Ειδήσεις

Κεφαλογιάννης: Προτεραιότητα η προστασία της Σέγκεν

Ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με το προσφυγικό, κατέθεσε ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την πρωτοβουλία της αυστριακής κυβέρνησης να συγκαλέσει διάσκεψη με τη συμμετοχή συγκεκριμένων χωρών.

Στην ερώτησή του ο κ.Κεφαλογιάννης επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία της Αυστριακής Κυβέρνησης να συγκαλέσει την προσεχή Τετάρτη διάσκεψη των χωρών των Βαλκανίων για τον συντονισμό των θέσεων τους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, εκ πρώτης όψεως φαίνεται θεμιτή.  Ωστόσο, προσθέτει, πριν από την προγραμματισμένη διάσκεψη, θα πρέπει να τονισθεί ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν λάβει ομόφωνες αποφάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, όπως η κατανομή των προσφύγων, αποφάσεις που μέχρι στιγμής μένουν στις καλένδες.

«Ακόμα και αν στο παρελθόν υπήρξε κριτική έναντι της Ελλάδας για καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων, η τελευταία ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει σαφή πρόοδο στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.» τονίζει ο κ. Κεφαλογιάννης.

Είναι επίσης προφανές, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η προστασία της ζώνης Σένγκεν αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα κράτη που μετέχουν σε αυτή καθώς πιθανή κατάρρευσή της θα στοίχιζε από 470 δισ € έως 1,4 τρισ € σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου Bertelsmann.

«Καθώς η ατζέντα της επικείμενης διάσκεψης στη Βιέννη δεν έχει ανακοινωθεί είναι λογικό να προκαλούνται ερωτηματικά σχετικά με το αν η Αυστριακή Κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει μεμονωμένες πρωτοβουλίες εκτός των ήδη συμφωνημένων αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.» σημειώνει ο κ. Κεφαλογιάννης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το μήνυμα που εκπέμπεται εκτός Ε.Ε. είναι σαφέστατα αρνητικό καθώς θα αναδεικνύει τον αποσυντονισμό των κοινών δράσεων της Ένωσης, μήνυμα που αντί να περιορίσει είναι δυνατόν να αυξήσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Σχόλια