default-image

Άλλος εξελέγη και άλλος βρίσκεται στο τιμόνι

Κρήτη
Άλλος εξελέγη και άλλος βρίσκεται στο τιμόνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει εκλεγεί πρύτανης ο καθηγητής της Ιατρικής Οδυσσέας Ζώρας. Ωστόσο, το "τιμόνι" του Ιδρύματος βρίσκεται ακόμα στα χέρια του πρυτανεύοντος Μιχάλη Ταρουδάκη. Σε τι οφείλεται το... πρυτανικό παράδοξο; Στις προσβολές που έχουν εκτοξευτεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προς τα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... 

Με το νόμο-πλαίσιο της Άννας Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ εκλέχτηκε το Νοέμβριο του 2012 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το πρώτο Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος. Πρώτος πρόεδρος εκλέχθηκε ο Γρηγόριος Σηφάκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με σημαντικό έργο στον τομέα της Κλασικής Φιλολογίας. 

Μαζί με τον κ. Σηφάκη, ως εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου είχαν εκλεγεί: 

* Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας (δραστηριοποιείται στους τομείς Ιατρικής - Βιολογίας).

* Ο καθηγητής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Καΐρου Παντελής Γκλαβάνης (τομέας του είναι η Πολιτική Οικονομία Ανάπτυξης και είναι ειδικός και σε θέματα Μέσης Ανατολής). 

* Ο καθηγητής του Brown University των ΗΠΑ Κωνσταντίνος Δαφέρμος (τομέας του είναι τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά). 

* Ο ομότιμος καθηγητής στο Eceol Normal Superier της Γαλλίας Ιωάννης Ηλιόπουλος (αντικείμενό του είναι η Θεωρητική Φυσική). 

* Ο ομότιμος καθηγητής του Brown University των ΗΠΑ Αντώνης Μόλχο (με αντικείμενο σπουδών την Ιστορία). 

Αυτές οι έξι προσωπικότητες μαζί με τους Νίκο Κυλάφη, Κυριακή Θερμού, Μαρουδιώ Κεντρούρη, Αλέξη Καλοκαιρινό, Χρήστο Λιονή, Ιωάννη Σπαντιδάκη, Ευγένιο Ματθιόπουλο και Ανδρέα Καστελλάκη αποτέλεσαν το πρώτο 14μελές συμβούλιο του Πανεπιστημίου. 

Το συμβούλιο του Πανεπιστημίου συνεδριάζει μια φορά το δίμηνο και ασχολείται με θέματα στρατηγικής σημασίας για το Ίδρυμα. Εγκρίνει προϋπολογισμούς, το αποτέλεσμα εκλογικών διαδικασιών κ.ά. Διοίκηση, ωστόσο, ασκεί ο πρύτανης και η Σύγκλητος. Με αυτές τις προβλέψεις του νόμου Διαμαντοπούλου δε συμφωνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προεκλογικά είχε δεσμευτεί πως θα καταργούσε τα συμβούλια των ΑΕΙ.

«Πολύ σύντομα θα γίνουν οι εθνικές εκλογές και ο Νόμος 4009/11 θα πάει στα σκουπίδια και τα ΑΕΙ θα απαλλαγούν και από τα Συμβούλια Ιδρύματος και από τους πρυτάνεις που εσείς εκλέξατε», είχε δηλώσει στις 22 Δεκεμβρίου του 2014 στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς είχε ανακοινώσει πως στις πρώτες του προτεραιότητες ήταν να επαναφέρει τη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές για την ανάδειξη πρύτανη σε κάθε ΑΕΙ, και πως θα καταργούσε τα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων. 

Τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης (και όχι μόνο) ένιωσαν πως θίγονται από τέτοιες και άλλες παρόμοιες αναφορές. Κάπως έτσι ήρθε η παραίτηση του Γρηγόρη Σηφάκη από πρόεδρος του Συμβουλίου και η παραμονή του σ' αυτό ως απλό μέλος. Για τους ίδιους λόγους παραιτήθηκε (εντελώς όμως) και ο καθηγητής του Χάρβαρντ Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας. 

Το κατάπιαν... 

Αν και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου ένιωθαν ότι θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο, αποφάσισαν να μην το πράξουν... Η τρόικα είχε, στο μεταξύ, αναγκάσει την κυβέρνηση Τσίπρα να υπογράψει πως δε θα πειράξει το νόμο Διαμαντοπούλου χωρίς την έγκρισή της. Άρα τα Συμβούλια Διοίκησης παρέμεναν, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν υπήρχαν μαζικές παραιτήσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο πρύτανης χωρίς συμβούλιο θα είχε τα χέρια του δεμένα. Θα μπλόκαραν όλες οι διαδικασίες του Πανεπιστημίου, δε θα μπορούσε να κατατεθεί ούτε προϋπολογισμός, ούτε τίποτα.

Νέος πρόεδρος 

Εξάλλου, όπως προέκυψε μετά τις πρυτανικές εκλογές, για να διοριστεί ο κ. Ζώρας έπρεπε πρώτα να εκλεγεί νέος πρόεδρος στο Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εκλέχθηκε πρόεδρος ο καθηγητής του Brown University των ΗΠΑ Κωνσταντίνος Δαφέρμος. Αμέσως το Συμβούλιο συνεδρίασε, ενέκρινε την εκλογή Ζώρα και έκανε τη διαδικασία, ώστε να δημοσιευτεί η σχετική απόφαση σε ΦΕΚ. 

Σύντομα η αλλαγή σκυτάλης 

Η δημοσίευση του ονόματος του Οδυσσέα Ζώρα σε ΦΕΚ ως πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα. Μετά από αυτήν μπορεί αμέσως να αναλάβει καθήκοντα και να ορίσει τους τρεις αναπληρωτές πρυτάνεις, τους οποίους βέβαια είχε ονοματίσει πολύ πριν την εκλογική διαδικασία. Πρόκειται για τον καθηγητή του Τμήματος Φυσικής Γιώργο Τσιρώνη, για τον καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας Ιωάννης Καρακάση και για τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας Κωνσταντίνο Σπανουδάκη.

Το αίτημα για ορισμό των τριών αναπληρωτών πρυτάνεων πρέπει επίσης να αποσταλεί στο Συμβούλιο Διοίκησης προς έγκριση. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει λόγος μη έγκρισης, αναμένεται μετά νέα δημοσίευση σε ΦΕΚ, για να αναλάβουν και εκείνοι καθήκοντα... 

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως από το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει παραιτηθεί και ο Χρήστος Λιονής, προκειμένου να είναι υποψήφιος κοσμήτορας στην Ιατρική. Ωστόσο, ο νόμος ορίζει πως, όταν ένα μέλος εκλείψει, αν το Συμβούλιο αισθάνεται ότι μπορεί λειτουργήσει, τότε προχωράει κανονικά με τα εναπομείναντα μέλη. 

Ρεπορτάζ:Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News