default-image

Ο χάρτης των εγκεφαλικών επεισοδίων σε Κρήτη και Ελλάδα

Υγεία
Ο χάρτης των εγκεφαλικών επεισοδίων σε Κρήτη και Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα τα νέα δεδομένα για τα εγκεφαλικά επεισόδια στην Ελλάδα και την Κρήτη, αλλά και σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις αναμένονται στη σημαντική επιστημονική ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Ανδρόγεω, στο Ηράκλειο.

Στη σημαντική αυτή ημερίδα, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η επιστημονική εισήγηση του καθηγητή Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παναγιώτη Μίτσια και του προέδρου της Ιατρικής Εταιρείας και καρδιολόγου κ. Γιάννη Βαβουρανάκη.

Στην Ελλάδα από τα περίπου 35.000 νέα εγκεφαλικά χάνονται κάθε χρόνο πάνω από 12.000 άτομα, ενώ το μέσο ετήσιο κόστος νοσηλείας για κάθε ασθενή κυμαίνεται από 13.650 μέχρι 34.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα, καθώς το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) αποτελεί σήμερα την 2η αιτία θανάτου και την 1η αιτία αναπηρίας στους ενήλικες.

Η οικονομική κρίση και τα εγκεφαλικά επεισόδια στην Ελλάδα, όπως και η σχέση της καρδιάς με τα αιμορραγικά επεισόδια στον εγκέφαλο θα μπουν στο μικροσκόπιο της επιστημονικής ημερίδας.

Στην Ευρώπη περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι πεθαίνουν, ενώ δεκάδες χιλιάδες μένουν ανάπηροι κάθε χρόνο στην Ευρώπη από Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, κυρίως λόγω έλλειψης Πρότυπων Μονάδων Αντιμετώπισης στα νοσοκομεία!

Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές και πολυκεντρικές μελέτες από διαφορετικές χώρες, το 30% απ' αυτούς θα είχαν σωθεί και το 25% θα είχαν αποφύγει την αναπηρία, αν είχαν νοσηλευτεί άμεσα σε Πρότυπη Μονάδα Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Είναι εντυπωσιακό ότι πάνω από 1 δισ. ευρώ, στοιχίζει ετησίως στη μαστιζόμενη από την κρίση χώρα μας, η αντιμετώπιση των ασθενών που προσβλήθηκαν από εγκεφαλικό επεισόδιο, δηλαδή το 10% περίπου του προϋπολογισμού για την Υγεία!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ

ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ

ΚΟΣΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

ΑΠΟ 13.650

ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ 34.000 ΕΥΡΩ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΡΥΤΗΤΑ

Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News