default-image

Τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας

Τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας

Τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι (τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού) αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης νερού τουλάχιστον για ένα μήνα κάθε χρόνο, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Τβέντε της Ολλανδίας.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ υψηλότερος από τα 1,7 έως 3,1 δισεκατομμύρια που είχαν υπολογιστεί σε παλιότερες έρευνες. Σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που επηρεάζονται από τη λειψυδρία βρίσκονται στην Κίνα και την Ινδία, αναφέρει η μελέτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πιο ακριβές και ολοκληρωμένο υπολογιστικό μοντέλο σε σχέση με προηγούμενες μελέτες για να αναλύσουν κατά πόσο διαδεδομένη είναι η λειψυδρία σε όλο τον πλανήτη. Το μοντέλο εξετάζει πολλαπλές μεταβλητές όπως είναι τα κλιματικά αρχεία, η πληθυσμιακή πυκνότητα, η άρδευση και η βιομηχανία.

Άλλες χώρες όπου μεγάλος αριθμός των ανθρώπων πλήττεται από σοβαρή λειψυδρία τουλάχιστον για ένα μέρος του έτους περιλαμβάνουν το Μπαγκλαντές, το Μεξικό τη Νιγηρία, το Πακιστάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως στις δυτικές πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, και στις νότιες πολιτείες όπως το Τέξας και η Φλόριντα.

Η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για γλυκό νερό οφείλεται κυρίως στον αυξανόμενο πληθυσμό, τις αυξημένες ανάγκες γεωργικής άρδευσης, το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και την αλλαγή των προτύπων κατανάλωσης, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Μέσφιν Μέκονεν και τον Άριεν Χέκστρα του Πανεπιστημίου του Τβέντε.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η απειλή της λειψυδρίας μπορεί να μετριαστεί θέτοντας όρια για την κατανάλωση νερού, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα χρήσης του νερού, καθώς και βελτιώνοντας την κατανομή των πόρων γλυκού νερού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News