default-image

Ναι επί της αρχής κατά πλειοψηφία το αποτεφρωτήριο

Κρήτη
Ναι επί της αρχής κατά πλειοψηφία το αποτεφρωτήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψηφίστηκε επί της αρχής η εισήγηση της δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης στο Ηράκλειο. Υπερψήφισαν πέρα από την πλειοψηφούσα παράταξη οι "Ενεργοί Πολίτες" του Ηλία Λυγερού και η "Λαϊκή Συσπείρωση". Λευκό ψήφισε η παράταξη "Ανοιχτοί Ορίζοντες" του Γιάννη Κουράκη και κατά, η Μόνα Αμανατίδου από την "Άμεση Δημοκρατία".

Το θέμα της καύσης των νεκρών τέθηκε στην ατζέντα περισσότερο για να ανιχνεύσει η δημοτική Αρχή απόψεις και θέσεις. «Οφείλουμε να συνεχίσουμε την παράδοση και την ταυτότητά μας ως Έλληνες», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, στην τοποθέτησή του για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στο Ηράκλειο, στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η πλειοψηφούσα παράταξη στην τοποθέτησή της, τόνισε ότι στηρίζει το δικαίωμα του κάθε πολίτη να επιλέξει τι θα γίνει μετά θάνατον, «άλλωστε, το ορίζει και ο νόμος».

«Η δημοτική Αρχή εστιάζει μόνο στο οικονομικό όφελος, πώς θα μειωθούν τα κόστη που προκύπτουν για τα κοιμητήρια», κατηγόρησε από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο κ. Νίκος Γιαλυτάκης ("Ανοιχτοί ορίζοντες") την πλειοψηφούσα παράταξη, ενώ τόνισε ότι «κατά τα άλλα εμφανίζεται ανέτοιμη. «Δεν έχουν καν εντοπίσει το χώρο για το αποτεφρωτήριο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λυγερός εμφανίστηκε ξεκάθαρα υπέρ της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου ώστε να εξυπηρετηθεί ένα εύλογο κοινωνικό δικαίωμα σε μία μερίδα συνανθρώπων μας. Άσκησε κριτική στην Δημοτική Αρχή για ελλείψεις στην εισήγηση και ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προετοιμασίας για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου.

Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε να γίνει προσθήκη στο κείμενο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόταση που έγινε αποδεκτή, για τη θέσπιση χρονικού ορίζοντα τετραμήνου, ως προς την κατάρτιση της σχετικής προμελέτης.

«Το ψηφίζουμε και με τα δύο χέρια και μάλιστα να γίνει γρήγορα», τόνισε ο κ. Μιχάλης Κασαπάκης ("Λαϊκή Συσπείρωση").

Η επικεφαλής της παράταξης "Άμεση Δημοκρατία" Μόνα Αμανατίδου, ήταν κατηγορηματική: «Δεν στηρίζουμε την έναρξη λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου. Από έρευνα που κάναμε, ο κόσμος δεν είναι θετικός».

Απόβαση διαμαρτυρίας

Μετά τη θυελλώδη συζήτηση για το αποτεφρωτήριο άναψαν εκ νέου τα αίματα όταν υπήρξε μαζική απόβαση στην αίθουσα των απολυμένων εργαζομένων του εργοστασίου ανακύκλωσης και εκπροσώπων της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Οι διαμαρτυρόμενοι κάλεσαν τη δημοτική Αρχή να πάρει ξεκάθαρη θέση στη διαμάχη που έχουν με την εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο ανακύκλωσης. Ζήτησαν ενημέρωση σε σχέση με τα νομικά βήματα που έχει κάνει ο Δήμος. Όπως απάντησε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Ρασούλης, ο δήμος έχει στείλει ήδη εξώδικό προς την εταιρεία.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης, Μπάμπης Σαββίδης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News