Ειδήσεις

Τσίπρας-Τουσκ: Κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στο προσφυγικό

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στο προσφυγικό, με σεβασμό στην αλληλεγγύη και δίκαιο επιμερισμό των βαρών.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τουσκ, ο κ. Τσίπρας επέκρινε τη στάση μίας σειράς χωρών που προβάλλουν, όπως είπε, την αντίληψη ότι χρειάζεται  λιγότερη Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού.

«Δεν διστάζουν να επιθενται και έναντίον της Ελλάδας και να προτείνουν αντιμετώπιση του ζητήματος με κλείσιμο συνόρων και τείχη ανάμεσα στις χώρες. Αυτή η είδους αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο», προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν με συνυπευθυνότητα και όχι με blame game.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ειδικότερα ότι εντός της Ευρώπης κυριαρχούν δύο αντιλήψεις: μία φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση και μία αντιευρωπαϊκή αντίληψη που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει ο καθένας μόνος του.

«Η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη οικογένεια και η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλο αγώνα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην κατεύθυνση της συνυπευθυνότητας», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η Ευρώπη πρέπει «να προχωρήσουμε όλοι μαζι».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια