Ειδήσεις

Ρίχτερ: Αποκαλύψεις στη "Νέα Κρήτη"

Μια νέα αποκάλυψη, που αφορά και πάλι γερμανικό μέσο ενημέρωσης και τα όσα περιγράφονται σε αυτό για τη δράση του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, φέρνει σήμερα στο επίκεντρο η "Ν.Κ". Αυτή τη φορά πρόκειται για το γερμανικό περιοδικό "Spiegel" που διαχρονικά απηχεί τις απόψεις του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο 7ο τεύχος του περιοδικού για το 2016, αποκαλύπτεται πως διευθυντικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο επικεφαλής είναι ο Σόιμπλε, οργάνωσαν εσωτερική διάλεξη με μοναδικό ομιλητή τον καθηγητή Χάινς Ρίχτερ. Θέμα της ομιλίας ήταν "Η Κατοχή της Ελλάδος από τη γερμανική Βέρμαχτ κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο". Όμως, όπως σημειώνει το "Spiegel", η έκπληξη που δοκίμασαν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ήταν έντονη από τις "αποκαλύψεις" Ρίχτερ, όταν του έθεσαν το ερώτημα αν η Γερμανία οφείλει ακόμη στην Ελλάδα χρήματα από την περίοδο της Κατοχής.

Η απάντηση Ρίχτερ, όπως περιγράφει το "Spiegel", ήταν έκπληξη: «...οι άνθρωποι του Σόιμπλε έμειναν κατάπληκτοι όταν ο ειδικός για την Ελλάδα Ρίχτερ τούς παρουσίασε έναν εντελώς διαφορετικό υπολογισμό. Ο ιστορικός πιστεύει ότι μπορεί να αποδείξει ότι, όχι μόνο δε χρωστάει η Γερμανία χρήματα στους Έλληνες από την εποχή της Κατοχής, αλλά ότι - αν υπάρχει θέμα οφειλών - η Ελλάδα οφείλει από την απελευθέρωσή της στη Γερμανία 3.000-4.000 χρυσές λίρες Αγγλίας», όπως αναφέρεται σε μία δεκασέλιδη πραγματογνωμοσύνη που συνέταξε ο Ρίχτερ...».

Ο Ρίχτερ υποστηρίζει ότι τα έγγραφα της Κεντρικής Τράπεζας του Ράιχ αναφέρουν ότι ο χρυσός ήρθε στην Ελλάδα από τους Γερμανούς το 1944 για να στηρίξουν την πληθωριστική δραχμή (!). Βέβαια αρκεί απλά η υπενθύμιση ότι ο πληθωρισμός ήταν συνέπεια της άγριας Κατοχής στην Ελλάδα, ή ότι ο χρυσός στη Γερμανία τότε κατά βάση ήταν από το "γδύσιμο" Εβραίων και όσων λαών οδηγούνταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μάλιστα ο Ρίχτερ είπε ότι υπολόγισε πως η οφειλή αυτή της Ελλάδας σήμερα ανέρχεται στα 83 δισ. ευρώ (!!!).

Τι αποκαλύπτει το "Spiegel"

Το περιοδικό, στο θέμα του με τίτλο "Ανοικτός λογαριασμός", μας πληροφορεί πως τα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, έχουν πλέον την εικόνα, με «επιστημονικά τεκμήρια» Ρίχτερ, ότι για την Κατοχή της χώρας μας η Ελλάδα χρωστάει στη Γερμανία και όχι το αντίθετο (!). Όπως στην "Die Welt", και εδώ παραπέμπουν στη 10σέλιδη έκθεση Ρίχτερ, που θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα στο περιοδικό που εκδίδει ο ίδιος με την επωνυμία "THETIS" (Themata Ellinika Technis kai Istorias).

Στο δημοσίευμα του "Spiegel" αίσθηση προκαλεί και η άγνωστη στους περισσότερους στην Ελλάδα πληροφορία πως το υπουργείο στο οποίο προΐσταται ο Σόιμπλε, που εδρεύει στο Βερολίνο, στην οδό Βίλχελμ (Wilhelmstrasse), είναι ένας ιστορικά βεβαρημένος χώρος. Μια αναμνηστική στήλη θυμίζει τη ναζιστική εποχή, όταν ο εθνοσοσιαλιστής στρατάρχης Χέρμαν Γκέρινγκ χρησιμοποιούσε το αφιλόξενο αυτό κτήριο σαν υπουργείο της Γερμανικής Αεροπορίας της Λουφτβάφε (!).

Το αυτούσιο ρεπορτάζ

Η φωτογραφία του θέματος, ένα ελληνικό κατοχικό πληθωριστικό χαρτονόμισμα των 5 εκατομμυρίων δραχμών του 1944. Η λεζάντα όμως αναφέρει: «Ελληνικό χρεωστικό υπόλοιπο ύψους 300 κατοχικών μάρκων (Reichsmark)».

Ο τίτλος του θέματος είναι: "Ανοικτός λογαριασμός".

Ακολουθεί το ρεπορτάζ του "Spiegel", που με τη βοήθεια της κ. Ειρήνης Μαστοράκη - άριστης γνώστριας των Γερμανικών και συζύγου Γερμανού πολίτη με τον οποίο διαμένει μόνιμα στη Κρήτη - παραθέτουμε αυτούσια κύρια κομμάτια του στο αναγνωστικό μας κοινό:

«...Το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών, που εδρεύει στο Βερολίνο, στην οδό Βίλχελμ, είναι ένας ιστορικά βεβαρημένος χώρος. Μια αναμνηστική στήλη θυμίζει τη ναζιστική εποχή, όταν ο εθνικοσοσιαλιστής στρατάρχης Χέρμαν Γκέρινγκ χρησιμοποιούσε το αφιλόξενο αυτό κτήριο σαν υπουργείο της Γερμανικής Αεροπορίας (Λουφτβάφε). Γι' αυτό είναι πολύ διακριτικό το γεγονός ότι διευθυντικά στελέχη του Τμήματος Ε (Ευρωπαϊκή Πολιτική) απέστειλαν πρόσκληση για μία εσωτερική διάλεξη με τον ιστορικό Heinz Α. Richter σε ένα κτηριακό παράρτημα του υπουργείου, εποχής του Κάιζερ Γουλιέλμου του Β'...

Για τους υπαλλήλους του υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schauble, αυτό που είχε πρωταρχικό ενδιαφέρον ήταν το ερώτημα εάν η Γερμανία οφείλει ακόμη χρήματα στους Έλληνες... Μια επιτροπή που καταρτίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση υπολόγισε ότι οι χρηματικές απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος προς τη Γερμανία από τη ναζιστική εποχή, που προέρχονται από το αναγκαστικό δάνειο προς τους Γερμανούς κατακτητές, ανέρχονται σε περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο σημερινός αναπλ. υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας έκανε μάλιστα λόγο για 278,7 δισεκατομμύρια ευρώ μαζί με τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστη η Ελλάδα από τον πόλεμο.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι προσπαθεί να κρύψει το ζήτημα κάτω από το χαλί. "Μέχρι σήμερα οι γερμανικές κυβερνήσεις σιωπούσαν, χρησιμοποιούσαν νομικά κόλπα και ανέβαλλαν συνεχώς το ζήτημα", είπε με έντονο ύφος τον περασμένο Μάρτιο.

Γι' αυτό και οι άνθρωποι του Schauble έμειναν κατάπληκτοι όταν ο ειδικός για την Ελλάδα Ρίχτερ τούς παρουσίασε έναν εντελώς διαφορετικό υπολογισμό... Πιστεύει ότι μπορεί να αποδείξει ότι, αν υπάρχει θέμα οφειλών, "η Ελλάδα οφείλει από την απελευθέρωσή της στη Γερμανία 3.000-4.000 χρυσές λίρες Αγγλίας", όπως αναφέρεται σε μία δεκασέλιδη πραγματογνωμοσύνη που συνέταξε ο Ρίχτερ...

Τους υπολογισμούς του τούς στηρίζει ο ιστορικός πάνω σε μία έκθεση της Ράιχσμπανκ (Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας κατά την περίοδο του Γ' Ράιχ) από τον Απρίλιο του 1945. Μέχρι τώρα η έκθεση αυτή θεωρείτο αποδεικτικό στοιχείο για την οφειλή της ναζιστικής Γερμανίας προς τους Έλληνες. Στη σελίδα 114 της συγκεκριμένης έκθεσης, αναφέρεται ότι οι οφειλές του επονομαζόμενου Τρίτου Ράιχ έναντι της Ελλάδος ανέρχονται σε 476 εκατομμύρια κατοχικά μάρκα (ράιχσμαρκ). Το ποσό αυτό υπολογίζουν Έλληνες πολιτικοί ότι με τα σημερινά δεδομένα και ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού των τόκων ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, επικαλούμενοι και άλλες πηγές.

Από την άλλη πλευρά ο Ρίχτερ ανακάλυψε άλλους αριθμούς κατά την ανάλυση που έκανε στην έκθεση της Ράιχσμπανκ. Και δήλωσε μπροστά σε ένα κατάπληκτο ακροατήριο στο υπουργείο Οικονομικών ότι η ελληνική πλευρά μάλλον μέχρι σήμερα δεν έκανε τον κόπο να διαβάσει επιμελώς την έκθεση μέχρι τέλους και να λάβει γνώση των σελίδων που αναφέρονται στις ελληνικές οφειλές έναντι της Γερμανίας.

Πράγματι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ρίχτερ, υπάρχει ήδη στη σελίδα 33 της έκθεσης της Ράιχσμπανκ μία σημαντική παράγραφος, η οποία μέχρι σήμερα έχει περάσει απαρατήρητη. Σε άπταιστη τραπεζική γερμανική γλώσσα αναφέρει: "Κατά την αποπεράτωση του εκκαθαριστικού συμψηφισμού μετά την απομάκρυνση των γερμανικών δυνάμεων από την Ελλάδα, το χρεωστικό υπόλοιπο της Ελλάδος πιθανώς να έχει αγγίξει τα 300 εκατομμύρια κατοχικά μάρκα"...

Η οφειλή αυτή δημιουργήθηκε διότι η Ράιχσμπανκ έστειλε μέρος των αποθεμάτων της σε χρυσό στην Ελλάδα για να στηρίξει την πληθωριστική δραχμή. Όμως ο πληθωρισμός ήταν συνέπεια Κατοχής και ο χρυσός προήλθε από δολοφονημένους Έλληνες Εβραίους...».

Αντεστραμμένη οφειλή: Η απαίτηση του "επιστήμονα"

Η ανάδειξη και από το "Spiegel" της υπόθεσης, αντεστραμμένα, της οφειλής της Γερμανίας στην Ελλάδα για την Κατοχή, κατά τον Ρίχτερ, αποκαλύπτει ότι ο κ. Ρίχτερ δεν ενδιαφέρεται απλά για την Ιστορία και την αναθεώρησή της, που στην Κρήτη τη γευτήκαμε από πρώτο χέρι. Αντίθετα, επικοινωνιακά τουλάχιστον, από κορυφαία γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ρίχτερ εμφανίζεται ως ο "επιστήμονας" που θεμελιώνει την απαίτηση αυτή ακριβώς αντίθετα από την Ελλάδα προς τη Γερμανία για την αιματοβαμμένη κατάκτηση που υπέστη η πατρίδα μας.

Είναι προφανές πλέον ότι η γερμανική πλευρά μέσω Ρίχτερ, που κατά τα άλλα την Τετάρτη το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή του "Σκάι" δήλωνε ότι η «Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου», επιδίδεται σε μία επικοινωνιακή "καταιγίδα", όταν μάλιστα η Γερμανία έναν τέτοιο διάλογο, στη βάση της αριθμολογίας των οφειλών, επισήμως ούτε καν τον αγγίζει. Να γιατί Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στη στρατηγική ανάδειξης και της έκθεσης των γερμανικών ωμοτήτων και της καταστροφής που επέφερε η Κατοχή στην πατρίδα μας ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης. Ίσως έτσι εξηγείται γιατί και στο επίμαχο βιβλίο του ο κ. Ρίχτερ για τη Μάχη της Κρήτης επιχείρησε να το "αμβλύνει" με επιχείρημα τη «βρόμικη αντίσταση των Κρητικών» που υποχρέωσε σε σκληρά αντίποινα το «ευγενές» κατά τα άλλα Σώμα Αλεξιπτωτιστών της Βέρμαχτ.

Δείτε εδώ όλο το δημοσίευμα στο Spiegel:

Γιώργος Σαχίνης

Σχόλια