Ειδήσεις

Οι αγρότες διχάστηκαν..

Αντιδράσεις και κατηγορίες για «κομματικές σκοπιμότητες» προκαλεί στους αγροτικούς φορείς της Κρήτης η κίνηση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων (με εξαίρεση το νησί μας όπου όμως επίσης βρέθηκαν και κάποιοι συνυπογράφοντες) να πάνε αγρότες στο Μαξίμου προκειμένου να ξεκινήσουν διάλογο.

Εκτός από την Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή, ούτε τα μπλόκα των Τεμπών, των Μαλγάρων και της Νίκαιας αναγνωρίζουν την κίνηση αυτή και διαμηνύουν ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει με αγρότες και όχι με θεσμούς.

Την ίδια ώρα ο Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας κατήγγειλε ότι όσοι πήγαν σε διάλογο με την κυβέρνηση είναι κομματικά υποκινούμενοι. Μάλιστα, μιλώντας στο Mega, ο αγροτοσυνδικαλιστής υποστήριξε ότι κάποιοι «έχουν διοριστεί από τον Βαγγέλη Αποστόλου» και πως ένας εξ αυτών είναι στο Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Οι αγρότες από τα Τέμπη υπογραμμίζουν ότι οι ίδιοι έχουν από την περασμένη Τετάρτη στείλει τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση - προτάσεις με τις οποίες έχουν συνταχθεί και 30 αγροτικά μπλόκα - και αναμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση για διάλογο με βάση τις προτάσεις αυτές.

Η κυβέρνηση

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, χαρακτήρισε ως εξαιρετικά θετική την ανταπόκριση μεγάλου μέρους του αγροτικού κόσμου στην πρόσκληση της κυβέρνησης για ειλικρινή διάλογο. Εκτίμησε ότι το κομμάτι των αγροτών που ανταποκρίνεται στην κυβερνητική πρόσκληση είναι πλέον πλειοψηφικό και κάλεσε και τις υπόλοιπες συλλογικότητες να επανακαθορίσουν τη στάση τους και «να μην παρασύρονται από πολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες».

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετά τα αιτήματα των αγροτών και αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες θα γίνει απευθείας διάλογος.

Επίσης εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι, αν παρακαμφθούν οι «φωνές αδιαλλαξίας που προσπαθούν να δυναμιτίσουν το κλίμα», ανοίγει η πόρτα της εκτόνωσης, γιατί - όπως είπε - υπάρχουν σοβαρά περιθώρια για διορθωτικές ή βελτιωτικές κινήσεις.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ζήτησε, τέλος, από τους αγρότες να απόσχουν από ενέργειες που πλήττουν την οικονομία, όπως το κλείσιμο των συνόρων.

Ικανοποίηση Αποστόλου

Θετικό χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, το γεγονός ότι εκπρόσωποι των αγροτών άρχισαν να ανταποκρίνονται, όπως είπε, στην πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση αναμένει να υποβληθούν και άλλα τέτοια αιτήματα ώστε να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα στη συνάντηση που θα γίνει και ο διάλογος να είναι πραγματικά ουσιαστικός και να αφορά όλους τους αγρότες. «Θα καταβάλουμε μια προσπάθεια, ούτως ώστε η επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό να έχει αντιπροσωπευτικότητα, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο αυτήν την ώρα», ανέφερε ο κ. Αποστόλου. Σε ερώτηση εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ότι θα γίνει σύντομα, επαναλαμβάνοντας ότι αυτήν την ώρα προέχει η αντιπροσωπευτικότητα.

Στην Κρήτη

Στο μεταξύ, οι αγρότες του Ηρακλείου που κρατούσαν σε αποκλεισμό την Εφορία Ηρακλείου τις τελευταίες μέρες, και μάλιστα επί σειρά πολλών ημερών, έκαναν χθες ένα βήμα πίσω και νωρίς το μεσημέρι έδωσαν τέλος στην κατάληψη, αποχωρώντας από το κτήριο επί της λεωφόρου Κνωσού. Από εκεί και μετά, όπως αποφάσισαν, θα περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και αναλόγως θα κινηθούν. Μιλώντας στη "Ν.Κ.", ο επικεφαλής της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας δε σταματάει εδώ. Αλλά τόνισε ότι η όποια συνάντηση με τον πρωθυπουργό δε θα πρέπει να γίνει από μια μερίδα αγροτοσυνδικαλιστών, αλλά από μία επιτροπή στην οποία θα μετέχουν με εκπροσώπους τους όλα τα μπλόκα των αγροτών της χώρας.

Θέλησε, μάλιστα, να στείλει ένα μεγάλο και ιδιαίτερο ευχαριστώ στους αγρότες εκείνους που κράτησαν «όρθιο» επί τόσες ημέρες το μπλόκο της Εφορίας Ηρακλείου, ξενυχτώντας εκεί τα βράδια για να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους. Ένα μπλόκο που δεν έκλεισε ούτε στη διάρκεια της μεγαλειώδους απόβασης των αγροτών στην Αθήνα.

ΕΑΣΗ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, Ανδρέας Στρατάκης, χαρακτηρίζει ως λάθος αυτό που κάνουν κάποια μπλόκα να επιδιώκουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και απηύθυνε και ο ίδιος μήνυμα για ενότητα, λέγοντας μάλιστα πως ήδη κάποιοι μεγαλοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας, εδώ και δέκα μέρες, έχουν «ξεπουλήσει» τον αγώνα των αγροτών της χώρας. «Ποιος αξιωματούχος της κυβέρνησης», διερωτάται ο Ανδρέας Στρατάκης, «συμφώνησε να αφήσει 20 τρακτέρ του μπλόκου της Νίκαιας να περάσουν το απόγευμα της Παρασκευής κάνοντας παρέλαση στην πλατεία Συντάγματος, όταν για εμάς, για ένα αυτοκίνητο με προϊόντα, έγινε όλος αυτός ο χαμός;».

ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ  

«Υπάρχουν περιθώρια αλλαγών και προτάσεων»

Με πρωτοβουλία της ομάδας παραγωγών Ψαρής Φοράδας, πραγματοποιήθηκε ανοικτή συζήτηση προχθές, για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών, με τη συμμετοχή του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη.

Ο Σωκράτης Βαρδάκης δικαιολόγησε την ανησυχία των αγροτών και τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγών αλλά και προτάσεων προς όφελος του αγροτικού κόσμου.

Επίσης, τόνισε ότι η κρισιμότητα των στιγμών επιτάσσει τη συνέχιση του διαλόγου, αφού μόνο μέσα από αυτόν μπορούν να προκύψουν οι θέσεις οι οποίες θα συνδιαμορφώσουν την τελική πρόταση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό προς μία ευνοϊκότερη κατεύθυνση. Αφού άκουσε τις ανησυχίες των αγροτών, τους ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει σε ευνοϊκές αλλαγές, μέσω προτάσεων που θα προκύψουν από συναντήσεις των δύο πλευρών. Δεσμεύτηκε επίσης να μεταφέρει ο ίδιος στον πρωθυπουργό, τις επόμενες ώρες, προτάσεις που θα συνδιαμορφώνουν την τελική πρόταση για το φορολογικό, το ασφαλιστικό καθώς επίσης και το κόστος παραγωγής.

Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια