Ειδήσεις

"Κόκκινο" χτυπάνε οι ελλείψεις στα κρητικά νοσοκομεία(video)

Αλαλούμ επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, με την έλλειψη προσωπικού να χτυπάει "κόκκινο". Την ώρα που προκηρύσσονται θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, οι εργαζόμενοι τις χαρακτηρίζουν ως σταγόνα στον ωκεανό.

Ούτε στο ελάχιστο δεν μπορούν να καλύψουν τις θηριώδεις ανάγκες που καταγράφονται στις ΜΕΘ όλης της χώρας οι 23 θέσεις για την Κρήτη και 500 για όλη την Ελλάδα, που προκηρύχτηκαν από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα καταγράφεται σε ένα από τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Κρήτης, το Βενιζέλειο, όπου προκηρύχθηκαν μόλις τρεις θέσεις, ενώ οι εργαζόμενοι τονίζουν πως απαιτούνται τουλάχιστον δεκαπέντε προσλήψεις. Ωστόσο ως τονωτική ένεση χαρακτηρίζει η 7η ΥΠΕ την προκήρυξη.

Λειτουργία κάτω από το όριο ασφαλείας


Ως φυσικό επακόλουθο η λειτουργία των νοσοκομείων πέφτει πολλές φορές κάτω από τα όρια ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δεκάδες περιστατικά που καταγράφονται καθημερινά. Η αναντιστοιχία που καταγράφεται είναι χαοτική.
 
Και στο ΠΑΓΝΗ το ίδιο σκηνικό. Τουλάχιστον δέκα άτομα νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό χρειάζεται για να λειτουργήσει ομαλά η ΜΕΘ, την ώρα που έχουν προκηρυχθεί μόλις έξι θέσεις.

Στη ΜΕΘ οι... ΜΕΘ


Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό έχουν δημιουργήσει στα νοσοκομεία λίστες αναμονής με σοβαρές περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως να αδειάσει κρεβάτι ενώ και σοβαρές τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονταν λόγω της έλλειψης διαθέσιμων κλινών σε ΜΕΘ. 

 
Εκρηκτικές είναι, εντωμεταξύ, οι εφημερίες στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, λόγω των πολλών περιστατικών σε συνάρτηση με την έλλειψη προσωπικού και την πολύωρη αναμονή. Γιατρός, μάλιστα, έχει πέσει και θύμα ξυλοδαρμού εν ώρα εφημερίας, από εξοργισμένο συγγενή ασθενούς, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι.  

Ρεπορτάζ:

Φωτεινή Μαυροματάκη
 

Σχόλια