Ειδήσεις

Παχιά Άμμος: Αντιδράσεις για την εμποροπανήγυρη

Την ώρα που δεκάδες εμπορικά καταστήματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ιεράπετρας κλείνουν καθημερινά, πληρώνοντας τις συνέπειες της ύφεσης που η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει, σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί το ενδεχόμενο, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου την Τρίτη 23 του μηνός και την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο, να αποφασίσουν θετικά υπέρ της αδειοδότησης της λειτουργίας "εμποροπανήγυρης" που περιφέρεται σε όλη την Ελλάδα, στήνει πρόχειρες κατασκευές και λειτουργεί σαν ένα μεγάλο «παζάρι» με 200 επιχειρήσεις.

Την πρόταση έχει καταθέσει στη Δημοτική Αρχή ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Παχιάς Άμμου κ. Γιώργος Ραπάνης ο οποίος έχει μιλήσει με το Σωματείο των περιφερόμενων εμπόρων που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν επί της Εθνικής οδού, σε ιδιωτικό οικόπεδο κοντά στον κόμβο.

«Επειδή πιστεύουμε ότι το «παζάρι» που είχε λειτουργήσει ξανά πριν από πολλά χρόνια στην περιοχή μας, έδωσε ζωή στο χωριό μας, ζητούμε να δοθεί η άδεια να λειτουργήσει και πάλι από τις 28 Μαρτίου, όπως μας έχει ζητήσει το Σωματείο των περιφερόμενων εμπόρων που εκπροσωπούν 200 επιχειρήσεις. Αν λειτουργήσει για επτά μέρες, όπως ζητούν, η εμποροπανήγυρης στην Παχιά Άμμο, όλοι αυτοί οι έμποροι και οι καταναλωτές που θα έρχονται στην περιοχή μας, θα αναζωογονήσουν την τοπική μας οικονομία και θα ζωντανέψουν εκτός από το χωριό μας και το γειτονικό Καβούσι», ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παχιάς Άμμου κ. Γιώργος Ραπάνης.

Το Επιμελητήριο Λασιθίου δεν συμφωνεί με την αδειοδότηση του «παζαριού» στην Παχιά Άμμο, όπως διατείνεται ο αντιπρόεδρος του, κ. Μανόλης Παπαδάκης.«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί άδεια για να λειτουργήσει το «παζάρι» αυτό στην Παχιά Άμμο από τη στιγμή που λειτουργεί λαϊκή αγορά στην Ιεράπετρα, τη Σητεία και τον Άγιο Νικόλαο, λειτουργούν τα Κινέζικα, οι πολυεθνικές, και εκατοντάδες ντόπιες μικρές επιχειρήσεις. Με τη λειτουργία αυτών των περιφερόμενων αγορών, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός, γιατί το κόστος λειτουργίας του στεγασμένου εμπορίου είναι πάρα πολύ μεγάλο, σε αντίθεση με τις πρόχειρες κατασκευές που δεν κοστίζουν», υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Κάθετα αντίθετος στην πρόταση για λειτουργία εμποροπανήγυρης στην Παχιά Άμμο είναι και ο Εμπορικός Σύλλογος Ιεράπετρας, ο οποίος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο Δήμο την περασμένη Πέμπτη, η οποία ωστόσο εχθές, δεν τέθηκε υπόψη των μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν το πρωί της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου.

«Το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας, τηρώντας την απόφαση του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου για την απαγόρευση λειτουργίας εμποροπανήγυρης στην περιοχή της Ιεράπετρας, δεν επιτρέπει την διεξαγωγή εμποροπανήγυρης, όχι μόνο στην περιοχή της Παχιάς Άμμου αλλά και σε όλη την περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας», αναφέρει στην επιστολή που έστειλε στο Δήμο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ Βαγγέλης Μπινιχάκης και η γραμματέας του κ. Νίκη Ξομπλαράκη.

«Εμείς ζητούμε από το Δήμο Ιεράπετρας να ασχοληθεί με την αναθέρμανση της γεραπετρίτικης αγοράς που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, αντί να κάνει σκέψεις για αδειοδότηση "παζαριού" στην Παχιά Άμμο, όπου θα προσφέρονται εμπορεύματα  αμφιβόλου ποιότητας, σε καταναλωτές που έχουν ήδη τη δυνατότητα να αγοράσουν τέτοια προϊόντα από τα Κινέζικα που λειτουργούν στην πόλη μας.

Να συνεκτιμήσουν όσοι θα πάρουν την απόφαση για να λειτουργήσει αυτή η εμποροπανήγυρης, ότι είναι η πρώτη φορά, που στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων που τελειώνουν σε λίγες μέρες, καταγράφεται σημαντική πτώση του τζίρου των καταστημάτων», προσθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης.

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής προεδρεύει ο δήμαρχος κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης και μέλη της είναι οι, Σουραβλής Χριστόφορος, Λουτσέτης Μανόλης, Ρουμελιωτάκη  Μαρία, Πανταζής Αργύρης, Κοτσιφάκη Μαρία, και Κουγιουμουτζάκης Γιώργος.

Την Τετάρτη 24 Φεβρουρίου η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, θα φτάσει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα ληφθεί και η τελική απόφαση.

Ρεπορτάζ:

Νίκος Πετάσης

Σχόλια