default-image

Ισπανία: Επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης από Σοσιαλιστές και Ποδέμος

Κόσμος
Ισπανία: Επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης από Σοσιαλιστές και Ποδέμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζουν τις επαφές τα κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στην Ισπανία προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο, δύο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού και την αποτροπή νέων εκλογών.

Χθες μια τετράωρη συνάντηση που έγινε ανάμεσα στους Σοσιαλιστές, το Ποδέμος και δύο μικρότερα κόμματα της αριστεράς δημιούργησε την εντύπωση πως σημειώνεται πρόοδος.

«Συμφωνούμε στις προτεραιότητες, ήταν μια καλή αρχή, αλλά δεν έχουμε ακόμη κάτι στέρεο», είπε ο Ινίγο Ερεχόν, στέλεχος του Ποδέμος, σχεδόν πέντε ώρες μετά την έναρξη των συνομιλιών. Η διαδικασία αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα το απόγευμα.

Στελέχη των Σοσιαλιστών σημείωναν ωστόσο πως τα τέσσερα κόμματα δεν έχουν την πλειοψηφία των εδρών.

«Συμφωνήσαμε στην ατζέντα» της διαπραγμάτευσης, περιορίστηκε να πει ο Αντόνιο Ερνάντο των Σοσιαλιστών. «Δεν μπήκαμε στα μεγάλα θέματα».

Ο Σάντσεθ συναντήθηκε παράλληλα χθες το απόγευμα με τον ηγέτη του κεντρώου κόμματος Θιουδαδάνος, εξερευνώντας μια εναλλακτική πρόταση σε μια κυβέρνηση συμμαχίας κεντροαριστεράς-αριστεράς.

Ο Άλμπερτ Ριβέρα, ο ηγέτης του Θιουδαδάνος, άφησε να εννοηθεί ότι οι πιθανότητες είναι ίσες για τον σχηματισμό κυβέρνησης ή την εγκατάλειψη της προσπάθειας, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News