default-image

Επανεκλογή Βαρθολομαίου ως ηγουμένου της Ι.Μ.Επανωσήφη

Κρήτη
Επανεκλογή Βαρθολομαίου ως ηγουμένου της Ι.Μ.Επανωσήφη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Πατέρες της Ιεράς Μονής Επανωσήφη με την ευλογία του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κκ Ειρηναίου, στην περιφέρεια του οποίου ανήκει η Μονή, επανεξέλεξαν παμψηφεί Ηγούμενο τον πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη π. Βαρθολομαίο Βογιατζόγλου.

Ο π. Βαρθολομαίος στην ηλικία των 47 ετών εκλέγεται για τέταρτη συνεχόμενη τετραετία καθηγούμενος στον Επανωσήφη έχοντας την καθολική προτίμηση των Πατέρων της Μονής εφόσον επί 31 ψηφισάντων έλαβε ισάριθμους ψήφους.

Η ανδρική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη βρίσκεται 32 χλμ. νότια της πόλεως του Ηρακλείου, στο κέντρο του νομού, στην επαρχία Μονοφατσίου, πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στην Μεσαρά, ο οποίος μπροστά στη Μονή διακλαδίζεται και συνεχίζει νότια προς το Μεταξοχώρι και βοριοδυτικά προς την Καρκαδιώτισσα.

Ιστορικό Μονής Επανωσήφη

Από πλευράς μοναχών είναι η μεγαλύτερη Μονή της Κρήτης και μία από τις μεγαλύτερες όλης της Ελλάδας. Η Μονή ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα (πιθανόν το έτος 1614) από τον μοναχό Παΐσιο. Μεγάλη υπήρξε η συμβολή της στις περιόδους της τουρκοκρατίας και της κατοχής, με την υποστήριξη των αγώνων εναντίων των κατακτητών. Πολλοί μοναχοί της κατετάγησαν σε επαναστατικές ομάδες και πολλοί από αυτούς έγιναν εθνομάρτυρες.

Η προσφορά της Μονής στην τοπική Εκκλησία, αλλά και στους κατοίκους των πέριξ περιοχών είναι ανυπολόγιστη. Μεγάλος είναι ο αριθμός των πατέρων της Μονής που έγιναν αρχιερείς, διακονώντας την Εκκλησία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη προσέλευση νέων μοναχών, ενώ αρκετοί από τους αδελφούς της έχουν κάνει ευρύτερες σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Ποιος είναι ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος

Ο ίδιος πτυχιούχος της Θεολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κύπρο, ευτύχησε να δει επί των ημερών της ηγουμενίας του, να αυξάνεται η αδελφότητα με την εισδοχή νέων ευσεβών και με λιπαρά μόρφωση μοναχών. Δεν είναι όμως μόνο των γραμμάτων ο Καθηγούμενος Βαρθολομαίος. Μαζί με τους ηγουμενοσυμβούλους του, που αξίζει να σημειωθεί επί τρεις τετραετίες εκλέγονταν οι ίδιοι, τους Αρχιμ. Φιλόθεο Μαθιανάκη και Πα?σιο Λαρεντζάκη, μετέτρεψε το Μοναστήρι σε ένα μεγάλο εργοτάξιο. Δεν υπάρχει γωνιά που να μην ανακαινίστηκε, κτίσμα που να μην αναστηλώθηκε. Η όψη της Μονής άλλαξε εντελώς και οι αλλαγές αυτές συνεχίζονται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News