default-image

Πέθανε ο Έλληνας δημοσιογράφος που τα έβαλε με τη CIA και κέρδισε

Ελλάδα
Πέθανε ο Έλληνας δημοσιογράφος που τα έβαλε με τη CIA και κέρδισε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο άνθρωπος που τα έβαλε με τη CIA, που ξεσκέπασε τους πανίσχυρους Ρίτσαρντ Νίξον και Χένρι Κίσινγκερ, ο δημοσιογράφος που σύνδεσε το όνομά του με την αποκάλυψη της ελληνικής πτυχής του σκανδάλου Watergate, o Ηλίας Δημητρακόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

Γεννημένος στην Αθήνα στην 1η Δεκεμβρίου του 1928, έγινε ο νεότερος φυλακισμένος των φυλακών Αβέρωφ από τις κατοχικές δυνάμεις το '43, ο νεότερος πολιτικός συντάκτης της Καθημερινής του Γεωργίου Βλάχου στα '50, και τελικά ένας από τους διασημότερους δημοσιογράφους της χώρας.

Υπήρξε ανταποκριτής της «Χέραλντ Τρίμπιουν», με τα  κείμενά του εναντίον της Χούντας, να ενοχλούν. Μάλιστα, το καθεστώς των Συνταγματαρχών του είχε αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια.

Το 1968 είχε αποκαλύψει ότι η Χούντα των Συνταγματαρχών, χρηματοδότησε με 549.000 δολάρια την προεκλογική εκστρατεία του Νίξον, από κονδύλια που έστελνε η CIA στην ΚΥΠ για την αντικομουνιστική εκστρατεία.

Υπέβαλε μήνυση στη CIA. Το δικαστήριο διήρκεσε 20 χρόνια και τελικά τον δικαίωσε.

Όπως αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια αργότερα, στα αρχεία του αμερικανικού συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπήρχε φάκελος με τον τίτλο: «Θάνατος του Δημητρακόπουλου σε ελληνικές φυλακές».

Όταν έπεσε η Χούντα, ο Ηλίας Δημητρακόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα. Αρκετά χρόνια μετά τιμήθηκε από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα.

Συνέχισε μέχρι το τέλος της ζωής του να συλλέγει στοιχεία για την προσαγωγή του Χένρυ Κίσσινγκερ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για να εκδικαστεί ως εγκληματίας πολέμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News