Ειδήσεις

Δωρεάν διανομή φρούτων στα δημοτικά σχολεία της Κρήτης

Ανοίγει η βεντάλια διανομής και κατανάλωσης  οπωροκηπευτικών στην πλειονότητα των δημοτικών σχολείων της Επικρατείας ανάμεσα σε αυτά και σε όλα τα  σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης έπειτα από νέα ΚΥΑ που φέρει την υπογραφή 4 Υπουργών , Παιδείας Υγείας ,Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Με το συγκεκριμένο Σχέδιο Προώθησης κατανάλωσης οργανώνεται η διανομή: - νωπών φρούτων (μήλα, πορτοκάλια), -  ατομικής συσκευασίας κομπόστας, - κορινθιακής σταφίδας και - ξερών σύκων.

Ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης υπέγραψε την τροποποίηση της ΚΥΑ, στα τέλη του προηγούμενου μήνα ,σχετικά με τον Καθορισμό των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για το Σχέδιο Προώθησης της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών  στα σχολεία το σχολικό έτος 2015-2016.

Το πρόγραμμα κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό και η συνέχισή του επιβεβλημένη, καθώς δίνει ευκαιρία αφενός  στους μαθητές των σχολείων  για την κατανάλωση ποιοτικών φρούτων και την όσο τον δυνατόν καλύτερη διαμόρφωση των διατροφικών τους συνηθειών . Αφετέρου  παρέχει τη δυνατότητα  σε όλους του Έλληνες Παραγωγούς για την προώθηση των εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων τους στους νεαρότερους Έλληνες καταναλωτές.

"Είναι μια ΚΥΑ που θα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία  των μαθητών του Δημοτικού, που καταναλώνουν σε αρκετές περιπτώσεις όχι και τόσο καλής ποιότητας τρόφιμα  ,ενώ  το γεγονός ότι θα επωφεληθούν τα σχολεία και των 4 νομών της Κρήτης μηδενός εξαιρουμένου ,σκορπάει αισιοδοξία,"δηλώνει στο neakriti.gr ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Γιώργος Τερζάκης .

Ο ίδιος πάντως τονίζει ότι "αν και γνωρίζει την ΚΥΑ που πρόσφατα υπογράφτηκε μέχρι στιγμής δεν έχει επίσημη ενημέρωση για το τι ακριβώς θα συμβεί και πως τα τρέξει όλη η διαδικασία." Οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν  άμεσα καθώς  η απόφαση λέει ξεκάθαρα ότι θα εφαρμοστεί για την σχολική χρονιά 2015-2016" προσθέτει μέ εμφαση ο κ. Τερζάκης.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ΚΥΑ

ΘΕΜΑ: «Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των ανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (EE L347 της 20.12.2013, σ. 671) και (ΕΚ) αριθ. 288/2009 της Επιτροπής (EE L 94 της 8.4.2009, σ.

38) σχετικά με την υλοποίηση του Σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών  στα σχολεία».

1. Τα προϊόντα που πρόκειται να διανεμηθούν στα σχολεία κατά το σχολικό έτος 2015-2016, βάσει της εποχικότητας και της διαθεσιμότητάς τους, είναι τα εξής:

-Μήλα

- Πορτοκάλια

- Κομπόστα ροδάκινο σε ατομική συσκευασία

-Κορινθιακή σταφίδα

- Ξερά σύκα

2. Τα προϊόντα δεν περιέχουν καθόλου πρόσθετη ζάχαρη ή πρόσθετες γλυκαντικές ύλες.

3. Τα νωπά προϊόντα της παρ. 1 προέρχονται από καλλιέργειες στις οποίες εφαρμόζεται Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα της σειράς AGRO 2 ή άλλο αναγνωρισμένο ιδιωτικό πρωτόκολλο παραγωγής πιστοποιημένων γεωργικών προϊόντων και είναι τουλάχιστον ποιοτικής κατηγορίας I.

4. Όλα τα προϊόντα της παρ. 1 εμπεριέχονται σε ατομική συσκευασία με κατάλληλο, για τρόφιμο,περιέκτη και είναι έτοιμα προς άμεση κατανάλωση.

Η εφαρμογή του Σχεδίου στοχεύει:

α) Στη διαρκή αύξηση του μεριδίου των οπωροκηπευτικών στο διαιτολόγιο των παιδιών στο

στάδιο της διαμόρφωσης των διατροφικών τους συνηθειών.

β) Στην αύξηση της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης κατανάλωσης οπωροκηπευτικών και

στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών.

γ) Στην επίτευξη των στόχων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, ιδίως τη σταθεροποίηση των

αγορών και τη διασφάλιση του εφοδιασμού τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Ομάδα στόχος

Σε εφαρμογή του άρθρου 22 του Καν. 1308/2013 και των άρθρων 2 και 3 παρ. 5 του Καν. 288/2009, το Σχέδιο θα εφαρμοστεί κατά το σχολικό έτος 2015-2016 σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία ( δημόσια και ιδιωτικά συμπεριλαμβανομένων και των μειονοτικών σχολείων) των Περιφερειών : Ηπείρου

(Δ/νσεις Π.Ε. : Άρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας), Θεσσαλίας (Δ/νσεις Π.Ε : Καρδίτσας,

Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Σποράδων), Ανατολ. Μακεδονίας και Θράκης (Δ/νσεις Π.Ε:

Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Θάσος), Δυτ. Μακεδονίας (Δ/νσεις Π.Ε : Γρεβενών,

Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας), Βορείου Αιγαίου (Δ/νσεις Π.Ε: Λέσβου, Σάμου, Χίου, Ικαρίας,

Λήμνου), Δυτικής Ελλάδας (Δ/νσεις Π.Ε: Αιτωλ/νίας, Αχαΐας, Ηλείας), Ιονίων νήσων (Δ/νσεις

Π.Ε: Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφ/νίας, Λευκάδας, Ιθάκης), Κρήτης ( Δ/νσεις Π.Ε: Ηρακλείου,

Λασιθίου, Ρεθύμνης, Χανίων), Νοτίου Αιγαίου (Δ/νσεις Π.Ε: Δωδεκανήσου, Κυκλάδων),

Πελοποννήσου (Δ/νσεις Π.Ε: Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Λακωνίας), και στις

Περιφερειακές Ενότητες : Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Βοιωτίας,

Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, και Φωκίδας και από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης

στους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Νεάπολης-Συκεών , Ευόσμου και Παύλου Μελά και από

την Περιφέρεια Αττικής στους Δήμους Αχαρνών, Φυλής, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη και

Περάματος.

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη

Σχόλια