Ειδήσεις

Δέσμευση Αβραμόπουλου – Στόλτενμπεργκ για συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ

Ο συντονισμός μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Επίτροπου Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλου και του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, σε συνέχεια της απόφασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για τη στήριξη της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, οι δύο άνδρες εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την πλήρη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στο ζήτημα αυτό.

Οι λεπτομέρειες σε σχέση με την πραγματοποίηση των επιχειρήσεων και το πλαίσιο της συνεργασίας θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι ο σκοπός της συμμετοχής του ΝΑΤΟ δεν είναι η απώθηση μεταναστών, αλλά η εποπτεία και η παροχή σημαντικών πληροφοριών για να βοηθήσει τους Συμμάχους και την Ε.Ε. στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου μεταναστών και στην εξάρθρωση των εγκληματικών δικτύων.

Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ε.Ε. θα συνεχίσουν τις τακτικές επαφές πάνω στο ζήτημα αυτό.

Σημειώνεται ότι η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG 2) βρίσκεται ήδη στο Αιγαίο με πέντε πλοία προς το παρόν: ένα Oiler (FGS BONN, από τη Γερμανία) και τέσσερις φρεγάτες, μία από την Τουρκία (TCG BARBAROS), μία από τον Καναδά (HMCS FREDERICTON), μία από την Ελλάδα (HS SALAMIS), και μία από την Ιταλία (ITS LIBECCIO).

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια