default-image

Δύο ύποπτα κρούσματα του ιού Η1Ν1 στο Βενιζέλειο

Κρήτη
Δύο ύποπτα κρούσματα του ιού Η1Ν1 στο Βενιζέλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Βενιζέλειο  Νοσοκομείο Ηρακλείου ,στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, νοσηλεύονται δύο ύποπτα κρούσματα  του ιού Η1Ν1 που δεν έχουν ακόμη  επιβεβαιωθεί ,σύμφωνα με την διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης κ. Τριχοπούλου, ενώ  οι νεκροί στο νησί μας  από την συγκεκριμένη γρίπη παραμένουν στους 3 ,όλοι τους άτομα που άνηκαν σε ευπαθείς ομάδες.

4 συνολικά άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της Κρήτης(σε Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο) ως επιβεβαιωμένα κρούσματα  και με το δεδομένο ότι η  δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα με τον ιό Α (Η1Ν1) να χτυπά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, παιδιά και νέους.

Η κ.Τριχοπούλου μάλιστα εμφανίστηκε κατηγορηματική ότι  "μπορεί οι ΜΕΘ σε  όλο το νησί να εμφανίζουν πληρότητα της τάξης τους 99,9% ,ωστόσο ουδείς ασθενής δεν πρόκειται να φύγει από νοσοκομείο της Κρήτης για νοσοκομείο άλλης περιοχής της Ελλάδος. Για να καλύψουμε τα περιστατικά γίνονται είτε μετακινήσεις ασθενών από νομό σε νομό είτε ακόμη χρησιμοποιούμε και τις ΜΑΘ ,μονάδες αυξημένης φροντιδας."

Μέχρι στιγμής οι ασθενείς που  έχουν νοσήσει από τη συγκεκριμένη γρίπη αγγίζουν σε νούμερο τους 310, αριθμός που έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό που δεν ξεπερνούσε τους 117 ενώ οι νεκροί πανελλαδικά αγγίζουν τους 108,την στιγμή μάλιστα που πέρυσι ο αντίστοιχός αριθμός δεν ξεπερνούσε τους 51 μόλις.

Οι ειδικοί εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι σταδιακά, με τη βοήθεια και της βελτίωσης του καιρού, θα αρχίσει να μπαίνει σε ύφεση ο ιός.Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, παρά τις συστάσεις των ειδικών.

Σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει την έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) -κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών- χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου.

Σημειώνεται ότι η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News