default-image

Ε.Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ να καταλάβει ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα

Οικονομία
Ε.Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ να καταλάβει ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήνυμα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα, απευθύνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «RealNews», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η βάση της συζήτησης για την αξιολόγηση «δεν μπορεί να είναι άλλη από τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού».

Το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναφορές στα ευρωπαϊκά κεκτημένα και πως η όποια κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις δυσκολεύει τη στρατηγική της κυβέρνησης να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο μέτρων-ύφεσης-νέων μέτρων, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Εκτιμά ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ επισημαίνει ότι δε μπορούν να ζητούνται νέα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε κόψιμο στις τρέχουσες συντάξεις, όταν η οικονομία και τα έσοδα έχουν πάει καλύτερα από τις προβλέψεις του καλοκαιριού.

«Υπάρχουν κόκκινες γραμμές στο θέμα των συντάξεων και στο μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής», εξηγεί και προσθέτει ότι μέρος των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφορά και στη διαχείριση των δαπανών που προορίζονται για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς «βρίσκονται σε καλό δρόμο» και παράλληλα, τονίζει, αναφορικά με το χρέος, ότι θα πρέπει να ληφθεί μία πολιτική απόφαση που δεν θα μετατοπίζει την τελική λύση στο μέλλον.

«Μόνο έτσι θα απελευθερωθεί η συμπιεσμένη ζήτηση στην οικονομία και οι επενδυτές θα μπορέσουν να επενδύσουν, ξέροντας ότι έχουν μπροστά τους ένα καθαρό τοπίο μακράς πνοής», επισημαίνει προσθέτοντας ότι την Άνοιξη θα παρουσιαστεί και το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Σχετικά με τα φορολογικά, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια για να μην πέσουν τα βάση στα χαμηλότερα στρώματα και να υπάρχει αναδιανομή.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσακαλώτος εκτιμά ότι η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλείται με τα μέτρα πολιτικής που κατατίθενται, όσο δύσκολα και αν είναι αυτά και χαρακτηρίζει τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση «όνειρα της αντιπολίτευσης» και «παιχνίδια τακτικής», επειδή «γνωρίζουν ότι στο επίπεδο των εκλογικών συσχετισμών δεν έχουν τύχη».

Για το προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι δεν ανησυχεί. «Ανησυχώ όμως στο κατά πόσο επικοινωνούμε το δικό μας πολιτικό σχέδιο, τις κοινωνικές μας προτεραιότητες, τις τομές και τους μετασχηματισμούς που επιχειρούμε στο επίπεδο του κράτους, της οικονομίας και των κοινωνικών θεσμών», προσθέτει.

Ο υπουργός Οικονομικών, εξάλλου, κατηγορεί τον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «παλινδρομεί συνεχώς μεταξύ δεξιού λαϊκισμού και αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού».

Τέλος, εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι το διακύβευμα θα είναι το πώς μπορεί να εφαρμόζεται αριστερή πολιτική σε αντίξοες συνθήκες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News