default-image

Γιατί το Γραφείο Ασύλου στο Ηράκλειο έμεινε στα χαρτιά

Κρήτη
Γιατί το Γραφείο Ασύλου στο Ηράκλειο έμεινε στα χαρτιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάει πάνω από ένας χρόνος που έχει γίνει η προκήρυξη για τη δημιουργία Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου του Ηρακλείου. Κι ενώ έχει γίνει ακόμα και η προκήρυξη, αυτό το γραφείο μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει. Την καταγγελία αυτή κάνουν με ανακοινώσεις τους η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες και το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Ηρακλείου), κάνοντας λόγο για μια πρόσκληση ενδιαφέροντος, που είχε εκδοθεί από την Υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στις 24 Φεβρουαρίου του 2015!

Αναλυτικότερα, στις 24/2/2015 με την υπ' αριθμόν 1534 απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την απόσπαση μόνιμων υπαλλήλων, με στόχο τη στελέχωση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου του Ηρακλείου. Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν και οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι επιλέχθηκαν από την αρμόδια κεντρική υπηρεσία.

Αν και έχει συμπληρωθεί σχεδόν ένας χρόνος από την εν λόγω προκήρυξη, και παρόλο που έχει ήδη στελεχωθεί, το συγκεκριμένο γραφείο δεν έχει λειτουργήσει μέχρι και σήμερα, με συνέπεια την απίστευτη ταλαιπωρία των αιτούντων άσυλο προσφύγων που ζουν στην Κρήτη», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Παρακάτω, αναφέρει η ανακοίνωση ότι τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου έχουν σημαντικές αρμοδιότητες σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας περί διεθνούς προστασίας, την παραλαβή και εξέταση των σχετικών αιτήσεων, τον εφοδιασμό των αιτούντων και των δικαιούχων με τα προβλεπόμενα νομιμοποιητικά και ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά και τη διευκόλυνσή τους σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υποδοχής τους.

Και η άμεση συνέπεια της μη λειτουργίας του τοπικού γραφείου - σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία - «είναι οι αιτούντες διεθνούς προστασίας να αναγκάζονται να ταξιδεύουν στην Αθήνα, ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, για να τακτοποιήσουν οποιοδήποτε έγγραφο τούς είναι απαραίτητο για τη διαμονή στη χώρα μας. Τα έγγραφα που στερούνται είναι εξαιρετικά σημαντικά, αφού δίχως αυτά είναι αδύνατο να έχουν έστω τα στοιχειώδη, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε μια χώρα στην οποία οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι, ούτως ή άλλως, δύσκολες.

Έτσι, φτωχοί και ταλαιπωρημένοι από τον πόλεμο άνθρωποι αναγκάζονται να επιβαρυνθούν με τα έξοδα ενός δυσβάστακτου γι' αυτούς ταξιδιού, προσπαθώντας να είναι νομότυποι σε ένα κράτους που τους ταλαιπωρεί, δε σέβεται βασικά δικαιώματά τους και, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν αναγνωρίζει καν το δικαίωμα της άμεσης αντιπροσώπευσης με τη χρήση πληρεξουσίων για την παραλαβή εγγράφων.

Για τους λόγους αυτούς καταγγέλλουμε τη μέχρι και σήμερα μη λειτουργία του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Ηρακλείου, το οποίο θα εξυπηρετούσε τους πρόσφυγες ολόκληρης της Κρήτης, απαλλάσσοντάς τους από την ταλαιπωρία και τα έξοδα ενός καθ' όλα περιττού ταξιδιού, και απαιτούμε από τις αρμόδιες Αρχές την άμεση έναρξη της λειτουργίας του σε χώρο ικανό να εξυπηρετεί τους χιλιάδες κατατρεγμένους συνανθρώπους μας».

«Εμείς, πάντως, προσπαθήσαμε», λέει ο Ευρ. Κουκιαδάκης

Η "Ν. Κρήτη" επικοινώνησε χθες για την υπόθεση αυτή με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ο οποίος και ήταν κατηγορηματικός. «Ήρθαν και με βρήκαν οι εκπρόσωποι αυτών των οργανώσεων. Στην αρχή είχαμε την εντύπωση ότι το κτήριο της Μηχανικής Καλλιέργειας μας ανήκε. Και τους απάντησα ότι θα τους δώσουμε χώρο για να γίνει το Γραφείο Ασύλου για τους πρόσφυγες. Αλλά τελικά διαπιστώσαμε στη συνέχεια ότι αυτό το κτήριο εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΕΛΓΟ Δήμητρα και ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τους είπαμε λοιπόν να απευθυνθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Δεν ξέρω από 'κει και πέρα τι έχουν κάνει»...

Μάλιστα, ο κ. Κουκιαδάκης είπε ακόμη ότι, πριν διαπιστώσουν ότι το κτήριο της Μηχανικής Καλλιέργειας στα Καμίνια, που κάποτε στέγαζε τις υπηρεσίες της ΥΕΒ, δεν ήταν της αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κρήτης, είχε παρθεί απόφαση και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηρακλείου, προκειμένου να εγκριθεί το αίτημα για τη δημιουργία του Γραφείου Ασύλου Ηρακλείου.

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι το συγκεκριμένο κτήριο είναι το μόνο κατάλληλο, καθώς εντός αυτού στεγάζονται πάλι υπηρεσίες για αλλοδαπούς. Έτσι, η δημιουργία στον εξωτερικό του χώρο μιας λυόμενης αίθουσας για τη λειτουργία του Γραφείου Ασύλου δε θα έβρισκε αντίθετους τους κατοίκους, αφού δε θα δημιουργούσε εντυπώσεις ότι επρόκειτο για κάποιο hot spot για παράδειγμα...

Και καλεί τις οργανώσεις αυτές να μην εγκαταλείψουν τις προσπάθειες, αλλά να συνεχίσουν να διεκδικούν, "χτυπώντας την πόρτα" της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News