default-image

Η Ρίζα του αετού στο Ρέθυμνο

Πολιτισμός
Η Ρίζα του αετού στο Ρέθυμνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο της Βαγγελιώ Καρακατσάνη «Στη Ρίζα του Αετού», θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση, ανοιχτή για το κοινό, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνου.

Μετά το πετυχημένο πέρασμα του από τη ρίζα του Γιούχτα, στις Άνω Αρχάνες, ο αετός ανοίγει τα φτερά του για να συνεχίσει το ταξίδι του στην Κρήτη και να πετάξει, αφήνοντας τα αποτυπώματά του, στην πόλη του Ρεθύμνου.

Η παρουσίαση διοργανώνεται από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου και ο Σύλλογος Φίλων για την Ψυχική Υγεία Ρεθύμνου, υπό την αιγίδα της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Το βιβλίο είναι μια κραυγή ενάντια στο κοινωνικό στίγμα για την ψυχική νόσο, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των ψυχικά πασχόντων. Ένα ράπισμα ενάντια στην περιφρόνηση και την αμφιθυμία, στην μοναξιά  και την παραμέληση, την εκμετάλλευση και την κακοήθεια, την απομόνωση και την υποτίμηση των οικογενειών των ψυχικά ασθενών.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

κ. Αντώνης Λιοδάκης , Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, ψυχίατρος.

κ. Τζανάκης Μανώλης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,

κα Εύη Γαρεδάκη, Υπεύθυνη Τύπου της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης και Πρόεδρος  Δ.Σ. ΚΟΙΣΠΕ Ηρακλείου «Μίτος».

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η κα Άννα Τριχοπούλου, Δρ Κοινωνιολογίας -Υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και θα  πλαισιώσουν μουσικά ο Αντώνης Φραγκιαδάκης και η Λίλα Κατσούνα, οι Δραβίδες.

Για το βιβλίο έγραψαν:

«Μέσα από τη ζωή του κεντρικού ήρωα, του «Μανωλιού», παρακολουθούμε το δράμα και τις  συνέπειες της ψυχικής διαταραχής για τον ασθενή και την οικογένειά του.  Επινοώντας έναν ουδέτερο αφηγητή η συγγραφέας, δημιουργεί αίσθηση αντικειμενικότητας στην εξιστόρηση. Ο άμεσος λόγος ηρώων εξυπηρετεί τη φυσικότητα και δραματικότητα κειμένου. Η εναλλαγή εικόνων και σχημάτων εξασφαλίζουν τη ζωντάνια του λόγου και αποφεύγεται η μονοτονία. Ο αναγνώστης γίνεται δέκτης και κοινωνός μηνυμάτων. Ταυτόχρονα η χρήση ειλικρινούς, καθαρού ύφους χωρίς επιτηδεύσεις διευκολύνει την συμπόρευση του αναγνώστη στο ταξίδι του ήρωα προς τη γνωριμία με τον εαυτό του και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο.

Μέσα από την εικόνα του μαχητή της θάλασσας παρουσιάζεται όλο το φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων και αξιών: θυμός, αγωνία, απόγνωση, παραίτηση, αποδοχή, αφύπνιση, δημιουργική αντίδραση με προορισμό τη χαρά, την ηρεμία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Το στοιχείο της τραγικής ειρωνείας τονίζει την απρόοπτη εμφάνιση της νόσου που ο ήρωας μάταια προσπαθούσε να αποφύγει σε όλη του τη ζωή, ενώ η συγγραφέας μας δίνει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε ως αναγνώστες συμβάλλοντας σε μεγαλύτερη ενεργή συμμετοχή και προβληματισμό.»

Ευγενία Χουρδάκη

Ψυχίατρος, Υπεύθυνη Ψυχιατρικού Τμήματος ΓΝΗ «Βενιζέλειο»

«Πάντα ο Μανώλης, όπου κι αν βρισκόταν, αναζητούσε το πρότυπο του πατέρα που ποτέ δεν είχε. Πάντα ο Μανώλης αναζητούσε την οικογενειακή θαλπωρή που του έλλειπε. Η  μάνα του δούλευε νύχτα μέρα και ο πατέρας του ήταν απών. Αυτό τον έκανε άγριο, τίγρη, όπως χαρακτηριστικά λέει, με μοναδικό καταφύγιο τον παππού τον αγωνιστή. Θα παραμείνουν όμως τα πρότυπά του στο βάθρο που τα είχε τοποθετήσει ο ίδιος, θα αντέξουν το βάρος του μυθικού ιστού που το Μανολιό ''έπλεξε'' γύρω από αυτά τα πρότυπα;

Στο βιβλίο παντού, σε κάθε ενότητα προβάλλει ο αγώνας της αγωνίστριας μάνας. Προσπαθεί από τη μια να μεγαλώσει τα παιδιά της κι από την άλλη να υπερπηδήσει το κοινωνικό στίγμα μια ασθένειας που την ακολουθούσε πάντα. Δεν είχε επιλέξει τέτοιες  δυσκολίες, τις της επιβάλλανε άλλοι. Το βιβλίο αυτό εξυμνεί τη μάνα που με αξιοπρέπεια σηκώνει τόσες ευθύνες τεράστιες, ασήκωτες, βασανιστικές.  Το Μανολιό προσπαθεί να την ξεκουράσει να πάρει επάνω του ευθύνες που αναλογούν στον απόντα πατέρα, θα τα καταφέρει όμως; Θα βγει αλώβητος μέσα από αυτές τις προσπάθειες;  Θα σηκώσουν οι ώμοι και η ψυχή του προβλήματα που αναλογούν στους γονείς κι όχι στα παιδιά; Θα μπορέσει η ψυχή του να βαστάξει τόση κακοποίηση ή θα τον προδώσει; Ερωτήματα που βρίσκουν απάντηση μέσα από προβληματισμούς και ατέλειωτα μηνύματα που ανακαλύπτει ο αναγνώστης μέσα στις γραμμές αυτού του βιβλίου.»

Φρόσω Μαρκοδημητράκη

Ψυχολόγος, Υπεύθυνη του Ξενώνα «Αλκυονίδα»

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Βαγγελιώ Καρακατσάνη ζει στις Αρχάνες, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι Αρχιτέκτων Τοπίου ΤΕ και πρόεδρος του Σωματείου ενάντια στο στίγμα και την προκατάληψη για τις ψυχικές διαταραχές «Υπέρβαση». Εργάστηκε και ως δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα. Ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση από τα φοιτητικά της χρόνια και διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο Μανολιός, μια αινιγματική φυσιογνωμία, ένας από εμάς, διεισδύει στους λαβύρινθους της ψυχής, ψάχνοντας την άκρη του μίτου, υπό την απειλή του Μινώταυρου.

Στόχος του είναι να σου δείξει πως μπορείς να βγεις!

Στο βιβλίο περιγράφεται η ζωή ενός ανήσυχου νέου όπως τη φαντάστηκε η συγγραφέας και όπως τη βίωσε, με τα σκαμπανεβάσματα, την εσωτερική διαπάλη και τις έριδες που την συνοδεύουν, έως ότου κατακτήσει τις ατομικές του ισορροπίες και γαληνέψει.

Αυτή είναι η μαγεία του ταξιδιού, καβαφική ή όχι.

Κι όταν θα φτάνεις στο τέλος, θα μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος μιας και «...δεν είμαστε λίγοι. Είμαστε πολλοί, αλλά σκόρπιοι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News