Ειδήσεις

Στα 3,10 € το κιλό η τιμή παραγωγού ελαιολάδου από την ΕΑΣΗ

Νέα αύξηση στην τιμή παραγωγού, αναπροσαρμόζοντας την στα 3,10 ευρώ το κιλό στην οξύτητα 0,3, αποφάσισε σήμερα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, μόνο σε τυποποιημένο ελαιόλαδο, ενώ για πρώτη χρονιά φέτος, δεν πουλήθηκε από την οργάνωση ούτε... γραμμάριο σε χύμα μορφή.

Στο μεταξύ, με μία νέα δημοπρασία, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου "έκλεισε" συμφωνία, εμπορίας άλλων 100 τόνων εξαιρετικού - παρθένου προϊόντος στην τιμή 3,41 ευρώ το κιλό μαζί με τον ΦΠΑ και πληρώνει σε όλους τους παραγωγούς του μέχρι να προβεί σε εκκαθάριση στο τέλος της χρονιάς, 3,36 ευρώ το κιλό.       

Τόσο στο τυποποιημένο όσο και στις δημοπρασίες του προϊόντος, το κρητικό ελαιόλαδο έχει μια καλή πορεία, σύμφωνα με τις εξελίξεις που διαμορφώνονται τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά.

Η διοίκηση της ΕΑΣ Ηρακλείου, με τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιακών παραγόντων της οργάνωσης, αποφάσισε την τιμή των 3,10 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των 3 γραμμών.

Αλλά καμία τιμή δεν διαθέτει για χύμα πωλήσεις στο ελαιόλαδο. Κι αυτό διότι, πάρα πολύ απλά, αγοράζει λάδι αλλά μόνο για να το τυποποιεί. Όλο το λάδι που απορροφά φέτος, το διαθέτει στο υπερσύγχρονο τυποποιητήριο ελαιολάδου, που έχει η οργάνωση στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, όπου και έχει ενοικιαστεί το εργοστάσιο σε μια νέα εταιρεία, που συνεργάζεται με την ΕΑΣΗ.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης, εξηγεί ότι από τη Δευτέρα το πρωί, η ΕΑΣΗ θα αγοράζει - πάντοτε τοις μετρητοίς - το ελαιόλαδο από τον παραγωγό στα 3,10 ευρώ το κιλό, στις εγκαταστάσεις του υπερσύγχρονου τυποποιητηρίου ελαιολάδου στη ΒΙΠΕΗ.

Στην Έμπαρο

Εξαιρετικά είναι τα δεδομένα όμως φέτος και για την Έμπαρο. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της ελαιοπαραγωγικής, αυτής, περιοχής, προχώρησε σε μία ακόμα επιτυχημένη δημοπρασία 100 τόνων ελαιολάδου.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης Γιώργος Περογιαννάκης, λέει χαρακτηριστικά: «Εμείς πληρώνουμε σε όλους τους παραγωγούς μας ανάλογα με την ποσότητα του λαδιού που μας προσκόμισε ο κάθενάς 3,36 ευρώ το κιλό. Και έχουμε ακόμα για πούλημα γύρω στους 250 τόνους. Έχουμε αλέσει μέχρι τώρα 600 τόνους λαδιού. Και θα αλέσουμε ακόμα γύρω στους 30 τόνους».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια