμα που θα επιτρέψει την διαμόρφωση ενός μικρού μουσείου με ναυτικά εκθέματα, επισκέψιμο από ντόπιους και ξένους, τόσο κατά την διάρκεια της θερινής αλλά και την χειμερινής περίοδου, με συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας".

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος, ανέλαβε εκ μέρους του δήμου,όπως αναφέρει η ανακοίνωση,  να φέρει σε πέρας σειρά διαδικαστικών ζητημάτων, προκειμένου η υπηρεσία από την πλευρά της, να προχωρήσει απρόσκοπτα στις  ενέργειες εκείνες, που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση το ταχύτερο δυνατόν των έργων στήριξης που απαιτούνται, για την συντήρηση του σημαντικού αυτού μνημείου.

Φάρος με ...ιστορία  

Ο φάρος Αφορεσμένου, κατασκευάστηκε το 1864 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Βρίσκεται στην άκρη του ακρωτηρίου ΄Αγιος Ιωάννης και εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1912-13 μετά την λήξη των Βαλκανικών Πολέμων.

Σχόλια