Ειδήσεις

Κόκκινο πανί για την παιδεία η κατάργηση Τμημάτων Ένταξης

Έντονος προβληματισμός στο χώρο της παιδείας έχει προκαλέσει  η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας, με την οποία δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και κατάργηση των Τμημάτων Ένταξης.

Το πρόβλημα είναι σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι σε επιπεδο νομού Ηρακλείου τα Τμήματα Ένταξης φτάνουν τα 15-20 και φοιτούν δεκάδες μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ε.ε.α.), που χρήζουν περαιτέρω ενίσχυσης και καθοδήγησης. Τμήματα μάλιστα που κάθε χρόνο παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση λόγω του μεγάλου όγκου παιδιών.

Πρόκειται για μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, με τις ώρες διδασκαλίας και τη διδακτέα ύλη να διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε μαθητή, δίνοντάς του έτσι το δικαίωμα στην ουσιαστική μάθηση και παιδεία.

"Υπάρχει ασάφεια προς το παρόν γύρω από το συγκεκριμένο θέμα μέσα από τη συγκεκριμένη τροπολογία που καταργεί προς το παρόν όχι τα τμήματα αλλά σίγουρα τη φιλοσοφία που υπάρχει γύρω από τη συγκεκριμένη λειτουργία .Αυτό δεν είναι ορθολογικά σωστό," υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος" Ηρακλείου Γιώργος Μακράκης προσθέτοντας στο neakriti.gr ότι "τα τμήματα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, με τα παιδιά να παρακολουθούν τα μαθήματα τους σε χωριστές αίθουσες ,καθώς χρειάζονται εξατομικευμένη υποστήριξη και όχι αυτό που επιχειρεί να κάνει το Υπουργείο να στέλνει τους δασκάλους στις τάξεις με τα υπόλοιπα παιδιά και εκεί να γίνεται η υποστήριξη."

Το θέμα συζητήθηκε χθες τη Βουλή, ωστόσο σήμερα αναμένεται συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του κλάδου των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας, καθώς υπάρχει ασάφεια στην τροπολογία που έχει κατατεθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για κατάργηση των εν λόγω τμημάτων ή για αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας τους.

Σημαντικό το έργο τους

"Η άποψη των εκπαιδευτικών είναι η αδιάκοπτη  συνέχισή τους", με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος" Ηρακλείου κ. Γιώργο Μακράκη να σημειώνει πως "αν υπάρχει πρόθεση για κατάργηση των τμημάτων αυτών, σαφώς και είμαστε αντίθετοι, καθότι ο δάσκαλος των Τμημάτων Ένταξης είναι βασικός πυλώνας σε πολλές σχολικές μονάδες, διότι υποστηρίζει παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και γίνεται μια ουσιαστική εκπαιδευτική δουλειά, δίνοντας βαρύτητα στις ανάγκες του κάθε μαθητή ξεχωριστά".

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη από τους εκπαιδευτικούς

Σε τοπικό επίπεδο οι εκπαιδευτικοί θα προχωρήσουν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας σε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Περιφερειακού Διευθυντή εκπαίδευσης .

Ζητώντας «εδώ και τώρα ν' αποσυρθεί η απαράδεκτη τροπολογία», διεκδικώντας παράλληλα την άμεση ίδρυση και επέκταση των Τμημάτων Ένταξης με άμεσους μόνιμους διορισμούς του αναγκαίου προσωπικού, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ηρακλείου, παίρνοντας θέση στο θέμα, τονίζει πως «η τροπολογία αυτή εντάσσεται στη λογική του 3ου μνημονίου για "εξορθολογισμό του κόστους της εκπαίδευσης", αλλά και στη στρατηγική της Ε.Ε. για τη λεγόμενη ένταξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σε έναν τομέα που οι δομές και το προσωπικό είναι ελάχιστα, πίσω από τις πραγματικές ανάγκες. Κλείνει Τμήματα Ένταξης, όταν και αυτά που λειτουργούν δεν επαρκούν. Όταν υπάρχουν σχολεία χωρίς κανένα Τ.Ε. Σε μια χρονιά, μάλιστα, που χιλιάδες αιτήματα για παράλληλη στήριξη δεν καλύφθηκαν».

Την ίδια στιγμή, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί, διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας αύριο Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, στη 1 το μεσημέρι, καλώντας όλους τους εκπαιδευτικούς σε συμμετοχή.

«Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε κοινωνική ασφάλιση», επισημαίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ηρακλείου, ενώ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, «αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους».

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη -Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια