Ειδήσεις

Τέλος στην κατάληψη της εφορίας-Ποια μπλόκα παραμένουν

Τι και αν η κινητοποίηση τους στην Αθήνα ήταν από τις πιο μεγαλειώδεις και επιτυχημένες; Τι και αν δεν γνωρίζουν εάν τελικά θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό; Οι αγρότες και δη της Κρήτης δεν το βάζουν κάτω και αναθερμαίνουν τις μηχανές τους δίνοντας ραντεβού στα μπλόκα από όπου και ξεκίνησαν τον αγώνα τους.

Στο μεταξύ οι αγρότες του Ηρακλείου που κρατούσαν σε αποκλεισμό την εφορία Ηρακλείου εδώ και ημέρες, έκαναν σήμερα ένα βήμα πίσω και νωρίς το μεσημέρι έδωσαν τέλος στην κατάληψη αποχωρώντας από το κτίριο επί της λεωφόρου Κνωσού.Από εκεί και μετά όπως αποφάσισαν , θα περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα της περιβόητης συνάντησης με τον πρωθυπουργό και αναλόγως θα κινηθούν, δηλώνοντάς ωστόσο την ίδια ώρα ότι ο αγώνας τους δεν τελειώνει εδώ και οι ίδιοι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω.

Που μπλόκα υφίστανται στην υπόλοιπη Κρήτη

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους, αποκλείοντας δύο φορές την ημέρα την εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας. Οι συγκεκριμένοι αγρότες παραμένουν στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» κλείνοντας, από σήμερα Τρίτη, την εθνική οδό από τις 12 έως τις 12.30 το μεσημέρι και από τις 5 έως τις 5.30 το απόγευμα. Όπως έκαναν γνωστό για τις παραπέρα δράσεις τους αναμένουν τις αποφάσεις του συντονιστικού τους σε σύμπλευση με το μπλόκο της Νίκαιας στη Θεσσαλία.

Στο Λασίθι  τα τρακτέρ επέστρεψαν στο μπλόκο στην είσοδο του Οροπεδίου Λασιθίου ενώ στο Ρέθυμνο η κινητοποίηση των αγροτών έλαβε προσωρινά τέλος .

Ωστόσο και οι αγρότες από τον Αγροτικό Σύλλογος Αρχανών Αστερουσίων επέστρεψαν και στο μπλόκο των Πραιτορίων τασσόμενο στο πλευρό όπως τονίζουν των αγροτών από τα 68 μπλόκα της χώρας. Σε ανακοίνωση τους μάλιστα υπογραμμίζουν  μεταξύ άλλων: "Όμως, εμείς τόσες βδομάδες στο μπλόκο, διάλογο κάνουμε. Με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους συμμάχους μας, με τους οποίους έχουμε ίδιο αντίπαλο, κοινά προβλήματα και αιτήματα. Διάλογο κάνει και η κυβέρνηση, αλλά με τους δικούς της συμμάχους και δικούς μας αντιπάλους. Στέλνουμε μήνυμα στη κυβέρνηση και σ' όλους όσοι την σιγοντάρουν, ότι πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δε θα αποχωρήσουμε. Συνεχίζουμε αγωνιστικά, οργανωμένα στο μπλόκο των Πραιτωρίων με τα αιτήματα των 68 μπλόκων. Καλούμε τους μικρομεσαίούς αγρότες του νομού να βγουν στο δρόμο να οργανώσουν μπλόκα στη βάση των αιτημάτων αυτών!"

      

''Μήνυμα ενότητας από τους αγρότες της Κρήτης ''

Το ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι απλά η «ταφόπλακα» για τον πρωτογενή τομέα, η απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης και ο διάλογος ενιαία και συγκροτημένα απλά θα ανοίξει τον δρόμο για τα βαθύτερα ζητήματα του αγροτικού κόσμου. Διαφωνίες και διαφορετικοί στόχοι στο αγροτικό κίνημα υπάρχουν, όμως το μίνιμουμ των αιτημάτων είναι ενιαίο και θα είναι λάθος διασπαστικό κάποιοι να επιδιώκουν μεμονωμένες συζητήσεις με την κυβέρνηση.Αυτό επισήμαναν ο επικεφαλής του Παγκρήτιου Συντονιστικού Πρίαμος Ιερωνυμάκης αλλά και το μέλος του Δ.Σ. των κτηνοτρόφων Βασίλης Σμπώκος μιλώντας στο Ράδιο  9.84  και στο Γιώργο Σαχίνη, για την συνέχεια των αγροτικών κινητοποιήσεων. Αντίθετα ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης υποστήριξε ότι ο αγώνας των αγροτών «πουλήθηκε» από μεγαλο-συνδικαλιστές του Θεσσαλικού κάμπου και αυτό θα φανεί όπως είπε τις επόμενες μέρες.

Διασπασμένα εμφανίζονται τα μπλόκα με αιχμή του δόρατος τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Την έντονη δυσαρέσκεια αγροτών προκάλεσε η κίνηση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων που πήγαν στο Μαξίμου, ξεκινώντας διάλογο .Τα μπλόκα των Τεμπών, των Μαλγάρων και της Νίκαιας, δεν αναγνωρίζουν την κίνηση αυτή και διαμηνύουν ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει με αγρότες και όχι με θεσμούς.

Την ίδια ώρα ο Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας, κατήγγειλε ότι όσοι πήγαν σε διάλογο με την κυβέρνηση είναι κομματικά υποκινούμενοι. Μιλώντας στο Mega ο αγροτοσυνδικαλιστής υποστήριξε ότι κάποιοι «έχουν διοριστεί από τον Βαγγέλη Αποστόλου» και πως ένας εξ αυτών είναι στο Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Οι αγρότες από τα Τέμπη, υπογραμμίζουν ότι οι ίδιοι έχουν από την περασμένη Τετάρτη στείλει τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση, προτάσεις με τις οποίες έχουν συνταχθεί και 30 αγροτικά μπλόκα -και αναμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση για διάλογο με βάση τις προτάσεις αυτές.

Το δελτίο των σημερινών κινητοποιήσεων

Αμετακίνητοι στις κινητοποιήσεις τους παραμένουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στα μπλόκα που έχουν στήσει στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, δηλώνοντας έτοιμοι να κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο τον αγώνα τους, ενώ στις γενικές τους συνελεύσεις θέτουν υπό συζήτηση εναλλακτικούς τρόπους διαμαρτυρίας.

* Ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα. Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στα πράσινα φανάρια, Γρηγόρης Παπαθεοδώρου, επισήμανε: «Η πλειοψηφία αυτών που απαρτίζουν το μπλόκο, πέρα του πού μας έχουν κατατάξει διάφορες δυνάμεις, συντασσόμαστε με τη Νίκαια, και αυτό είναι οριστικό».

Επιπλέον, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην αερογέφυρα Θέρμης, Δημήτρης Παπαδάκης, επισήμανε: «Σε γενική συνέλευση που θα έχουμε εντός της ημέρας, δεν αποκλείεται να αποφασίσουμε την επιστροφή της δύναμής μας στον κόμβο της Καλικράτειας νομού Χαλκιδικής».

* Το καθιερωμένο πλέον πρόγραμμα αποκλεισμού ακολουθεί και σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον συντονιστή Αναστάση Σοϊλεμέζη: 11:00- 15:00 κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά». Ο ίδιος επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «εδώ που φτάσαμε, εμείς από το μπλόκο Δερβενίου στέλνουμε μήνυμα ενότητας. Ας γίνει επιτέλους ο διάλογος και να δούμε από εκεί και πέρα τι θα κάνουμε» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει διάσπαση μεταξύ μας, αντίθετα όλοι μας επιθυμούμε μια γόνιμη κουβέντα με τον πρωθυπουργό και καλό θα ήταν να την κάνουν όλες οι δυνάμεις μαζί».

* Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σήμερα δεν προβλέπεται κάποια κινητοποίηση, ενώ στις 18:00 έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

*Σε δεύτερο 24ωρο αποκλεισμό προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Προμαχώνα, με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Γιάννη Τουρτούρα, να αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η ουρά που έχουν σχηματίσει οι νταλίκες και τα φορτηγά επί ελληνικού εδάφους φτάνουν μέχρι το χωριό Χαρωπό». Πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο, απλώς πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν έχουμε που να πάμε. Είναι σαφές ότι διαψεύστηκαν όσοι μιλούσαν για ξεφούσκωμα του αγώνα μετά την παρουσία μας στην Αθήνα. Θα κλιμακώσουμε και άλλο».

* Στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: 10:00- 15:00 και 17:00-22:00 είναι κλειστό το τελωνείο για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων. «Επί 220 ώρες, έχουμε ανοίξει μόνο τρία δίωρα για φορτηγά και νταλίκες» επισήμανε και τόνισε: «Σε γενική συνέλευση που προγραμματίζεται εντός των επόμενων ωρών, ίσως και να καταλήξουμε σε σκλήρυνση της στάσης μας ακόμα και για τα ΙΧ και λεωφορεία».

Φορτηγά και νταλίκες δεν περνούν από το βράδυ της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου, παρά μόνο όταν «κρίνεται απαραίτητο κάτι τέτοιο, για την αποσυμφόρηση της κίνησης και την αποφυγή ατυχημάτων». Σύμφωνα με τον ίδιο «χθες στις 23:00 άνοιξε το τελωνείο για μιάμιση ώρα περίπου, καθώς είχαν συγκεντρωθεί υπεράριθμα φορτηγά και νταλίκες».

Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.

* Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Αργότερα θα αποφασιστεί εάν θα κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

* Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

*Στα διόδια των Μαλγάρων, από τις 12:00 χθες έγινε αποκλεισμός. «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι και την Παρασκευή, εκτός εάν κρίνουμε ότι λόγω καιρού μπορεί να ταλαιπωρήσουμε, μέσω των παρακαμπτηρίων, τους οδηγούς και να προκληθεί ατύχημα» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Αχιλλέας Καμπούρης.

* Σε αποκλεισμό παραμένει για περισσότερες από δύο εβδομάδες ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι συμβολικά στο μπλόκο στήθηκε τέντα, με τους συμμετέχοντες σε αυτό να στέλνουν το μήνυμα ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν.

Στο μεταξύ, από νωρίς το πρωί περισσότερα από 80 άτομα που συμμετέχουν στο μπλόκο κατασκήνωσαν και με δύο τρακτέρ στην είσοδο της Τράπεζας Πειραιώς στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και μοιράζουν έντυπο υλικό με τις θέσεις τους, και μήλα στους πολίτες. «Τους ζητάμε σε ένδειξη συμπαράστασης να μην προχωρήσουν σήμερα σε πληρωμές και να κάνουν μόνο αναλήψεις», δήλωσε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Νίκος Βόλκος, προσθέτοντας: «Δεν είμαστε καταληψίες, απλώς θέλουμε να αναδείξουμε τον αφανισμό που επιχειρείται με τα προωθούμενα μέτρα στο ασφαλιστικό και φορολογικό».

* Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

* Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00- 22:00), Μαυροβουνίου (17:30- 21:00), Μεσημερίου (17:30- 21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00- 14:00 και 17:30- 21:00), Αψάλου (17:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

* Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο σημερινός αποκλεισμός ορίστηκε για τις 11.00-18.00, με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Παναγιώτη Ανδρικόπουλο να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «το μπλόκο μας φαίνεται να έχει υπογράψει όλες τις λίστες και προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνει ο διάλογος και να δούμε μετά ποια θα είναι η επόμενή μας κίνηση».

* Σε αποκλεισμό του δρόμου στο χρονικό διάστημα 10:00-18:00 προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής συντονιστικής του μπλόκου, Μαυρουδής Μιντσιούδης, επισήμανε: «Έστω και την ύστατη στιγμή ας κάτσουν όλοι στο τραπέζι και να πάμε ενωμένοι σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, επί των προτάσεών μας». Υπό σκέψη παραμένει η επόμενη κίνηση και ίσως και οριστούν κάποιες εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων.

* Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, «από τις 18:00 χθες προχωρήσαμε σε επ' αόριστον αποκλεισμό και συντασσόμαστε με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων».

* Στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως μας επισήμανε η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Διαμάντω Κρητικού, «από χθες στις 18:00 είμαστε κλειστά, κάτι που θα συνεχίσουμε μέχρι και αύριο την ίδια ώρα».

* Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή όλων, Δημήτρη Μόσχο, το εξής:

- Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί και στα δύο).

- Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.

- Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-18:00).

- Στο Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-14:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00-18:00.

- Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

Στο μεταξύ, ρήγμα φαίνεται πως έχει επέλθει στο μέτωπο των αγροτών στη Δυτική Μακεδονία. Η επιστολή με τα αιτήματα των αγροτών που έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράφεται μόνο από το μπλόκο του Πολυμύλου στην Κοζάνη. Οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων επτά μπλόκων δεν συμφώνησαν στο πλαίσιο των αιτημάτων, καθώς θεωρούν ότι το ζήτημα της δημιουργίας μητρώου αγροτών δεν είναι κυρίαρχο και επιτακτικό στην παρούσα συγκυρία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του μπλόκου των Γρεβενών, Στέργιο Τζημιόπουλο, τα επτά από τα οκτώ μπλόκα της περιφέρειας διαχώρισαν τη θέση τους, θεωρώντας ότι «τα βασικά θέματα που πρέπει να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του διαλόγου με την κυβέρνηση πρέπει να είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής». Επίσης σημείωσε την ανάγκη να καταργηθεί άμεσα ο φόρος που έχει επιβληθεί σε κάθε φιάλη εμφιαλωμένου οίνου.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών που διαχώρισαν τη θέση τους δεν αρνούνται την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά σημειώνουν: «Αυτό που επιδιώκουμε άμεσα, είναι διάλογος με την κυβέρνηση».

Μετά την κινητοποίηση της Αθήνας, οι αγρότες στη Δυτική Μακεδονία προχώρησαν σε αύξηση της χρονικής διάρκειας αποκλεισμού των δρόμων σε μια προσπάθεια να πιέσουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπουη -Ράνια Μωραϊτη-Αγγέλα Δουλγεράκη

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ-iefimerida

Σχόλια