Ειδήσεις

Ιούνιο η δίκη του εργαζόμενου... συνταξιούχου

Μια ιδιαίτερα περίεργη υπόθεση απάτης ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ αναβίωσε χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης επρόκειτο να καθίσει ένας Κρητικός, ο οποίος επί δέκα συναπτά έτη εισέπραττε παράνομα αναπηρική σύνταξη και ο οποίος διώκεται για απάτη σε βάρους του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.

Ο λόγος για έναν 67χρονο που έλκει την καταγωγή του από χωριό της ενδοχώρας του Ηρακλείου και διαμένει μόνιμα στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Αντώνη Επιτροπάκη, ο κατηγορούμενος είναι ανάπηρος σε ποσοστό άνω του 90%, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει και ψυχολογικά προβλήματα.

Ο 67χρονος εργαζόταν παλαιότερα σε καζίνο της Αττικής, μέχρις ότου βγήκε πριν από μερικά χρόνια στη σύνταξη, ως ανάπηρος με ποσοστό άνω του 90%. Λίγο αργότερα, ο 67χρονος πέτυχε να προσληφθεί στην ΕΤΒΑ, χρησιμοποιώντας τα ίδια αποδεικτικά έγγραφα που παρουσίασε και ενώπιον της επιτροπής που τον είχε εξετάσει για να πάρει την αναπηρική σύνταξη από την προηγούμενη δουλειά του.

Ο 67χρονος κατηγορείται, λοιπόν, ότι από το 2002 και για 10 συνεχόμενα χρόνια εργαζόταν στην ΕΤΒΑ, εισπράττοντας παράλληλα και την αναπηρική σύνταξη. Ως αποτέλεσμα, το ΙΚΑ βρέθηκε ζημιωμένο κατά δεκάδες χιλιάδες ευρώ… Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ωστόσο, αναβλήθηκε για τις 27 του ερχόμενου Ιουνίου, λόγω της αποχής των δικηγόρων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις αλλαγές της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό.

"Δεν γνώριζε"

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, Αντώνης Επιτροπάκης βρέθηκε πάντως χθες στα Δικαστήρια και μίλησε στη «Νέα Κρήτη», υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης του προσλήφθηκε από την ΕΤΒΑ με το «νόμο των αναπήρων» και ότι σε καμία περίπτωση δεν γνώριζε ότι δεν μπορεί να εργαστεί.

«Ο εντολέας μου περιμένει τη δίκη, προκειμένου να εξηγήσει ότι δεν ήξερε ότι η πρόσληψή του ήταν παράνομη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Επιτροπάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο 67χρονος είναι μια «ιδιαίτερη περίπτωση καθώς εκτός από το πολύ υψηλό ποσοστό αναπηρίας, έχει και ψυχολογικά προβλήματα». Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο κατηγορούμενος δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι αυτό που έκανε ήταν παράνομο. «Αυτό ακριβώς θέλουμε να μεταδώσουμε στο Δικαστήριο τον ερχόμενο Ιούνιο», δήλωσε με νόημα ο κ. Επιτροπάκης.

Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος του 67χρονου ανέφερε μιλώντας στο neakriti.gr, ότι ο εντολέας του έχει ήδη αρχίσει να επιστρέφει μέρος των χρημάτων που εισέπραξε παράνομα. «Ο πελάτης μου έχει την πρόθεση να γυρίσει πίσω όλο το χρηματικό ποσό που εισέπραξε, παρά το ότι βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση», υπογράμμισε, κλείνοντας, ο Αντώνης Επιτροπάκης.

Σχόλια