Ειδήσεις

Ελάχιστοι Έλληνες γίνονται δότες μυελού των οστών

Ελάχιστοι είναι οι δότες μυελού των οστών στην Ελλάδα και ως εκ τούτου η χώρα μας αναγκάζεται να κάνει εισαγωγή. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» για το 2015 το 98% των μοσχευμάτων προέρχονται από τράπεζες του εξωτερικού και μόνο το 2% από εθελοντές δότες στην Ελλάδα.

Συνολικά οι εθελοντές δότες μυελού των οστών στην Ελλάδα ανέρχονται στις 50.000, ενώ μόνο στην Κρήτης ως το τέλος του 2015 έφταναν τους 2.372, εξηγεί o κ. Θεοφάνης Κανάκης, αντιπρόεδρος της Ηλιαχτίδας.

Παρότι γενικότερα τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά, η Κρήτη είναι πρώτη σε αριθμό εθελοντών για μυελό των οστών σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και σε σχέση με τον πληθυσμό του νησιού.

Το 2015 χρειάστηκαν μεταμόσχευση 200 άτομα στην Ελλάδα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιστατικά που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι τα αιματολογικά, όπως π.χ. λευχαιμία. Από τα 200 άτομα, τα 40 ήταν παιδιά και οι 160 ενήλικες.

Οι δότες προέρχονται κατά 40% από μέλη της οικογένειας και κατά 60% από εθελοντές δότες. Από τους δότες τώρα, το 98% προέρχεται από τράπεζες του εξωτερικού και κατά 2% από την Ελληνική τράπεζα.

Ο κ. Κανάκης ανέφερε ότι πρόσφατα η Ηλιαχτίδα είχε κάνει κάλεσμα ώστε Κρητικοί να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών διότι υπήρχε ανάλογη ανάγκη στα Χανιά. Τότε πολλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου, έτσι η Ηλιαχτίδα συνέβαλλε αποφασιστικά στην αύξηση του αριθμού των εθελοντών στο νησί.

Ο Σύλλογος "Όραμα ελπίδας", όπως και η "Ηλιαχτίδα", δραστηριοποιούνται στην ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσα από την ενημέρωση για τα αιματολογικά περιστατικά προκειμένου να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών.

 

Επίσης, συλλέγουν δείγματα από τους εθελοντές τα οποία στέλνονται στο υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο στέλνει τα δείγματα στην παγκόσμια τράπεζα δωρητών, η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Στην παγκόσμια τράπεζα απευθύνονται οι γιατροί από όλον τον κόσμο όταν χρειάζονται μόσχευμα και από εκεί, υπό την επίβλεψη της UNESCO, ξεκινάει ουσιαστικά η διαδικασία εύρεσης κατάλληλου μοσχεύματος.

Ρεπορτάζ:

Μαρία Αγαπάκη

Σχόλια