default-image

Γίνε κι εσύ δότης μυελού των οστών

Υγεία
Γίνε κι εσύ δότης μυελού των οστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ημερίδα για το θέμα της δωρεάς μυελού των οστών θα διεξαχθεί την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, στο ΤΕΙ Κρήτης, στο αμφιθέατρο της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ), ενώ παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να εγγραφούν και στην τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Η Ηλιαχτίδα», τον Ροταριανό Όμιλο Ηρακλείου, τη Σ.Ε.Υ.Π. Τ.Ε.Ι. Κρήτης και την κλινική Αιματολογίας - Ογκολογίας Παίδων του Πα.Γ.Ν.Η., με τη συμμετοχή της τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας».

Η έναρξη της Ημερίδας θα γίνει στις 10 π.μ. με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει εισηγήσεις κορυφαίων επιστημόνων εξειδικευμένων με το θέμα, αλλά και λήψη δείγματος σιέλου για όσους επιθυμούν να εγγραφούν στη σχετική τράπεζας δοτών.

Αμέσως μετά το τέλος της Ημερίδας, θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με την ευγενική προσφορά του συγκροτήματος του Γρηγόρη Παραγιουδάκη και του χορευτικού συγκροτήματος Πιλάλη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

10:00 | Εγγραφές

10:30 | Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων

- Ευάγγελος Καπετανάκης, Καθηγητής, Πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης

- Ζαχαρένια Ανδρουλάκη - Χαραλαμπάκη, Καθηγήτρια, Κοσμήτωρ Σ.Ε.Υ.Π., ΤΕΙ Κρήτης

- Χρήστος Μελάς, Επίκουρος Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Κρήτης

- Gian Andrea P. Garancini, Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου, βοηθός Διοικητής 2470 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ

- Μαρία Ευστρατίου - Δουμάνη, Πρόεδρο Ηλιαχτίδας

- Μιχάλης Ζωγραφάκης - Σφακιανάκης, Πρόεδρος Ροταριανού Ομίλου Ηρακλείου

Α' Μέρος - Συντονιστής Γεώργιος Κριτσωτάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής T.E.I. Kρήτης

11:00 | «Ο ρόλος και το έργο της Σ.Ε.Υ.Π. Τ.Ε.Ι. Κρήτης στη διασύνδεση με την τοπική κοινωνία», Σοφία Κουκούλη, Καθηγήτρια, Πρόεδρος τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, Σ.Ε.Υ.Π., Τ.Ε.Ι. Κρήτης

11:15 | «Η προσφορά του Συλλόγου "H Ηλιαχτίδα" στα παιδιά της Κρήτης που νοσούν από νεοπλασματικές νόσους», Μαρία Ευστρατίου - Δουμάνη, Πρόεδρος Ηλιαχτίδας

11:30 | «Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» δύο δημιουργικά χρόνια, Ιωάννα Βαρελά, Βιολόγος, Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας»

11:45 | «Το έργο του Ρ. Ο. Ηρακλείου στον τομέα της υγείας προς την τοπική κοινωνία», Μιχάλης Ζωγραφάκης - Σφακιανάκης, Πρόεδρος Ρ. Ο. Ηρακλείου, Καθηγητής Εφαρμογών Νοσηλευτικής, Σ.Ε.Υ.Π., Τ.Ε.Ι. Κρήτης

12:00 | Διάλειμμα - Καφές

Β' Μέρος - Συντονιστής: Θεοχάρης Κωνσταντινίδης, Καθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής Τ.Ε.Ι. Κρήτης

12:15 | «Καρκίνος σε παιδιά και εφήβους. Από τη διάγνωση στην ίαση», Δρ. Ευτυχία Στειακάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Δ/ντρια  Κλινικής Αιματολογίας - Ογκολογίας Παίδων, ΠαΓΝΗ.

12:30 | «Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών και η σημασία της εθελοντικής προσφοράς», Δρ. Στυλιανός Γραφάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»

12:45 | Συζήτηση - Συμμετοχή εθελοντών

13:00 - 15:00 | Λήψη δειγμάτων σιέλου στο χώρο της Ημερίδας

Στατιστικά στοιχεία για την Κρήτη και την Ελλάδα

Σύνολο εθελοντών μυελού οστού Ελλάδας: 50.000

Σύνολο Κρήτης έως τέλους 15: 2.372

Χρειάστηκαν Μεταμόσχευση : 200 άτομα

Εξ αυτών 40 ήταν παιδιά και 160 ενήλικες.

Οι δότες προερχόνταν κατά 40% από μέλη της οικογένειας και κατά 60% από εθελοντές δότες.

Από τους δότες: Το 98% προερχόταν από τράπεζες του εξωτερικού, και κατά 2% από την Ελληνική τράπεζα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News