Ειδήσεις

Ν. Μαριάς: Προκλητική η τουρκική NOTAM μετά το Agusta Bell

Γραπτή Ερώτηση για την προκλητική τουρκική ΝΟΤΑΜ που επιχείρησε να ελέγξει τις ελληνικές έρευνες διάσωσης αμέσως μετά την πτώση του Ε/Π Agusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού στην νήσο Κίναρο,  κατέθεσε χθες ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Σημειώνεται ότι αυτή η ενέργεια της Τουρκίας γίνεται την ώρα που οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βυθίζονται στο πένθος από τον άδικο χαμό των τριών επίλεκτων Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού.

Με την Ερώτησή του ο  Νότης Μαριάς  κάλεσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Frederica Mogherini να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα και να σταματήσει το καθεστώς ατιμωρησίας που διέπει της σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του ο κ. Μαριάς «στις 11 Φεβρουαρίου 2016, κατόπιν έκδοσης ελληνικής ΝΟΤΑΜ για έρευνα και διάσωση στην περιοχή της νήσου Κινάρου μετά το τραγικό συμβάν της πτώσης ελικοπτέρου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) που στοίχισε τελικά τη ζωή και στα τρία επιβαίνοντα στελέχη του Π. Ν. οι τουρκικές αρχές εντελώς προκλητικά εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ (Α0701/16) ζητώντας να τους αναφέρεται οποιαδήποτε κίνηση στην περιοχή, αμφισβητώντας παράνομα για άλλη μία φορά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.»

Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς ζήτησε να καταδικαστούν επίσημα από την ΕΕ οι παράνομες αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο και να ληφθούν μέτρα προκειμένου να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: Αμφισβήτηση Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία

Εκμεταλλευόμενη το καθεστώς ατιμωρησίας που διέπει τις σχέσεις της με την ΕΕ η Τουρκία προβαίνει συνεχώς σε κατάφορες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2016, κατόπιν έκδοσης ελληνικής ΝΟΤΑΜ για έρευνα και διάσωση στην περιοχή της νήσου Κινάρου μετά το τραγικό συμβάν της πτώσης ελικοπτέρου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) που στοίχισε τελικά τη ζωή και στα τρία επιβαίνοντα στελέχη του Π. Ν οι τουρκικές αρχές εντελώς προκλητικά εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ (Α0701/16) ζητώντας να τους αναφέρεται οποιαδήποτε κίνηση στην περιοχή, αμφισβητώντας παράνομα για άλλη μία φορά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Επιπλέον σε ΝΟΤΑΜ (Α0253/2016) την οποία εξέδωσαν στις 19 Ιανουαρίου 2016 οι τουρκικές αρχές, αμφισβήτησαν το δικαίωμα της Ελλάδας να εκτελέσει στρατιωτικές ασκήσεις στη ευρύτερη περιοχή της νήσου Ικαρίας. Μάλιστα η προαναφερθείσα τουρκική ΝΟΤΑΜ αποκαλεί την νήσο Ικαρία με την τουρκική ονομασία της, πράγμα που αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου:

1)να καταδικαστούν οι παραπάνω παράνομες αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

2)να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

Σχόλια