default-image

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν είναι καθόλου παιδικός…

Απόψεις
Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν είναι καθόλου παιδικός…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν είναι καθόλου παιδικός, σε ότι αφορά την σοβαρότητά  και την επιθετικότητά του», είπε, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, μιλώντας στο Ράδιο984 και τη Μαίρη Καριωτάκη, η διευθύντρια της Κλινική Αιματολογίας - Ογκολογίας Παίδων του ΠΑΓΝΗ,Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Ευτυχία Στειακάκη.

Αν και ο καρκίνος ή καλύτερα τα νεοπλασματικά νοσήματα  είναι σπάνια νόσος στα παιδιά, που η συχνότητά τους είναι λιγότερο από 1% των περιπτώσεων καρκίνου για όλες τις ηλικίες γενικά, αποτελεί  όμως την 2η αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα.

Περίπου 250.000 παιδιά το χρόνο, σ' ολόκληρο τον κόσμο προσβάλλονται από κάποιο νόσημα της ομάδας αυτής.  Από αυτά περίπου 300 παιδιά, διαγιγνώσκονται στην Ελλάδα.

Είναι σοβαρή, απειλητική για τη ζωή του παιδιού νόσος που χρειάζεται χρόνο και κατάλληλη εξειδικευμένη θεραπεία. Όμως, ενώ πριν από 50 χρόνια  όλες οι περιπτώσεις είχαν θανατηφόρα εξέλιξη, σήμερα για όλες τις μορφές επιτυγχάνεται ίαση σε περισσότερο από το 75% των περιπτώσεων.

«Η έγκαιρη διάγνωση και η εξειδικευμένη θεραπεία, οδηγεί την πλειονότητα των περιστατικών σε ίαση. Δεν υπάρχουν όμως προληπτικές   εξετάσεις για την εκδήλωση των νοσημάτων αυτών, τονίζει η κ. Στειακάκη και επισημαίνει ότι είναι «περίπου 5% το ποσοστό των νεοπλασματικών νοσημάτων που μπορούν να εκδηλωθούν στο έδαφος ενός υπάρχοντος κληρονομικού νοσήματος.  Άρα, το 95% των  περιπτώσεων, εκδηλώνεται χωρίς καμία προειδοποίηση».

Αυτό  σημαίνει πως όλο το βάρος της αντιμετώπισης των νεοπλασματικών ασθενειών πέφτει στην έγκαιρη διάγνωση και την εξειδικευμένη θεραπεία,  κάτι που αυτόματα αναγκάζει γονείς, παιδιάτρους ή γιατρούς άλλων ειδικοτήτων να είναι σε  εγρήγορση.

Ποια όμως είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας «θορυβήσουν»; «Πυρετός που επιμένει, χωρίς να υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή ευρήματα λοίμωξης, κεφαλαλγία και πρωινοί έμετοι στα παιδιά, λεμφαδενοπάθεια που επιμένει, μάζες στην κοιλιά ή διόγκωση της κοιλιάς ή των οστών, πόνο στα οστά ή τις αρθρώσεις που δεν δικαιολογούνται από άλλες, «αθώες» διαγνώσεις και βέβαια αιματολογικές διαταραχές», είναι κάποιες  από τις πρώτες  εκδηλώσεις  δηλώνει η κ. Στειακάκη και προσθέτει πως πρώτοι οι γονείς είναι εκείνοι που θα παρατηρήσουν συμπτώματα που δεν είναι μεν ειδικά, αλλά είναι ενδεικτικά, όπως το να δουν το παιδί τους να νιώθει για αρκετές μέρες κουρασμένο, να έχει ανορεξία, να μην έχει διάθεση για παιχνίδι ή να ξυπνάει τοπρωι με έντονη κεφαλαλγία που συνοδεύεται από εμέτους.

Η λευχαιμία είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στα παιδιά και αποτελεί το 1/3 όλων των περιπτώσεων. «Ωστόσο, παρά τη συχνότητά της έχει και τα μεγαλύτερα ποσοστά ίασης», τονίζει η κ.Στειακάκη και προσθέτει ότι «υπάρχουν μορφές λευχαιμίας που το 90% των παιδιών γίνονται εντελώς καλά.».

Τόσο στην Ευρώπη όσο και την Αμερική και τις υπόλοιπες χώρες, καταγράφονται κάθε χρόνο 19 περιστατικά ανά 100,000 παιδιά και εφήβους μέχρι 19 ετών. Στα παιδιά, κάτω των 15 ετών καταγράφονται 12 - 15 περιπτώσεις το χρόνο. Η Κρήτη, δεν διαφοροποιείται σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Συνεπώς, τα όσα ακούγονται για υποτιθέμενη έξαρση των περιστατικών καρκίνου της παιδικής ηλικίας στην Κρήτη δεν τεκμηριώνονται από τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα.  .

Σε ότι αφορά την μεταμόσχευση του μυελού των οστών, αξίζει να επισημάνουμε πως στη χώρα μας ο αριθμός των εθελοντών δοτών είναι πάρα πολύ μικρός σε σχέση με τις ανάγκες μας και σαφώς πολύ μικρότερος συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Ενώ για παράδειγμα στην Κύπρο οι εθελοντές δότες μυελού των οστών ξεπερνούν κατά  πολύ τις 100.000, στην Ελλάδα ο αντίστοιχος αριθμός είναι πολύ λιγότερος από 50,000. Αριθμός που με τίποτα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για αλλογενή  μεταμόσχευση σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες στον ελλαδικό χώρο.

Κι είναι σημαντικό, πολύ σημαντικό για την  ανεύρεση δοτών για αλλογενή μεταμόσχευση να υπάρχουν δότες της ίδιας εθνικότητας και  φυλής. Όπως χαρακτηριστικά λέει η κ.Στειακάκη «Έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να βρει κάποιος δότη σε άτομα που είναι φυλετικά πιο κοντά στον ασθενή. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι δότες που βρίσκουν οι έλληνες ασθενείς, παιδιά και ενήλικες είναι είτε από τη γερμανική, είτε από την αμερικάνικη δεξαμενή εθελοντών δοτών».

Συνοψίζοντας, η θεραπεία του καρκίνου σε παιδιά και εφήβους είναι από τις πιο θετικές εμπειρίες της σύγχρονης ογκολογίας. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη εξειδικευμένη θεραπεία με τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων, έχει στόχο την ίαση εάν είναι δυνατόν σε όλα τα παιδιά. Είναι μια μάχη που κερδίζεται!!

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News