default-image

Εξαγορά της τράπεζας BSI από την EFG International έναντι 1,33 δισ. φράγκων

Οικονομία
Εξαγορά της τράπεζας BSI από την EFG International έναντι 1,33 δισ. φράγκων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H EFG International συμφώνησε να εξαγοράσει την ελβετική τράπεζα BSI από τον βραζιλιάνικο όμιλο BTG Pactual έναντι τιμήματος 1,33 δισ. ελβετικών φράγκων (1,34 δισ. δολαρίων), σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο όμιλος EFG, που αποτελεί την επενδυτική εταιρεία του Σπύρου Λάτση, θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ενιαίας εταιρείας που θα δημιουργηθεί, με ποσοστό πάνω από 35%, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Με την εξαγορά αυτή, το υπό διαχείριση ενεργητικό της EFG θα διπλασιασθεί, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η τράπεζα που θα προκύψει από τη συνένωση της EFG με τη BSI θα διαχειρίζεται στοιχεία ενεργητικού ύψους 170 δισ. φράγκων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η EFG που έχει έδρα τη Ζυρίχη. Η τράπεζα σχεδιάζει να κάνει αύξηση κεφαλαίου, ύψους 750 εκατ. φράγκων, για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, η οποία θα γίνει με την καταβολή των 975 εκατ. φράγκων σε μετρητά και το υπόλοιπο σε μετοχές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μετοχή της ελβετικής τράπεζας μειώθηκε 3,7% σήμερα το πρωί, στα 6,45 φράγκα. Η τιμή της έχει υποχωρήσει 39% τους τελευταίους 12 μήνες, με τη χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 980 εκατ. φράγκα. «Συνενώνοντας τη συμπληρωματική ισχύ της BSI με εκείνη της EFG, δημιουργούμε μία κορυφαία παγκόσμια ιδιωτική τράπεζα, με ισχυρές ρίζες σε όλες τις περιοχές της Ελβετίας», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της EFG, Joachim Straehle, στην ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Προσφέρουμε ελκυστικές προοπτικές στους μετόχους μας».

Η BTG Pactual, που είχε την ιδιοκτησία της BSI για λιγότερο από ένα χρόνο, πουλά τα περιουσιακά της στοιχεία μετά τη σύλληψη του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της, Andre Esteves, τον περασμένο Νοέμβριο, εν μέσω ενός εκτεταμένου επιχειρηματικού σκανδάλου διαφθοράς. Η ενιαία τράπεζα θα συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων διαχειριστών ιδιωτικής περιουσίας, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Η συμφωνία θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση δαπανών, προ φόρων, περίπου 185 εκατ. φράγκων έως το 2019 και θα συμβάλει στα κέρδη ανά μετοχή της EFG από το 2018, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Η BTG Pactual θα κατέχει, με βάση τη συμφωνία, περίπου το 20% της EFG και θα εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιό της. Η EFG Group, η επενδυτική εταιρεία του Σπύρου Λάτση, θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην ενιαία τράπεζα, με ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το 35%, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Τα καθαρά κέρδη της EFG για το 2015 μειώθηκαν σε 57,1 δισ. φράγκα από 61,4 δισ. φράγκα το 2014, ανέφερε η τράπεζα με άλλη ανακοίνωσή της. Τα έσοδά της μειώθηκαν πέρυσι κατά 2,7% στα 697 εκατ. φράγκα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News