default-image

Στους Δήμους ο λογαριασμός για την υγεία

Κρήτη
Στους Δήμους ο λογαριασμός για την υγεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θύελλα έχει προκαλέσει στους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης η «τροπολογία-ντροπή» όπως την αποκαλεί η ΚΕΔΕ που μεταφέρει στους προϋπολογισμούς των Δήμων, τις δαπάνες λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας. Μάλιστα η οργή των δήμων οδηγεί την Τρίτη σε έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Όπως εξηγεί ο υποδιοικητής της ΥΠΕ Κρήτης κ.Δημητρακόπουλος δεν είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστεί η τροπολογία  αλλά δίνει τη δυνατότητα κάτι που μέχρι σήμερα γινόταν παράτυπα ,να γίνει με νόμιμο τρόπο από τους δήμους.

Μόνο αν αυξηθούν τα τέλη!

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου Ηρακλείου κ.Καραντινός εκτίμησε ότι είναι αδύνατο να αναλάβουν οι δήμοι τέτοιου είδους δαπάνες ωστόσο αν είναι απολύτως αναγκαίο ,όπως είπε, θα πρέπει να μετακυληστεί το κόστος στα δημοτικά τέλη, γεγονός που θα προκαλέσει νέα προβλήματα .

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης κ.Κουκιαδάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αν είναι ανίκανοι, να μας αναθέσουν τις αρμοδιότητες ,αλλά να μας δώσουν και τους πόρους».

Αυγενάκης: Μεταφέρει δαπάνες όχι όμως και πόρους

Αιχμές για το θέμα και από το βουλευτή της ΝΔ που σε ερώτησή του επισημαίνει «Οι δομές δημόσιας υγείας, καθώς και εκατοντάδες τμήματα και κλινικές του ΕΣΥ σε ολόκληρη τη χώρα, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των αναγκών του ελληνικού πληθυσμού, βρισκόμενα κυριολεκτικά σε οριακές συνθήκες. Στα εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας, όπως οι δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ελλείψεις υλικών, οι ελλείψεις κλινών ιδίως στις ΜΕΘ, ο παλαιωμένος στόλος του ΕΚΑΒ, η απογύμνωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας έρχεται να προστεθεί η προχειρότητα, η ανευθυνότητα και η «απίθανη αφέλεια» με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον τόσο ευαίσθητο χώρο της υγείας.

Η υπ' αριθ. 209/29/12-02-2016 τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο «Κάλυψη έκτακτων λειτουργικών αναγκών των Δημόσιων Δομών Υγείας από τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού και Νομικών Προσώπων αυτών» προκαλεί έντονες αντιδράσεις και εύλογα ερωτήματα για τις προθέσεις και την παντελή απουσία σχεδιασμού της κυβέρνησης».

Όπως υπογραμμίζεται στην παρέμβαση του κ. Αυγενάκη «η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά, δίχως δημόσιο διάλογο και διαβούλευση και δίχως σχεδιασμό και προγραμματισμό, μεταφέρει σε άλλους, εν προκειμένω στους ΟΤΑ, την ανάγκη χρηματοδότησης δημοσίων υπηρεσιών και δη υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να «καλύψει» τη δική της ανικανότητα και  τα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η «περήφανη διαπραγμάτευσή» της... η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επηρεάζει δυσμενώς και το νευραλγικό τομέα της υγείας με τους Έλληνες πολίτες να μην απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται και για τις οποίες φορολογούνται. Η Κυβέρνηση… μεταφέρει δαπάνες και, εμμέσως, ευθύνες στους ΟΤΑ, δίχως, όμως, να μεταφέρει αρμοδιότητες και πόρους».

Τέλος, τίθενται τα ερωτήματα: «για ποιο λόγο η Κυβέρνηση καταθέτει, βιαστικά, τροπολογία για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, γιατί δεν προηγείται δημόσιος διάλογος και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να υπάρξει σωστός προγραμματισμός για την καλύτερη λειτουργία των μονάδων υγείας, για ποιο λόγο η Κυβέρνηση μεταφέρει στους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού δαπάνες, δίχως να μεταφέρει, παράλληλα, αρμοδιότητες και πόρους; και ποιος ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου για την βελτίωση του εθνικού συστήματος υγείας, την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και την παροχή καλύτερων και αποδοτικότερων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες;».

Στην Ιεράπετρα που έχει ιδιαίτερα προβλήματα τα τελευταία χρόνια στη λειτουργία του μοναδικού μεγάλου Νοσοκομείου της Νότιας Κρήτης, οι απόψεις των αυτοδιοικητικών είναι αρνητικές έως εξαιρετικά επιφυλακτικές, ως πρός αυτή την προοπτική, καθώς έχουν γνωρίσει την ανακολουθία του κεντρικού κράτους και απο την περίπτωση της μεταφοράς πολλών αρμοδιοτήτων απο τις πρώην Νομαρχίες στους Δήμους, μετά την εφαρμογή του σχεδίου "Καλλικράτης", χωρίς την αναμενόμενη μεταφορά των σχετικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Αν και δεν έχουμε συνεδριάσει σαν δημοτική παράταξη για να συζητήσουμε το θέμα που έχει προκύψει μετά τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας καθώς και σε δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ, αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς της δαπάνης της λειτουργίας των δομών υγείας στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ, προσωπική μου άποψη είναι ότι, θα μπορούσαμε να δεχτούμε μια τέτοια μεταρρύθμιση, μόνο αν είχαμε την απόλυτη ευθύνη της διοίκησης των δομών υγείας, με τη δυνατότητα πρόσληψης του απαραίτητου ιατρικού, νοσηλευτικού διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, με τη χρηματοδότηση του κεντρικού κράτους.

Αν θέλουν να μας φορτώσουν αρμοδιότητες και ευθύνες, χωρίς τους σχετικούς πόρους, όπως έκαναν και με την εφαρμογή του σχεδίου "Καλλικράτης", για να μας μετατρέψουν σε "κυματοθραύστες" της λαϊκής οργής, την ώρα που έχουν διαλύσει τη Δημόσια Υγεία, αυτό δεν θα το δεχτούμε.

Πιστεύω όμως ότι, οι ΟΤΑ έχουν τη δυνατότητα να διοικήσουν καλύτερα τα Νοσοκομεία κάτω απο συγκεκριμένες προϋποθέσεις», μας είπε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης.

«Τα τελευταία χρόνια η χρηματοδότηση των Δήμων έχει μειωθεί γύρω στο 60%. Όταν ο Δήμος δεν έχει χρήματα για να ανταποκριθεί στις βασικές υποχρεώσεις της καθημερινότητας του δημότη, και του προσθέτουν δαπάνες που αφορούν σε αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους κάτι δεν πάει καλά. Είναι πρωτάκουστο να θέλουν να μεταφέρουν τη δαπάνη της λειτουργίας των Νοσοκομείων στους Δήμους και κατ' επέκταση στους ίδιους τους δημότες. Δεν πιστεύω ότι θα το τολμήσουν», μας είπε απο την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Ιεράπετρας κ. Γιώργος Προϊστάκης.

Αρνητικός στη μεταφορά των δαπανών της λειτουργίας των δομών υγείας στους Δήμους είναι και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Αργύρης Πανταζής.

«Στους Δήμους έχουν μεταφέρει ήδη πάρα πολλές αρμοδιότητες χωρίς τη συνοδεία των απαραίτητων κονδυλίων. Έτσι προσπαθούν απο το κεντρικό κράτος να ξεγελάσουν και να κοροϊδέψουν τον κόσμο που δεν απολαμβάνει την κρατική φροντίδα για την οποία πληρώνει μέσα απο τις κρατήσεις που έχει απο τα ασφαλιστικά του Ταμεία.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θεσπίσει το εισιτήριο των 5 ευρώ στα Δημόσια Νοσοκομεία, από το οποίο θα κάλυπταν κάποιες δαπάνες. Ήρθε η σημερινή κυβέρνηση αρχικά να καταργήσει το 5ευρο απο το οποίο θα κάλυπταν τα Νοσοκομεία μέρος των λειτουργικών τους εξόδων, και μετά αφού συνειδητοποιεί ότι έκανε λάθος που το έβγαλε, πετά το "μπαλάκι" της δαπάνης στους Δήμους. Να τις χαίρονται τέτοιες αποφάσεις», καταλήγει ο κ. Πανταζής σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, να φορτώσει τα έξοδα της λειτουργίας των δομών υγείας στους ΟΤΑ.

"Επικίνδυνοι Πολάκης και Ξανθός"

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, δήλωσε πως «δεν θα φορτώσουν στην Αυτοδιοίκηση, τα αδιέξοδα που δημιούργησαν στη δημόσια υγεία».Παράλληλα σε ανακοίνωσή της η Κ.Ε.Δ.Ε. στρέφεται κατά της ηγεσίας του υπ. Υγείας επισημαίνοντας πως οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης «είναι επικίνδυνοι για την Δημόσια Υγεία».

  1. Παράλληλα η ΚΕΔΕ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:
  2. Συγκαλούμε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. την προσεχή Τρίτη 16 Φεβρουαρίου.
  3. Θα αναλάβουμε να ενημερώσουμε τις πολιτικές ηγεσίες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την Ν-τροπολογία έκτρωμα και θα τους ζητήσουμε να ασκήσουν στα όρια των κοινοβουλευτικών ευθυνών, κάθε δυνατή πίεση για να μην ψηφιστεί.
  4. Σε περίπτωση που η Ν-τροπολογία ψηφιστεί, θα ενημερώσουμε αναλυτικά τις τοπικές κοινωνίες για τις συνέπειες που θα έχει η υλοποίηση της στη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας και κατ' επέκταση στην υγεία των πολιτών.

Ρεπορτάζ:

Έλλη Κοκάκη, Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News