default-image

Έρχεται η καύση... νεκρών στο Ηράκλειο

Κρήτη
Έρχεται η καύση... νεκρών στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν γίνει οι σχετικές εξαγγελίες, ανοίγει και στο Ηράκλειο ο δρόμος για την καύση των νεκρών! Η δημοτική Αρχή εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου και ανοίγει την αυλαία των διαδικασιών την ερχόμενη Δευτέρα, με μια πρώτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην ίδια συνεδρίαση, που θα ξεκινήσει στις 6 παρά 5 το απόγευμα, θα συζητηθεί ερώτηση της παράταξης των "Ενεργών Πολιτών" για απευθείας αναθέσεις εκ μέρους του Δήμου. Θα ληφθεί διορθωτική απόφαση για τα τέλη κοινόχρηστων χώρων προς συμμόρφωση με τη σχετική ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Παράλληλα το Σώμα θα κληθεί να επισφραγίσει την απόδοση τιμής στον αείμνηστο δήμαρχο Ηρακλείου Μανόλη Καρέλλη με την ονοματοδοσία της κεντρικής αίθουσας της Ανδρόγεω σε αίθουσα "Μ. Καρέλλη".

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά. Σε ό,τι αφορά την καύση νεκρών, η δημοτική Αρχή επιθυμεί να βαδίσει στα χνάρια των δύο μεγαλύτερων Δήμων της χώρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, βάζοντας μπρος τις διαδικασίες για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου. Για προφανείς λόγους, δεδομένου του προβληματισμού και των επιφυλάξεων μεγάλης μερίδας της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των πάγιων αντιδράσεων της Εκκλησίας της Κρήτης, στη Λότζια έχουν επιλέξει να κινηθούν με αργά, προσεκτικά βήματα.

Στη λογική ακριβώς αυτή, η δημοτική Αρχή φέρνει το θέμα της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου στο Ηράκλειο καταρχάς προς γενική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τη Δευτέρα δηλαδή, στη συνεδρίαση του Σώματος δε θα ληφθεί κάποια οριστική απόφαση. Απλώς θα γίνει συζήτηση, θα καταγραφούν απόψεις, θέσεις και αντιδράσεις. Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να προκύψει ευρεία συναίνεση και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά να ανάψει πολιτικά το "πράσινο φως" για να ξεκινήσουν σε επόμενο στάδιο πια οι διαδικασίες, που είναι δεδομένο πως θα τραβήξουν σε μάκρος.

Στη σχετική εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Γιώργου Καραντινού παρατίθενται τα βασικά επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου στο Ηράκλειο.

Το ένα βασικό επιχείρημα είναι η κοινωνική ανάγκη, δεδομένου ότι κάποιοι συμπολίτες μας δεν επιθυμούν να ταφούν σε νεκροταφείο, αλλά θέλουν να καούν... Αν μη τι άλλο, ο τρόπος διάθεσης του σώματος μετά θάνατον είναι συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη. Οι άνθρωποι αυτοί στερούνται, ελλείψει αποτεφρωτηρίου στην Κρήτη αλλά και γενικά στην Ελλάδα, του δικαιώματος αυτού.

Ένα άλλο βασικό επιχείρημα που επισημαίνεται στην σχετική εισήγηση είναι πως η καύση νεκρών αποτελεί μια συμφέρουσα οικονομικά και κοινωνικά "συνταγή" διάθεσης των σωμάτων των νεκρών, αφού ελαφραίνει την κορεσμένη λειτουργία των νεκροταφείων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Παράλληλα, σημειώνεται πως η λειτουργία αποτεφρωτηρίου απαιτεί σημαντικά μικρότερες δαπάνες σε σχέση με το νεκροταφείο, αφού χρειάζεται μικρότερο κόστος κατασκευής, μικρότερες εκτάσεις, πολύ λιγότερο προσωπικό και μικρό κόστος λειτουργίας.

Ως προς το κόστος κατασκευής, στην εισήγηση αναφέρεται πως η δημοτική Αρχή θα επιδιώξει να καλύψει τη σχετική δαπάνη με κοινοτικά κονδύλια μέσω κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος.

Στην εισήγηση δε γίνεται αναφορά στον πιθανό τόπο χωροθέτησης του αποτεφρωτηρίου, προφανώς επειδή στη Λότζια θεωρούν πρώιμο το να ανοίξουν τη δύσκολη συζήτηση χωροθέτησης από τόσο νωρίς...

Καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις

Στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας θα συζητηθεί ερώτηση της παράταξης των "Ενεργών Πολιτών" για απευθείας αναθέσεις έργων από πλευράς Δήμου. Συγκεκριμένα, από πλευράς της δημοτικής εταιρείας Ανάπτυξης Αθλητισμού (ΑΑΗ Α.Ε. ΟΤΑ Ηρακλείου) για εργασίες διαχείρισης στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ηρακλείου.

«Στην ΑΑΗ Α.Ε. ΟΤΑ οι απευθείας αναθέσεις και ο τεμαχισμός των έργων ή της παροχής υπηρεσιών φαίνεται να είναι η κύρια επιλογή της διοίκησης, σε αντίθεση με τις δημόσιες εξαγγελίες σας περί θεμιτού ανταγωνισμού, ισοτιμίας και τελικά διαφάνειας.

Η ερώτησή μας αναφέρεται σε ένα ενδεικτικό περιστατικό (και όχι μοναδικό) "Υπηρεσίες τεχνικής διαχείρισης για τα δημοτικά αθλητικά κέντρα"», σημειώνει ο κ. Λυγερός, ο οποίος, αφού παραθέτει αναλυτικά τις περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων, καταλήγει: «Το συνολικό ετήσιο κόστος των παραπάνω εργασιών ανέρχεται στο ποσό των 87.181,28 ευρώ και με ΦΠΑ 107.232,98 ευρώ, ποσό που είναι απαγορευτικό για απευθείας ανάθεση.

Και η ισότιμη συμμετοχή, ο ανταγωνισμός, η διαφάνεια;... Ούτε λόγος να γίνεται»...

Τιμή στον Μ. Καρέλλη

Κατά τη συνεδρίασή του το απόγευμα της Δευτέρας, το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να δώσει το "πράσινο φως" για την απόδοση τιμής στον αείμνηστο τέως δήμαρχο Ηρακλείου Μανόλη Καρέλλη. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο ετών από το θάνατο του πρώην δημάρχου, η δημοτική Αρχή προτείνει να ονομαστεί προς τιμήν του η κεντρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στον β' όροφο του κτηρίου της Ανδρόγεω.

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

Στο τραπέζι η μείωση των τελών

Μεταξύ των θεμάτων της πλούσιας ατζέντας του ερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου ξεχωρίζει και το θέμα της μείωσης των δημοτικών τελών κοινόχρηστων χώρων, για την ακρίβεια, η απαιτούμενη διορθωτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς η προηγούμενη απόφαση το Δεκέμβριο για μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων κατά 20% είχε ακυρωθεί για τυπικούς λόγους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Την ίδια ώρα, η δημοτική Αρχή καλεί όσους ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν κοινόχρηστο χώρο της πόλης να απευθυνθούν στο Δήμο, υποβάλλοντας ως τις 31 Μαρτίου αίτηση για χορήγηση άδειας χρήσης.

Σύμφωνα με την 30/2016 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, το τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου μπορεί να καταβάλλεται είτε μετρητοίς, είτε καταβάλλοντας το 30% του τέλους έως τις 31/3/2016 και το υπόλοιπο σε τρεις ισόποσες δόσεις στις ημερομηνίες που έχουν οριστεί και είναι 30/6, 30/9 και 27/12 του έτους 2016.

του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News