Ειδήσεις

22 σταθμοί για 21.700 παιδιά στο Ηράκλειο!

Χιλιάδες γονείς δεν... "τόλμησαν" καν να κάνουν τα χαρτιά τους για την απορρόφηση των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου, ενώ, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, πάνω από 1.500 παιδιά, από αυτά που οι γονείς τους είχαν κάνει αίτηση αλλά τους την απέρριψαν, έμειναν εκτός σταθμών.

Την ίδια ώρα, η δημοτική Αρχή του Ηρακλείου ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία τον 23ο Παιδικό Σταθμό, που βρίσκεται στην Αγία Αικατερίνη στις Πατέλες, αλλά και πάλι, μπροστά στις τεράστιες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, οι υφιστάμενες υποδομές, με το ελλιπέστατο προσωπικό, αποτελούν "σταγόνα στον ωκεανό"!

Όσο και να θέλει ο Δήμος Ηρακλείου να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες, δεν μπορεί να το πετύχει, αφού στην πραγματικότητα υπάρχει ένα μείζον πολιτικό και κοινωνικό θέμα, που έχει να κάνει με επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια, τα οποία και θα έπρεπε να λαμβάνονταν υπόψη από την κεντρική εξουσία.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής-Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ) Γιώργος Βουρεξάκης, στους 22 δημοτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς θα προστεθεί πολύ σύντομα και ο σταθμός της Αγίας Αικατερίνης.

«Είναι έτοιμος και πιστεύουμε ότι θα αρχίσει να λειτουργεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο», όπως εκτιμά ο ίδιος.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την κατάσταση, ο κ. Βουρεξάκης λέει ότι μόνο πέρυσι, μαζί με τις αιτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, οι συνολικές αιτήσεις προς το Δήμο Ηρακλείου έφτασαν γύρω στις 3.500. Από τις αιτήσεις αυτές, δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν πάνω από 2.000, και αυτό σημαίνει ότι οι πόρτες έμειναν κλειστές για τουλάχιστον 1.500 παιδάκια.

Στο ερώτημά μας, αν ο ίδιος ο κ. Βουρεξάκης αλλά και η δημοτική Αρχή Ηρακλείου ασπάζονται την άποψη ότι θα πρέπει κάποτε οι γονείς να μην πληρώνουν ούτε ευρώ για να φιλοξενούνται τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, μας απάντησε πως συμφωνεί και πως αυτό θα ήταν το πιο ιδανικό. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι «τα τροφεία τα έχουμε μειώσει όσο πιο πολύ μπορούμε. Αρκεί να σας πω ότι, κατά μέσο όρο σήμερα, η επιβάρυνση των οικογενειών που έχουν τα παιδιά τους στους σταθμούς του Δήμου (η οποία διαμορφώνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια) δεν ξεπερνάει τα 400 με 450 ευρώ το χρόνο, όταν στους ιδιωτικούς σταθμούς τα τροφεία φτάνουν τα 300 ευρώ το μήνα»...

Μάλιστα, φέτος, ο Δήμος Ηρακλείου έχει ξεκινήσει και μια πρώτη απαλλαγή. Αυτή αφορά στους γονείς με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ και με δύο παιδιά. Και όσοι έχουν από τρία παιδιά και πάνω και εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, δεν πληρώνουν τροφεία.

«Στόχος μας για την επόμενη τριετία είναι», λέει ο Γιώργος Βουρεξάκης, «να μειώνουμε σταδιακά τα έξοδα και να φτάσουμε σε απαλλαγή από τα τροφεία στις τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και σε πολύτεκνες οικογένειες μέχρι 20.000 ευρώ»...

«Χρειαζόμαστε προσλήψεις»

Την ίδια ώρα, οι ανάγκες για προσλήψεις είναι μεγάλες. Όπως λέει κ. Βουρεξάκης, «εμείς έχουμε περίπου 90 μόνιμους υπαλλήλους. Άλλους τόσους έχουμε μέσω του ΕΣΠΑ. Και φέτος είχαμε κάνει διαγωνισμούς και είχαμε πάρει 23 παιδαγωγούς. Και μαζί με ΕΣΠΑ, πεντάμηνα και μόνιμους, φτάσαμε φέτος γύρω στους 250 εργαζόμενους. Σε αυτά τα νούμερα είμαστε καλά. Αλλά αυτές τις μέρες λήγει και το τελευταίο πεντάμηνο και πολλοί εργαζόμενοι θα φύγουν. Εμείς έχουμε ανάγκη από μόνιμους υπαλλήλους», καταλήγει.

«Σε "εμπόρευμα"»

«Όλες οι κοινωνικές δομές έχουν μετατραπεί σε "εμπόρευμα". Και είναι λογικό αυτό, όταν έχουμε ένα σύστημα που βασίζεται στο κέρδος»... Το βασικό αυτό συμπέρασμα εκφράζει στη "Ν. Κρήτη" ο κοινωνιολόγος Μανόλης Συντυχάκης, που σήμερα είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Ο ίδιος μιλάει στην εφημερίδα μας, αποκαλύπτοντας πολύ χαρακτηριστικά στοιχεία, ως πρώην πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου.

«Αν δούμε το θέμα της προσχολικής αγωγής από παιδαγωγική-επιστημονική άποψη, θα πρέπει να πούμε ότι σε αυτό το στάδιο στηρίζονται οι βάσεις για την προσωπικότητα και τη βασική εξέλιξη του νέου ανθρώπου. Άρα η συστηματική και οργανωμένη από το κράτος προσχολική αγωγή θα πρέπει να ξεκινάει από την προσχολική ηλικία. Και όταν λέμε προσχολική ηλικία, δεν εννοούμε ένα χρόνο πριν μπει στη βασική εκπαίδευση. Μιλάμε από μια ηλικία 2 μέχρι και 6 ετών»...

Ο Μανόλης Συντυχάκης χαρακτηρίζει το μέτρο αυτό ως καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση μορφωτικών ανισοτήτων, αλλά και για τη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης κοινωνικής προσωπικότητας των νέων ανθρώπων.

«Άρα το θέμα της προσχολικής αγωγής δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια ή ως δώρο. Και πολύ δε περισσότερο ως εμπόρευμα. Αποτελεί βασική ανάγκη. Και δεν μπορεί να μετρηθεί και με δημοσιονομικούς δείκτες», λέει χαρακτηριστικά. «Αλλά όλα αυτά τα χρόνια με τα μνημόνια, εκείνο που μέτρησε είναι οι δημοσιονομικοί δείκτες και όχι οι πραγματικές ανάγκες».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

22 σταθμοί για 21.700 παιδιά

Μια μελέτη που έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου - της οποίας ήταν επικεφαλής μέχρι που εξελέγη βουλευτής ο Μανόλης Συντυχάκης - παίρνοντας τα στοιχεία από το Δημοτολόγιο Ηρακλείου, δείχνει μια κατάσταση που σοκάρει.

«Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του 2015 μέχρι και το τέλος του 2015, οι γεννήσεις της τελευταίας πενταετίας που εμείς ζητήσαμε, αφού η κρίσιμη ηλικία είναι από 2 μέχρι και 5 χρόνων, ήταν 21.700 παιδιά. Είναι ηλικίες παιδιών που θα έπρεπε να είναι στους παιδικούς σταθμούς. Έχουμε 22 παιδικούς σταθμούς στο Ηράκλειο. Πόσα παιδιά δέχονται κάθε χρόνο; 1.500 πάνω-κάτω; Αυτό δείχνει ότι απέχει μακρά από αυτό που λέμε την κάλυψη του συνόλου των αναγκών μιας πόλης», τονίζει ο κοινωνιολόγος Μανόλης Συντυχάκης.

Αλλά, εκτός από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, είναι και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, που στο Ηράκλειο φιλοξενούν 540 παιδιά και αντιμετωπίζουν και αυτά ανάλογα προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Συντυχάκη. Τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, που στο Ηράκλειο δεν έχουν ΑμεΑ, είναι 7 στο Δήμο Ηρακλείου.

«Το γεγονός ότι όσα χρόνια διαρκεί η κρίση υπήρξε μείωση των πόρων προς την Αυτοδιοίκηση 60-65% έχει άμεση αντανάκλαση και σε αυτές τις δομές. Έχει επίσης αντανάκλαση και το γεγονός ότι έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις», λέει ο κ. Συντυχάκης, ενώ χαρακτηρίζει καθοριστικής σημασίας ζήτημα το γεγονός ότι οι δομές αυτές το 2002 έφυγαν από την ευθύνη του κράτους και πέρασαν στην ευθύνη των Δήμων.

Καταλήγοντας, ο κ. Συντυχάκης τόνισε ότι «ευθύνες έχουν διαχρονικά οι δημοτικές Αρχές, που αποδέχτηκαν τον "Καλλικράτη", ο οποίος έδινε τη δυνατότητα στο κράτος να "ξεφορτώσει" αρμοδιότητες και μάλιστα χωρίς πόρους. Και άρα ανέλαβαν οι Δήμοι αυτές τις δομές, χωρίς να έχουν την οικονομική δυνατότητα να τις στηρίξουν».

Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια