Ειδήσεις

Τα κακώς κείμενα στα δημόσια νοσοκομεία από τους ασθενείς

Μεγάλη έρευνα αξιολόγησης της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας ξεκινά η ΔΥΠΕ Κρήτης σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης, χρονικής διάρκειας τριών χρόνων, στοιχεία που θα αξιολογηθούν επιστημονικά με στόχο να αντιμετωπιστούν τα κακώς κείμενα στα δημόσια νοσοκομεία του νησιού.

Από την ερχόμενη Δευτέρα πολίτες που νοσηλεύτηκαν πριν τρεις μέρες σε νοσοκομεία θα κληθούν ανώνυμα να συμμετάσχουν σε τηλεφωνική έρευνα, απαντώντας σε πρώτη φάση σε 38 ερωτήσεις μέσα σε χρονικό διάστημα 5 με έξι λεπτών.

Τα ερωτήματα αφορούν τη συμπεριφορά γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και το επίπεδο εξυπηρέτησής τους καθώς και γενικές ερωτήσεις που αφορούν την καθαριότητα, τους θαλάμους και το αν χρειάστηκε να δώσουν φακελάκι για να εξυπηρετηθούν καλύτερα.

Ακόμη, θα κληθούν να απαντήσουν ποια είναι τα 3 θετικά και 3 αρνητικά σημεία στα νοσοκομεία.

Η πρώτη φάση της έρευνας είναι διερευνητικού χαρακτήρα ενώ μέσα σε έναν χρόνο θα κληθούν να απαντήσουν 1.500 πολίτες. Στην επόμενη φάση θα σχεδιαστούν παρεμβάσεις για την βελτίωσης της ποιότητας παροχής υγείας ενώ στην τρίτη φάση θα διερευνηθεί μέσω της έρευνας αν τελικά υπήρξε… θεραπεία στα όποια προβλήματα.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή έρευνα που ξεκινά από την Κρήτη, με την υλοποίηση της να γίνεται χωρίς κανένα κόστος.

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο από την ΔΥΠΕ, με το όλο εγχείρημα να παίρνει πλέον σάρκα και οστά.

Δώδεκα φοιτητές από το τμήμα νοσηλευτικής του ΤΕΙ Κρήτης εκπαιδεύτηκαν για έναν μήνα και είναι πανέτοιμοι για τη διεξαγωγή της έρευνας, η οποία προϋποθέτει τη συγκατάθεση των πολιτών.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Σχόλια