default-image

Ο δήμος διεκδικεί τα ενετικά τείχη από το υπ. Πολιτισμού

Κρήτη
Ο δήμος διεκδικεί τα ενετικά τείχη από το υπ. Πολιτισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποδηλατόδρομο και αναψυκτήριο οραματίζεται ο δήμος Ηρακλείου στα ενετικά τείχη για να έχουν οι επισκέπτες του μνημείου την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να απολαύσουν τη θέα. Το σχετικό σχέδιο μέσα από την ανάπλαση και διαμόρφωση των ενετικών τειχών με σκοπό την ουσιαστική τους ανάδειξη παρουσίασε αντιπροσωπεία του δήμου Ηρακλείου με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Λαμπρινό στο υπουργείο Πολιτισμου.

Συνάντηση με την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μ. Βλαζάκη είχαν την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, ο αντιδήμαρχος Χωροταξικού σχεδιασμού και Πολεοδομίας κ. Γιάννης Αναστασάκης και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κ. Βάσω Συθιακάκη. Μοναδικό αντικείμενο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΠΟ, ήταν η παραχώρηση της χρήσης των ενετικών τειχών από το υπουργείο Πολιτισμού προς τον δήμο, η οποία έχει λήξει από το 2009.

Συγκεκριμένα, αυτό που διεκδικεί ο δήμος διεκδικεί από το υπουργείο είναι μία σύμβαση παραχώρησης μακράς πνοής. «Ο δήμος Ηρακλείου έχει στο σχεδιασμό του να γίνουν έργα ανάπλασης και διαμόρφωσης του ενετικού περιβόλου», τα οποία είναι αδύνατον να γίνουν με τις επιμέρους ή μόνιμες παραχωρήσεις από την πλευρά του ΥΠΠΟ προς τον δήμο, όπως είπε στο neakriti.gr η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη.

Η κ. Πλεύρη μας έδωσε παραδείγματα σχετικά με τις επιμέρους και τις μόνιμες παραχωρήσεις. «Οι μόνιμες παραχωρήσεις αφορούν π.χ. την μόνιμη έκθεση για τον Καζαντζάκη στην Καινούρια Πόρτα ή την έκθεση στην πύλη Βιτούρι για τη Μνήμη της πόλης και την Εθνική αντίσταση. Το κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης ανήκει ιδιοκτησιακά στον δήμο, ενώ το κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις έχει μόνιμη παραχώρηση. Αφού ακολουθηθεί η νόμιμη και προβλεπόμενη διαδικασία το ΥΠΠΟ παραχωρεί κομμάτια των τειχών για επιμέρους χρήσεις όπως οι προαναφερθείσες ή το σινεμά στην Πύλη Βηθλεέμ».

Όμως με τις επιμέρους παραχωρήσεις και τη "διάσπαση" των τειχών σε διαφορετικές συμβάσεις είναι αδύνατον να γίνουν στα τείχη και στην τάφρο, που τα περικλείει, τα έργα ανάπλασης και ανάδειξης όπως επιθυμεί ο δήμος. Έτσι, με το σχέδιο που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του δήμου στο υπουργείο Πολιτισμού ζητούν παραχώρηση σε βάθος χρόνου ώστε να μπορούν να γίνουν έργα ανάπλασης όπως ποδηλατόδρομος και αναψυκτήρια όπου θα μπορούν οι περιπατητές να ξεκουραστούν πίνοντας ένα αφέψημα και απολαμβάνοντας τη θέα.

Η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ κ. Βλαζάκη διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία του δήμου ότι οι αντιλήψεις τους σχετικά με τη χρήση που προτείνεται συμπίπτουν ενώ έδωσε υποσχέσεις για σύντομη απάντηση από την πλευρά του υπουργείου. Ωστόσο το διάστημα παραχώρησης καθώς και η χρήση του μνημειακού περιβόλου εξαρτάται από την γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Καταλήγοντας, η κ. Πλεύρη δήλωσε πως «στόχος του δήμου είναι τα ενετικά τείχη και ο περίβολος να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό ώστε να πάψουν να είναι ένα κλειστό κομμάτι που περικλείει το Ηράκλειο και να μετατραπούν σε ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης πάντα με το σεβασμό που αρμόζει στο μνημείο». Επίσης, «στόχος του δήμου είναι να δημιουργηθεί ένας περιηγητικός - φυσιολατρικός περίπατος με την παράλληλη ένταξη διάφορων κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων σε όφελος των πολιτών».

Μαρία Αγαπάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News