default-image

Γερμανία: Στο 17% ξενοφοβικό κόμμα στην Σαξονία πριν τις εκλογές του Μαρτίου

Κόσμος
Γερμανία: Στο 17% ξενοφοβικό κόμμα στην Σαξονία πριν τις εκλογές του Μαρτίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποσοστό 17% καταγράφει το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) στο κρατίδιο της Σαξονίας- Άνχαλτ, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις τοπικές εκλογές. Όλα ωστόσο τα υπόλοιπα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το κόμμα της Φράουκε Πέτρι.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap για την ραδιοτηλεόραση MDR, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) παραμένουν η πρώτη δύναμη με 32% και ακολουθούν η Αριστερά (Die Linke) με 20%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 18%, η AfD με 17%, οι Πράσινοι με 5% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 4%, οριακά κάτω από το όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο. Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν στις 13 Μαρτίου, ως πιθανότερη εξέλιξη εκτιμάται η συνέχιση του «μεγάλου» συνασπισμού, μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Αναφερόμενος στο AfD, ο αρχηγός του SPD και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έκανε σήμερα λόγο για «ανοιχτά ρατσιστική» συμπεριφορά και τόνισε ότι στοχεύει σε «μια λαϊκή κοινωνία», η οποία θα βασίζεται στον αποκλεισμό. «Αυτό μοιραία θυμίζει το πολιτικό λεξιλόγιο του '20 και του '30», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στην εφημερίδα του Παλατινάτου «Die Rheinpfalz», αναφερόμενος στην εποχή της Βαϊμάρης και στο ναζιστικό καθεστώς.

Ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε πάντως κατανόηση για όσους είναι θυμωμένοι με τους πολιτικούς, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι από τους δυσαρεστημένους δεν είναι ακροδεξιοί. «Πρέπει να βρουν σε μας ευήκοα ώτα και απαντήσεις στα ερωτήματά τους», πρόσθεσε και, ως αιτία της ριζοσπαστικοποίησης της πολιτικής, υπέδειξε τον τρόπο που μιλούν σήμερα οι δημοκράτες ο ένας με τον άλλον και ο ένας για τον άλλον.

Διατυπώσεις όπως αυτή του Αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και Πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, ότι η Γερμανία τελεί «υπό το κράτος της ανομίας», είναι τρομακτικές, δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για να προσθέσει: «Πώς μπορεί κανείς λεκτικά να εξομοιώσει την Γερμανία με την ΛΔΓ, είναι απίστευτο».

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News