default-image

Κίνδυνος για την υγεία των αθλητών ο συνθετικός τάπητας;

Αθλητισμός
Κίνδυνος για την υγεία των αθλητών ο συνθετικός τάπητας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην αγγλική κοινότητα η καταγγελία ενός πατέρα πως ο έφηβος γιος του εμφάνισε συμπτώματα καρκίνου εξαιτίας του συνθετικού χλοοτάπητα, με τους υπεύθυνους να αρνούνται ωστόσο να ερευνήσουν προς το παρόν τους ισχυρισμούς του.

Η Αγγλική Ομοσπονδία ετοιμάζει επένδυση αξίας 50 εκατομμυρίων με σκοπό την ανέγερση 100 κοινοτικών γηπέδων ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα και οι ισχυρισμοί του Νάιτζελ Μαγκουάιρ έχουν προκαλέσει τριγμούς σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει για την υγεία των παικτών το συγκεκριμένο υλικό.

Ο Μαγκουάιρ ισχυρίζεται πως ο 18χρονος γιος του, ο οποίος αγωνίζεται ως τερματοφύλακας, εμφάνισε λέμφωμα Χόντγκινς εξαιτίας του καουτσούκ που χρησιμοποιείται στα συνθετικά γήπεδα, ενώ παράλληλα κατηγορεί την FA για την άρνησή της να ερευνήσει περαιτέρω το θέμα. Τους ισχυρισμούς του Βρετανού πατέρα, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει διατελέσει μάνατζερ του ινστιτούτου NHS (Naural Health Science), έρχεται να ενισχύσει και σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής προστασίας των ΗΠΑ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος, η οποία μελετά τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν τα συνθετικά γήπεδα και συγκεκριμένα οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στο καουτσούκ, το οποίο προέρχεται από ελαστικά οχημάτων και απλώνεται στην επιφάνεια τους.

«Ο κ.Ντάικ (πρόεδρος της FA) θέλει αυτά τα γήπεδα να είναι η κληρονομιά που θα αφήσει πίσω του και γι' αυτό θα πρέπει να αποφασίσει προσεκτικά ποια πλευρά θα διαλέξει. Για ποιο λόγο η FA δεν δημοσιεύει τα αποτελέσματα της μελέτης που αντί να κρύβεται πίσω από την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο; Κάθε γήπεδο αποτελείται από 25,000 τεμαχισμένα ελαστικά στην σύνθεση των οποίων μπορεί να περιέχονται καρκινογόνες χημικές ουσίες. Οι τερματοφύλακες και οι παίκτες του ράγκμπι είναι πιο ευάλωτοι, λόγω της επαφής τους με το τερέν», καταγγέλλει ο Μαγκουάιρ σύμφωνα με τους Times.

Έρευνα του προπονητή του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Έιμι Γκρίφιν, έδειξε πως από μία λίστα 200 αθλητών που εμφάνισαν κάποια μορφή καρκίνου, οι 158 ήταν ποδοσφαιριστές και από αυτούς οι 95 αγωνίζονταν ως τερματοφύλακες.

Η FIFA από την πλευρά της ισχυρίζεται πως ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά και του δείγματος είναι εξαιρετικά μικρός, ενώ την ίδια άποψη συμμερίζονται και τα στελέχη της αρμόδιας κατασκευαστικής εταιρίας. Από την Ομοσπονδία τονίζουν παράλληλα πως προτού αποφασίσουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου πρότζεκτ εξέτασαν αντίστοιχες μελέτες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και και του Ινστιτούτου Επιστήμης Περιβάλλοντος και Υγείας, την ώρα που 12 από τους 42 επαγγελματικούς συλλόγους της Σκωτίας αγωνίζονται επίσης σε συνθετικό γκαζόν.

«Τους τελευταίους 12 μήνες , το καουτσούκ περνά από τις ίδιους τοξικούς ελέγχους που περνούν και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή παιδικών παιχνιδιών. Οι διάφορες έρευνες που έχουν γίνει τόσο από κυβερνητικούς φορείς, όσο και από ανεξάρτητους φορείς σε όλο τον κόσμο, δείχνουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των αθλητών», τονίζουν αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας σύμφωνα με τους Times, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ράγκμπι, η οποία τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε πως σκοπεύει επίσης να επενδύσει στη κατασκευή γηπέδων με συνθετικό χλοοτάπητα.

 Πηγή: http://gazzeta.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News