default-image

Μετά το σάλο πήραν πίσω την "καρατόμηση"

Κρήτη
Μετά το σάλο πήραν πίσω την "καρατόμηση"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τις προκλήσεις της κυβέρνησης και το σάλο που προκλήθηκε, ανάκληση της μετακίνησης του υποστράτηγου Μανώλη Σφακιανάκη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αποφάσισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.  

Συγκεκριμένα έκανε δεκτή την προσφυγή κατά της μετακίνησής του.

Ενοχλημένος υπέβαλε προσφυγή

Συνεργάτες του υποστρατήγου έκαναν από την πρώτη στιγμή λόγο για "μεθόδευση". Μάλιστα προσφυγή κατά της μετακίνησής του από τη θέση του Διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπέβαλε νωρίτερα σήμερα στο Αρχηγείο της Αστυνομίας ο υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης.

Με την προσφυγή του ο κ. Σφακιανάκης ζητούσε την ακύρωση της μετακίνησής του, δικαίωμα που του παρέχει ο σχετικός κανονισμός και συγκεκριμένα το άρθρο 18 του ΠΔ100/2003.

Πολιτικές διαστάσεις

Χρειάστηκε να προκληθούν τριγμοί και σε πολιτικό επίπεδο από την καρατόμηση Σφακιανάκη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αφού η Ν.Δ. έκανε λόγο για «κρίσεις-σφαγείο» στο Σώμα και ζητούσε την ανάκληση της απόφασης.

Μάλιστα προκλητική ήταν η απάντηση της κυβέρνησης δια στόματος του κ. Τόσκα που σημείωσε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δε λαμβάνονται αποφάσεις με βάση τις δημόσιες σχέσεις!

Εξάλλου μετά το σοκ της απομάκρυνσης του πρώην επικεφαλής από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ήρθε το διαδικτυακό κύμα συμπαράστασης στο έμπειρο στέλεχος τις αστυνομίας.

Με οργή οι πολίτες αναφέρονταν στο «ξήλωμα» του προϊσταμένου, που όχι μόνο έκανε πιο γνωστό το έργο της Δίωξης, αλλά και κατάφερε με τους συνεργάτες του να εμποδίσει εκατοντάδες απόπειρες αυτοκτονίας μέσα από το διαδίκτυο, αλλά και να οδηγήσει στη σύλληψη παιδόφιλων που με παράνομο τρόπο προσέγγιζαν ανηλίκους .

Προκάλεσε η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση μάλιστα προσπάθησε να υποβαθμίσει το έργο του κ.Σφακιανάκη. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Κυριαζίδη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τόνισε στη Βουλή «για τον κ. Σφακιανάκη που έχει γίνει ντόρος, η αντίληψη της πολιτικής ηγεσίας και της ΕΛ.ΑΣ. έχει να κάνει με τις πραγματικές ικανότητες και την προσφορά των στελεχών στην κοινωνία και όχι με βάση τις δημόσιες σχέσεις και τον χρόνο που τους προσφέρουν στα τηλεοπτικά μέσα».

Σημειώνε μάλιστα ότι οι κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας γίνονται με κριτήρια που βασίζονται στις πραγματικές ικανότητες και "όχι με ποιους βουλευτές "πιάνουν".

Ερώτηση Λ.Αυγενάκη

Ερώτηση για την "καρατόμηση" του Μανώλη Σφακιανάκη καταθέτουν από κοινού οι κύριοι Αυγενάκης - Κωνσταντινόπουλος - Αμυράς για τις κρίσεις στην Αστυνομία αναφέροντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταστρέφει ότι λειτουργεί.Όπως σημειώνουν μεταξύ άλλων :

"Η απόφαση «καρατόμησης» του κ. Σφακιανάκη, δεν αφορά απλά το πρόσωπο, αλλά αναδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο τον άκρατο κομματισμό και την παντελή έλλειψη αξιοκρατίας της κυβέρνησης. Αντικαθιστά από ένα τόσο νευραλγικό πόστο ότι καλύτερο διαθέτει. Σε μια εποχή, που το διαδίκτυο επεκτείνεται ραγδαία δημιουργώντας, μαζί με τις ευκαιρίες, και  νέες προκλήσεις για την ασφάλεια των πολιτών και, ιδίως, των παιδιών, η κυβέρνηση αντί να θωρακίσει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την αποδυναμώνει διακυβεύοντας την ασφάλεια τη δική μας και των παιδιών μας.     

Θα πρέπει να μας εξηγήσουν οι «σύντροφοι» του ΣΥΡΙΖΑ τον λόγο της απομάκρυνσης του κ. Σφακιανάκη. Γιατί πραγματικός λόγος δεν υπάρχει και απλά επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι οδηγούν την χώρα στην απόλυτη παρακμή. Εκτός και αν υπάρχει και άλλη σκοπιμότητα της κυβέρνησης: μετά την προσπάθεια άλωσης του τηλεοπτικού πεδίου και, εν συνεχεία του ραδιοφωνικού, επιθυμούν οργανωμένα και την άλωση του διαδικτύου. Άλλωστε, ο Αν. Υπουργός κ. Βερναδάκης δήλωσε δημόσια (15-02-2016) ότι «Μια από τις μεγάλες παθογένειες [της Δημοκρατίας] είναι η αυτονόμηση ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης".

ΝΔ: Ανακαλέστε την καρατόμηση

Να ανακαλέσει έστω και την υστάτη στιγμή την απομάκρυνση αξίων ανωτάτων αξιωματικών της αστυνομίας από τα καθήκοντά τους καλούσε την κυβέρνηση η ΝΔ , κάνοντας λόγο για «κρίσεις-σφαγείο» στο Σώμα. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο συντονιστής Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ. Δημήτρης Κυριαζίδης:

«Οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις, καρατομήσεις και εξοστρακισμοί αξίων ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν τους φόβους και την αγωνία που εδώ και καιρό εκφράστηκαν δημόσια από τη Νέα Δημοκρατία για το προδιαγεγραμμένο ανοσιούργημα στο οποίο επιδόθηκε τελικά η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση 'ξήλωσε', παρόπλισε και αποστράτευσε εξαίρετους, επιτυχημένους και με τεράστια προσφορά αξιωματικούς, όπως τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλη Σφακιανάκη και τον τέως Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Σταυρόπουλο, σκανδαλίζοντας έντονα την κοινωνία»…. «πριν καλά - καλά αναλάβουν τα καθήκοντά τους και κλείσουν ένα έτος θητεία, απομακρύνθηκαν σχεδόν οι μισοί ταξίαρχοι και αστυνομικοί διευθυντές».

Ποτάμι: Σοβαρό πλήγμα η υποβάθμιση

'Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι:

"Η απομάκρυνση του Σταύρου Σταυρόπουλου και η υποβάθμιση του Μανώλη Σφακιανάκη αποτελούν σοβαρό πλήγμα για την ΕΛΑΣ. Ο κ. Σταυρόπουλος, επί σειρά ετών υπεύθυνος για τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, εξιχνίασε δεκάδες ανθρωποκτονίες και υποθέσεις απαγωγών. Αποτέλεσε υπόδειγμα αξιωματικού τόσο για τις ικανότητες όσο και για το ήθος του, προσόντα που δεν εκτιμώνται από την κυβέρνηση. Η υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει τεράστιες επιτυχίες στο ενεργητικό της και καθολική αναγνώριση του έργου της από την κοινωνία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αισθανθεί ότι η μάχη απέναντι στο οργανωμένο και στο ηλεκτρονικό έγκλημα θα είναι αδιάκοπη και ανεπηρέαστη από κομματικές παρεμβολές. Δυστυχώς η πολιτεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν εγγυάται ότι η ασφάλεια των Ελλήνων είναι υπέρτατο αγαθό".

Δυσαρέσκεια και πικρία

Ο ίδιος ο κ. Σφακιανάκης -που μάλιστα έχει καταγωγή από την Κρήτη-φερόταν να είναι δυσαρεστημένος από τη μετακίνησή του, καθώς επί δύο δεκαετίες προσέφερε στην υπηρεσία την οποία έστησε, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που το έργο του αναγνωρίστηκε και βραβεύτηκε από θεσμούς και φορείς.

Σύμφωνα με τον πίνακα τοποθετήσεων των υποστρατήγων και όπως δημοσίευσε από την Τετάρτη το neakriti.gr,ο κρητικός αξιωματικός διατηρήθηκε στο βαθμό του, μετακινήθηκε όμως στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ως Προιστάμενος.

Επιμέλεια: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News