Ειδήσεις

Ιδρύεται σύλλογος στήριξης του νοσοκομείου Ιεράπετρας

Η Δημοτική Επιτροπή Υγείας Ιεράπετρας αποφάσισε ομόφωνα αργά το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου, να προχωρήσει τη διαδικασία για τη σύσταση του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, που θα έχει ως βασικό του σκοπό, την υποστήριξη της λειτουργίας του μοναδικού μεγάλου νοσηλευτικού ιδρύματος στη Νοτιοανατολική Κρήτη, όπου εξυπηρετείται όλος ο πληθυσμός του Δήμου της Ιεράπετρας και τμήματα των Δήμων Βιάννου, Σητείας και Αγίου Νικολάου, ξεπερνώντας τις 40.000 κατοίκους, αν υπολογιστούν και οι οικονομικοί μετανάστες οι οποίοι εργάζονται στον πρωτογενή τομέα.

«Αποφασίσαμε ομόφωνα στην Επιτροπή Υγείας, να προχωρήσουμε τη διαδικασία της σύνταξης του καταστατικού του νέου Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας, σε συνεργασία με το νομικό σύμβουλο του Δήμου μας και τη δημοτική Αρχή. Όταν θα είμαστε έτοιμοι και θα έχουμε προχωρήσει στις τυπικές διαδικασίες που απαιτούνται, θα καλέσουμε όλους τους εθελοντές κατοίκους της ευρύτερης περιοχής σε Ιδρυτική Γενική Συνέλευση και διαμόρφωση του καταστατικού, προκειμένου να προχωρήσουμε στην έγκριση της ίδρυσης του νέου Συλλόγου από το Πρωτοδικείο Λασιθίου», μας είπε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας, ιατρός και δημοτικός σύμβουλος κ. Αντώνης Πετράς.

Επειδή στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, το κεντρικό κράτος τα τελευταία χρόνια των μνημονιακών δεσμεύσεων, έχει περικόψει σημαντικά τη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα τα νοσηλευτικά ιδρύματα να λειτουργούν με πάρα πολλές βασικές ελλείψεις και το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τώρα να μεταφέρει την ευθύνη της διοίκησης με ότι αυτό συνεπάγεται στους ΟΤΑ, οι εθελοντές σκέφτηκαν να παρέμβουν. Όπως τα έχουν καταφέρει μέσα από το Σύλλογο Φίλων του Γηροκομείου Ιεράπετρας, να βελτιώσουν τη λειτουργία αυτής της χρήσιμης κοινωνικής δομής, τώρα δηλώνουν έτοιμοι να συνδράμουν με κάθε μέσο και όση δύναμη τους έχει απομείνει, και στη στήριξη της λειτουργίας του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας, η ύπαρξη του οποίου οφείλεται από την πρώτη μέρα της θεμελίωσης του, στην προσφορά των εθελοντών της περιοχής.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε και να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο το δίκτυο των εθελοντών στην περιοχή μας, και με αυτό στο μυαλό μας, θέλουμε να ξεκινήσουμε και άλλες παράλληλες εθελοντικές δράσεις, βάζοντας πρώτους στη διαδικασία της προσφοράς, τους συναδέλφους ιδιώτες ιατρούς και τους ιατρούς του Δημοσίου.

Θα τους ζητήσουμε να προσφέρουν εθελοντικά τις ιατρικές τους υπηρεσίες, μια η δυο φορές το μήνα, σε  επισκέψεις που θα κάνουμε στα χωριά και τους απομακρυσμένους οικισμούς , έχοντας συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, οι οποίοι θα μας ετοιμάζουν κατάλληλα τους χώρους στους οποίους ιατροί όλων των ειδικοτήτων, θα εξετάζουμε τους ανθρώπους της υπαίθρου, κάνοντας προληπτική ιατρική. Εδώ θα έχουμε τη βοήθεια του ιατρού κ. Αντρέα Μαμαντόπουλου από τον ΕΕΣ και το κοινωνικό ιατρείο, καθώς και από το Δήμο Ιεράπετρας που είναι κοντά μας σε όλες αυτές τις προσπάθειες», πρόσθεσε ο κ. Αντώνης Πετράς.

Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας, έγινε επίσης ενημέρωση σχετικά με την εκδήλωση "Μύθοι και αλήθειες για αντιβιοτικά και εμβόλια", που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη", καθώς και για το αίτημα οικονομικής βοήθειας προς την ΠΕΔ προκειμένου να γίνει προμήθεια εμβολίων για το εμβολιαστικό κέντρο Ιεράπετρας, έτσι ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες για τον έκτακτο και τον τακτικό εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.

Τέλος έγινε ενημέρωση για το έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου, προς της ΔΥΠΕ Κρήτης, όπου αναφέρονται τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, αναφορικά με την έλλειψη ιατρών παθολόγων, τεχνολόγων ακτινολόγων και παρασκευαστών μικροβιολογικών εργαστηρίων.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια