default-image

Αποκλειστικό: Έτσι έζησα τον Νίκο Καζαντζάκη

Πολιτισμός
Αποκλειστικό: Έτσι έζησα τον Νίκο Καζαντζάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μέσα από τα χείλη της Ελένης του, έμαθα για τον Νίκο Καζαντζάκη», λέει με συγκίνηση η Νίκη Σταύρου γυρίζοντας πίσω το χρόνο για να σκεφτεί όλα όσα η αγαπημένη σύζυγος του μεγάλου συγγραφέα, της είχε μεταφέρει. Τις στιγμές που της διάβαζε αποσπάσματα του έργου του, τα περιστατικά που της αφηγήθηκε και ίσως γνωρίζει μόνο εκείνη και φυσικά άνοιξε τα χαρτιά της στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο neakriti.gr, για το πώς ο θρυλικός καπετάν Μιχάλης ετοιμάζεται να γίνει e-book.   

Η Νίκη, κόρη του Πατρόκλου Σταύρου θετού γιου του Νίκου Καζαντζάκη, βαφτίστηκε από την ίδια την Ελένη Καζαντζάκη. Η ίδια βρέθηκε στην Κρήτη για να ανακοινώσει με περηφάνια τη μεταφορά του έργου ο «Χριστός ξανασταυρώνεται» στην οθόνη αλλά ξετύλιξε με την ευκαιρία και τις αναμνήσεις της από το μεγάλο συγγραφέα.

«Η Ελένη Καζαντζάκη μου διάβαζε έργα του…»

Όπως σημειώνει η Ελένη Καζαντζάκη «μου διάβαζε το έργο του Καζαντζάκη, μου εξηγούσε τι εννοούσε ο Νίκος σε κάθε λέξη, κάθε φράση και είχα την ευτυχία να μου διαβάσει και το μεταφραστικό του. Από τα χείλια της Ελένης του…».

Όπως λέει το Μουσείο Καζαντζάκη στο Ηράκλειο αποτελεί σήμερα θεματοφύλακα του έργου του κρητικού συγγραφέα και αποκαλύπτει ότι «όποτε θέλω να νιώσω αυτή την κατάνυξη του Καζαντζάκη, να νιώσω αυτήν ατμόσφαιρα, πηγαίνω στο μουσείο».

Η Σμινθίτσα που… έσωσε το μεγάλο συγγραφέα

Σαν να μην πέρασε μία μέρα από τα όσα της διηγήθηκε η πνευματική της μητέρα Ελένη Καζαντζάκη, η Νίκη Σταύρου αφηγείται περιστατικά άγνωστα στους υπολοίπους…. Όπως σημειώνει «είχε μια γάτα τη Σμινθίτσα που του έσωσε τη ζωή. Συνήθιζε να γράφει πάντα με ένα μαγκάλι αναμμένο. Μια μέρα στην Αίγινα είδε το γατάκι να σηκώνεται να τρεκλίζει και να βγαίνει στο διάδρομο. Το ακολούθησε και ξαφνικά το είδε στο διάδρομο όπου λιποθύμησε. Τότε κατάλαβε, άνοιξε την πόρτα και δεν πέθανε από διοξείδιο του άνθρακα. Έλεγε λοιπόν πάντα στην Ελένη…, η Σμινθίτσα μου έσωσε τη ζωή».

Ακούστε τη Νίκη Σταύρου

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_r9ftq2xa/

Το έργο του Καζαντζάκη σε μορφή… e-book

Περήφανη όμως άνοιξε και τα χαρτιά της και για τα επόμενα σχέδια, καθώς είναι υπεύθυνη των Εκδόσεων Καζαντζάκη και κόρης του μοναδικού δικαιούχου των πνευματικών  δικαιωμάτων τα οποία διαχειρίζεται.

Εδώ και δύο χρόνια έχει ξεκινήσει χαρτόδετη αναθεωρημένη σειρά με την επιμέλεια του επιστημονικού συμβούλου των εκδόσεων Καζαντζάκη και γλωσσολόγου κ. Μαθιουδάκη, βαθύ γνώστη του έργου του συγγραφέα. Όπως τονίζει «έχουμε αρχίσει με τον καπετάν Μιχάλη, την αναφορά στον Γκρέκο και τον Ζορμπά. Αυτή η σειρά βγαίνει ταυτόχρονα και σε ψηφιακή μορφή, δηλαδή e-book και ελπίζουμε να χρησιμοποιηθεί και από τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού. Θέλουμε να φτάσει παντού». Ενδιαφέρον υπάρχει και για τα άπαντα του Καζαντζάκη αλλά θα είναι μια σειρά σε μονοτονικό όπως έγραφε από το 1920, σύμφωνα με τα δικά του γλωσσολογικά πιστεύω».

Τέλος ξεκίνησε και η διαδικασία συλλογής επιστολών, γραμμάτων και σημειωμάτων του Καζαντζάκη.

Η Νίκη Σταύρου εξακολουθεί να παραμένει συγκινησιακά φορτισμένη όταν επισκέπτεται το νησί μας. Μάλιστα περιμένει με ανυπομονησία να δει στην οθόνη τη μεταφορά του έργου ο «Χριστός ξανασταυρώνεται» καθώς κάθε αιώνας όπως λέει έχει το δικό του Χριστό και αυτός ο «Χριστός» θα μιλήσει για την εποχή του…

Συνέντευξη στη Φιλία Σαρδιάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News