default-image

Η μεγάλη "σφαγή" στην επισιτιστική βοήθεια

Κρήτη
Η μεγάλη "σφαγή" στην επισιτιστική βοήθεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις ενεργοποιείται πλέον το επιχειρησιακό σχέδιο επισιτιστικής βοήθειας για τη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και στην Κρήτη.

Το επίμαχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο θα αποτελούσε… ανάσα για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, εξελίχθηκε σε… φιάσκο όπως υποστηρίζουν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, καθώς ελάχιστοι κατάφεραν να είναι τελικά δικαιούχοι τροφίμων και άλλων ειδών λόγω των αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων.

Η μεγάλη "σφαγή" στον αριθμό των δικαιούχων στην Κρήτη μεταφράζεται σε 17.214 άτομα στην Κρήτη, τα οποία θα κληθούν σε λίγες μέρες να λάβουν φασόλια, μακαρόνια, ζάχαρη, είδη υγιεινής και καθαρισμού.

Για πολύ χαμηλό ποσοστό δικαιούχων που, αντί να ξεπερνά το 5%, αυτό δεν αγγίζει ούτε το 3% στην Κρήτη με βάση και τα πληθυσμιακά δεδομένα, κάνει λόγο ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος εξαπέλυσε βολές εναντίον του αρμόδιου υπουργείου για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός τόσο σημαντικού προγράμματος.

Η πρώτη αποστολή προϊόντων και διαφόρων ειδών γίνεται στις 24 του μηνός στους φορείς κοινωνικής σύμπραξης σε όλη την Κρήτη, με τους δικαιούχους να ανέρχονται μόλις σε 17.214, παρά τις αυξημένες ανάγκες και τα υψηλά ποσοστά της φτώχειας.

Τα νούμερα πάντως προκαλούν ΣΟΚ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ & ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ

17.214 δικαιούχοι στην Κρήτη

12.671  Ν. Ηρακλείου

2.225  Ν. Χανίων

1.217  Ν. Ρεθύμνου

1.101 Ν. Λασιθίου

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ Πολύτεκνοι Νομού Ηρακλείου

167 οικογένειες από 9.500 οικογένειες

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ Τρίτεκνοι Νομού Ηρακλείου

200 οικογένειες - 2016

1.050 οικογένειες - 2013

2.400 οικογένειες - 2012

ΠΡΟΪΟΝΤΑ/ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Πάνες συσκευασίας

Υγρό γενικού καθαρισμού

Υγρό πιάτων

Σάκος αστέγων

Από τις χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες στο νομό Ηρακλείου, μόλις 167 έλαβαν το πράσινο φως.

Μόλις 200 τρίτεκνοι

Και για τους τρίτεκνους, τα πράγματα είναι τραγικά.

Μόλις 200 οικογένειες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα όταν αυτός ο αριθμός ξεπερνούσε τις 1.050 οικογένειες το 2013 σε παρόμοιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και τις 2.400 οικογένειες το 2012.

Σε ό,τι αφορά στα τρόφιμα και τα είδη που θα διανεμηθούν στην Κρήτη, είναι μεταξύ άλλων φασόλια, ζάχαρη, ζυμαρικά, πάνες, μωρομάντιλα, είδη υγιεινής και καθαριότητας, σαμπουάν και άλλα προϊόντα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες αποστολές προϊόντων, ενώ την ίδια ώρα καταβάλλονται προσπάθειες για την κάλυψη αναγκών και σε είδη κρεοπωλείου, όπως κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι.

«Στις 24 Φεμβρουαρίου θα διατεθούν τρόφιμα και στις 4 περιφερειακές ενότητες. Τα τρόφιμα θα διανεμηθούν από τους χώρους μεταφόρτωσης στους φορείς εταίρους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα διαθέσουν τα αγαθά στους τελικούς δικαιούχους του ευρωπαϊκού προγράμματος», δήλωσε ο διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης, κ. Σπύρος Επιτροπάκης, ο οποίος παράλληλα σημείωσε ότι εντός του χρόνου θα γίνουν διαγωνισμοί και σε Περιφερειακό επίπεδο, για αρκετά είδη αγαθών, είδη καθαριότητας, είδη παντοπωλείου μέχρι και για κουβέρτες, παπλώματα κ.ά.», τονίζει ο διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης, κ. Σπύρος Επιτροπής.

«Αναφορικά με το διαγωνισμό για την προμήθεια κοτόπουλου, ο κ. Επιτροπάκης επισήμανε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μειοδότης. «Ο σχετικός διαγωνισμός έγινε από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου και δε… βρέθηκαν τόσες χιλιάδες κοτόπουλα για να σταλούν στην Κρήτη. Αντιθέτως, καλύφθηκαν οι ανάγκες στην υπόλοιπη χώρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πέρασε ένας και πλέον χρόνος από τότε που εκταμιεύτηκαν τα 330 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους και η κυβέρνηση δεν έχει εκταμιεύσει ακόμα ούτε ένα ευρώ. Επίσης, η υπουργική απόφαση της κ. Φωτίου προβλέπει πολύ αυστηρά κριτήρια τα οποία είναι αντίθετα και με τη φιλοσοφία του προγράμματος, καθώς βγάζει εκτός δικαιούχων πάρα πολλές οικογένειες με παιδιά και παρά το γεγονός ότι ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας!», αναφέρει ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Το ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) και συγκεκριμένα το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας πρέπει να έχει δικαιούχους τουλάχιστον αυτούς που είναι δικαιούχοι και του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος. Αυτό σημαίνει το 5% του πληθυσμού με βάση τα οικονομικοκοινωνικά δεδομένα αυτής της περιόδου. Όμως, με τον τρόπο που εφαρμόζεται το πρόγραμμα, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 3%. Δυστυχώς, η αδράνεια των κυβερνώντων έχει οδηγήσει στην τελμάτωση του προγράμματος. Επιτέλους ξεκινά αλλά με… στρεβλό τρόπο και με λάθος κριτήρια, τα οποία βγάζει "εκτός" προγράμματος μεγάλο αριθμό δικαιούχων», τονίζει ο ίδιος.

«Δεν πρόκειται για πρόγραμμα-ανάσα αλλά για πρόγραμμα-κοροϊδία, καθώς χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες μένουν "εκτός", όπως και 4.000 οικογένειες που βρίσκονται στα όρια ακραίας φτώχειας. Δυστυχώς, η Πολιτεία "σφυρίζει" αδιάφορα, στηρίζοντας τάχα το… κοινωνικό κράτος. Στις καλές εποχές, το 2001 τρόφιμα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα λάμβαναν 7.863 πολύτεκνες οικογένειες, ενώ φέτος οι οικογένειες δεν ξεπερνούν τις 167! Μόνο αδιέξοδα δημιουργεί αυτή η κυβέρνηση», αναφέρει ο πρόεδρος Συλλόγου Πολυτέκνων νομού Ηρακλείου κ. Γιώργος Παρασύρης.

«Χαιρόμαστε που ξεκινά το επίμαχο πρόγραμμα μετά την απραξία χρόνων. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2014 και τώρα έχουμε Φεβρουάριο του 2016. Για παράδειγμα, πριν από 4 μήνες μας έφεραν το ρύζι του 2013 που δεν μας είχαν δώσει. Αυτό φανερώνει σε τι κράτος… ζούμε, ενώ σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια που καθορίστηκαν για φέτος ύψους 7.200 ευρώ, αυτά ήταν καταστροφικά για μας. Δυστυχώς, αποδείχθηκε ότι η αριστερή κυβέρνηση δεν έχει κοινωνικές ευαισθησίες. Όσο για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συνεχίζει να αποφεύγει συναντήσεις με πολύτεκνους και τρίκτεκνους ώστε να του πούμε και από κοντά τι εστί Φωτίου και πόσο μας τιμωρεί», δηλώνει ο πρόεδρος Συλλόγου Τριτέκνων νομού Ηρακλείου κ. Μανόλης Αχλαδιανάκης.

Ρεπορτάζ:

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News