default-image

Το εξώδικο στη ΔΥΠΕ για τις εφημερίες τρόμου

Κρήτη
Το εξώδικο στη ΔΥΠΕ για τις εφημερίες τρόμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

   Με εργαζόμενους που μετατρέπονται σε «λάστιχο», γιατρούς που τρέχουν από τη βάρδια του κέντρου υγείας δεκάδες χιλιόμετρα μακριά για να κάνουν εφημερία στο νοσοκομείο, ακόμα και με απλήρωτες εφημερίες, αντιμετωπίζεται το θέμα των τραγικών ελλείψεων στο χώρο της υγείας. Όπως αποκαλύπτει το neakriti.gr γιατροί των κέντρων υγείας του νομού Ηρακλείου βλέποντας ότι η κατάσταση είναι οριακή απέστειλαν εξώδικο στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης για να διασφαλίσουν ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή.

      Πρόκειται για μια κίνηση που θα έκανε κάθε εργαζόμενος , που διαπιστώνει ότι με «μπαλώματα» επιχειρείται να αντιμετωπιστεί ευαίσθητος ο χώρος της δημόσιας υγείας και με τραγελαφικές καταστάσεις που καταγράφονται σε πολλά κέντρα υγείας.

Υπόσχονται λύση σε περίπου δύο μήνες

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής που ακολουθείται ήταν το Βενιζέλειο. Όταν τέθηκε σε κίνδυνο η λειτουργία της Παιδιατρικής κλινική του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού, η πρώτη λύση που προτάθηκε ήταν  φυσικά η παραδοσιακή συνταγή της «μετακίνησης γιατρών». Γιατροί άφηναν πίσω τους τα κέντρα υγείας και έκαναν εφημερίες στην κλινική δίνοντας ευτυχώς μαζί με το προσωπικό το «φιλί ζωής» στη λειτουργία της, αλλά την ίδια ώρα έμενε χωρίς γιατρό το κέντρο υγείας (ή αντίστοιχα το νοσοκομείο εαν προέρχονταν από νοσηλευτικό ίδρυμα).

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της Παιδιατρικής του Βενιζελείου κ.Βλαχάκη μιλώντας στο neakriti.gr :«Αρχικά οι γιατροί κλήθηκαν να κάνουν τρεις εφημερίες ο καθένας το μήνα, αλλά τώρα πλέον έχουν μειωθεί στις 1-2 εφημερίες το μήνα. Έρχονται γιατροί από Χάρακα, Βιάννο, Καστέλι και ΠΕΔΥ Ηρακλείου. Σε περίπου δύο μήνες  θα σταματήσουν οι εφημερίες καθώς θα υπάρξει επικουρικός γιατρός και θα προστεθεί μια ειδικευμένη γιατρός».

 Η κ.Βλαχάκη μάλιστα έκανε λόγο αναφερόμενη στο εξώδικο σε υπερβολές, αφού θεωρεί ότι υπάρχουν αρκετοί παιδίατροι στα κέντρα υγείας του νομού.

Καταστάσεις για «γέλια και για κλάματα»

Κι ενώ στα νοσοκομεία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με μετακινήσεις, στα κέντρα υγείας καταγράφονται καταστάσεις για γέλια και για κλάματα για να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες και  να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. Όπως περιγράφει ο γενικός γιατρός του κέντρου υγείας Αρκαλοχωρίου και δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Χρονάκης « τα πρωινά έρχονται γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία (Αρχάνες, Αλάγνι, Πεζά, Γαρίπα και Σχοινιάς) για να καλύψουμε τις ανάγκες. Την ίδια ώρα έχει ζητηθεί από τους γιατρούς του κέντρου υγείας μας να πηγαίνουν στα νοσοκομεία στο τμήμα διαλογής, λόγω έλλειψης προσωπικού!»

Γύρω- γύρω όλοι δηλαδή για να καλυφθούν για μια ακόμη φορά οι αμέτρητες «τρύπες» στη δημόσια υγεία.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το παράδειγμα γιατρού που εξυπηρετεί ταυτόχρονα το κέντρο υγείας Αγίας Βαρβάρας, το αγροτικό ιατρείο Αγίου Μύρωνα και σπεύδει και στο τμήμα διαλογής του Βενιζελείου! Ένας ακόμα γιατρός- λάστιχο, και φυσικά …απόλυτα ελληνική «πατέντα»….

Ακόμα και απλήρωτες εφημερίες…

Στο κέντρο υγείας Σπηλίου Ρεθύμνου δεν έχει ζητηθεί ακόμα να αντιμετωπίζονται ανάγκες του νοσοκομείου Ρεθύμνου, αλλά πιθανόν να είναι η επόμενη κίνηση για να καλύπτονται δύο φορές το μήνα οι ανάγκες στα ΤΕΠ. Σύμφωνα με το Νεκτάριο Σιβαρόπουλο γενικό γιατρό του κέντρου υγείας Σπηλίου δεν βλέπει με αρνητικό τρόπο την πρόθεση αυτή ,αλλά θέλει να τη διαδικασία στην εφαρμογή της .Κι αυτό γιατί προκύπτουν θέματα νομικά, θεσμικά  και δεοντολογικά και δεν πρέπει να διαταραχθεί η λειτουργία των κέντρων υγείας, όπως σημειώνει.

Πάντως ενώ ζητείται από τους γιατρούς να βάλουν «πλάτη» για να καλυφθεί η δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία, πολλοί δεν πληρώνονται μια με δύο εφημερίες το μήνα, δηλαδή συνολικά χάνουν 80-180 ευρώ ! Και δεν είναι λίγες οι φορές που επιστρατεύουν ακόμα και το δικό τους αυτοκίνητο για να φύγουν από κέντρα υγείας και να καλύψουν έκτακτο περιστατικό. Αυτά όμως δεν λαμβάνονται και πολύ υπόψιν στην Ελλάδα της κρίσης όπου η λογική είναι πλέον περικοπές, εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων και κυρίως πολλών αρμοδιοτήτων…

Ρεπορτάζ:Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News