default-image

Πλήρωναν μια ζωή εισφορές, τώρα δεν έχουν να ζήσουν

Κρήτη
Πλήρωναν μια ζωή εισφορές, τώρα δεν έχουν να ζήσουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κούρεμα φωτιά σε επικουρικές συντάξεις, στα ποσά των εφάπαξ και το μέρισμα του Δημοσίου, περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για να μην μειωθούν περαιτέρω οι κύριες συντάξεις.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν όλα τα καυτά θέματα του ασφαλιστικού, με τους συνταξιούχους πάντως οργισμένοι να εξηγούν ότι ήδη δεν μπορούν να επιβιώσουν. Χαρακτηριστικές οι ιστορίες ανθρώπων που εργάστηκαν και πλήρωναν εισφορές για δεκαετίες και σήμερα αδυνατούν να έχουν ακόμη και τα απαραίτητα όπως λένε για να ζήσουν.

Καφετζής 79 ετών λόγω ανάγκης

Ο κ. Γιάννης 79 ετών συνταξιούχος, εξακολουθεί να βοηθάει όσο μπορεί στο καφενείο που εργάστηκε για 40 και πλέον χρόνια στην περιοχή των Δειλινών. Η ζωή εξηγεί ότι δεν επιτρέπει να σταματήσει ούτε μέρα, ελπίζοντας ότι γρήγορα θα έρθει η ώρα που και η σύζυγός του θα πάρει μια μικρή σύνταξη για να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Μέσα στο καφενείο έζησε και ζει για δεκαετίες τώρα όπως λέει, τις αλλαγές στην καθημερινότητα των συνομήλικων του που πια δεν μπορούν να διαθέσουν ούτε ένα ευρώ για να πιούν τον καφέ τους στο καφενείο.

Δούλεψαν με ζήλο και κοπίασαν για δεκαετίες. Οι συνταξιούχοι σήμερα όμως μπροστά στην απειλή και άλλων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, εμφανίζονται απογοητευμένοι.

Στα 93 του χρόνια ο κ. Γιάννης Τσαγκαράκης μιλάει για το πόσο δύσκολα προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες του σπιτιού του. Για τα φάρμακα και την καθημερινότητα μόνο. Ούτε λόγος για βοήθεια όπως εξηγεί των δύο παιδιών του, των εγγονιών και των δισέγγονων που έχει… που βυθίζονται καθημερινά στην ανεργία.

Όσον αφορά στις εισφορές, όπως όλα δείχνουν η αύξηση κατά 1% για να μην κοπούν οι κύριες συντάξεις, πολλοί εκτιμούν ότι θα σημάνει τη μείωση στις επικουρικές από τα 170 ευρώ και πάνω, ενώ μειώσεις θα επέλθουν και στα εφάπαξ που με βάση το νέο υπολογισμό θα μειωθούν κατά 5%, όπως και το μέρισμα του Δημοσίου αναμένεται να μειωθεί κατά 30%.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News