default-image

Απαντήσεις απο τη Ν.Κ για τις "δωρεάν" εργασίες

Κρήτη
Απαντήσεις απο τη Ν.Κ για τις "δωρεάν" εργασίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιστοί στη χθεσινή δέσμευσή μας, ότι, λόγω του όγκου της απάντησης του αρμόδιου αντιδημάρχου Χάρη Μαμουλάκη, που συνυπέγραψε και ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Μαρίνος Παττακός, χθες περιοριστήκαμε σε ένα μικρό σχόλιο και ότι σήμερα θα επανερχόμασταν αναλυτικά σε βασικά σημεία των, κατά τη γνώμη μας, "δικαιολογιών για τα αδικαιολόγητα" στις εργασίες της πλατείας Ελευθερίας, που μόνο "δωρεάν" δεν είναι, αποκαλύπτοντας και την "τριγωνική σχέση" απόπειρας πληρωμής τους, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1) Παρά τη μακροσκελή απάντηση των δύο θεσμικών παραγόντων του Δήμου Ηρακλείου, στην ουσία πουθενά δε φαίνεται ότι οι εργασίες στην πλατεία Ελευθερίας είναι ενταγμένες στις δύο θεματικές παρεμβάσεις που μας λένε, του έργου "Συντήρησης κοινοχρήστων χώρων με συνολικό προϋπολογισμό 120.000,00 ευρώ" και της μελέτης με τίτλο "Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση πλατείας Ελευθερίας". Οι εργασίες, που τελικά δεν είναι "δωρεάν", είναι ξεχωριστό έργο και δεν είναι τμήμα άλλου και η εκτέλεσή του προχώρησε χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία έργου αυτεπιστασίας (μελέτη, προϋπολογισμός, συμβούλιο τεχνικών έργων, εγκρίσεις κ.λπ.).

2) Ο προϋπολογισμός του έργου "Συντήρηση κοινοχρήστων χώρων, παιδικών χαρών, ενετικών τοίχων", που μας αναφέρετε τόσο διεξοδικά, δεν περιλαμβάνει καμία εργασία από αυτές που έγιναν στην πλατεία Ελευθερίας

3) Αν δεν κάνουμε λάθος, παρότι δεν είμαστε τεχνικοί, όπως εσείς κύριε Μαμουλάκη, οι απαιτούμενες κύριες εργασίες στην πλατεία Ελευθερίας ήταν:

α) Τρίψιμο των μαρμάρων για δημιουργία αντιολισθητικής επιφάνειας. Σύμφωνα με εργολάβους που κάνουν παρόμοιες εργασίες και τους οποίους ρωτήσαμε, το κόστος των ειδικών πέτρινων τεμαχίων που μπαίνουν στις μηχανές τριψίματος για να δημιουργούν αυτή την επιφάνεια είναι 2 ευρώ ανά τ.μ. Σε αυτό πρέπει να υπολογιστεί και το κόστος χρήσης των μηχανημάτων - δωρεάν (!!!), όπως μας είπατε από ιδιωτική πρωτοβουλία εργολάβου, που, παρά τις συνθήκες δεινής οικονομικής κρίσης για τον τεχνικό κόσμο, φαίνεται ότι έχει τον... τρόπο του.

β) Ειδικό αδιαβροχοποιητικό βερνίκι για επάλειψη και προστασία των μαρμάρων, κόστος 2,5 ευρώ ανά τ.μ.

γ) Εργασία από 1-1,5 ευρώ/τ.μ.

δ) Διάφορες συμπληρωματικές εργασίες που αναφέρονται σε αντικατάσταση μαρμάρων, μεταλλικών σχαρών και κατασκευή αντιολισθητικών επιφανειών στα σκαλοπάτια κ.λπ.

Συνολικά περίπου 5,5-6 ευρώ/τ.μ. - συνολικό κόστος 54.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και από διάφορες άλλες εργασίες (περίπτωση δ) προκύπτει ένα συνολικό κόστος 65.000-70.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ Το ποσό, δηλαδή, που εντελώς συμπτωματικά (!) ζητάει με το έγγραφο που αποκαλύψαμε ο κ. Παττακός από τη ΔΕΠΑΝΑΛ.

4) Στον προϋπολογισμό του έργου "Συντήρηση κοινόχρηστων χώρων, παιδικών χαρών, ενετικών τοίχων", που αναφέρεται ο αντιδήμαρχος, μέχρι σήμερα (για το 2015) έγιναν ανά κατηγορία οι παρακάτω δαπάνες:

Α. Προμήθεια χρωμάτων (καμία αναφορά σε αδιαβροχοποιητικό): 12.000,00 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Β. Προμήθεια ξυλείας: 8.927,00 χωρίς ΦΠΑ.

Γ. Προμήθεια πλαστικών δαπέδων: 3.675,00 χωρίς ΦΠΑ.

Δ. Προμήθεια σιδηρών υλικών: 10.800,00 χωρίς ΦΠΑ.

Σύνολο 35.402,00 χωρίς ΦΠΑ και 43.544,46 με ΦΠΑ.

Τα χαρτιά είναι στη διάθεση όλων, αν και με τη διαφάνεια που επικαλείστε ας τα δώσετε εσείς μόνοι σας στη δημοσιότητα. Πάντως, καμία από αυτές τις δαπάνες δεν είναι για το έργο στην πλατεία Ελευθερίας.

5) Τα έγγραφα του κυρίου Μαμουλάκη (3692/13-1-2016) προς τον κύριο Παττακό, όσο και του κ. Παττακού (3946/13-1-2016) προς τη ΔΕΠΑΝΑΛ έγιναν πριν την ερώτηση του κ. Λυγερού προς το Δημοτικό Συμβούλιο (6219/19-1-2016).

Σε αυτό το έγγραφο του κ. Παττακού (με θέμα "Πλατεία Ελευθερίας") ζητά από ΔΕΠΑΝΑΛ να εξετάσει «...τη δυνατότητα πληρωμής εργασιών των διορθωτικών παρεμβάσεων που έχουν εκτελεστεί με συνολικό κόστος 70.000,00 συν ΦΠΑ».

Η συγκεκριμένη αναφορά είναι χαρακτηριστική και αποκαλυπτική ότι ούτε οι ίδιοι (Μαμουλάκης, Παττακός) θεωρούσαν ότι το έργο της πλατείας Ελευθερίας ήταν στο γενικό των κοινοχρήστων χώρων κ.λπ.

6) Όλα τα έγγραφα και οι κινήσεις ήταν της γνώσης του κ. δημάρχου, από τον οποίο δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Και δεν εννοούμε κατ' ανάγκη δημόσια, αλλά μια συγκράτηση στο να μη δίνουν συνέχεια σε κάτι που έχουν γίνει ορατές "πατάτες", κατά τον πιο ήπιο χαρακτηρισμό που μπορούμε να κάνουμε.

7) Στο κείμενο της απάντησης είναι φανερό ότι ο αντιδήμαρχος αναγνωρίζει ότι στα έργα (αυτεπιστασίας ή όχι) η νόμιμη διαδικασία είναι αυτή που ανέπτυξε ο κ. Λυγερός στην παρέμβασή του. Αναγνωρίζει ότι στη β' φάση του έργου θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία.

8) Κλείνοντας να τονιστεί ότι η διαδικασία έγκρισης και πληρωμής της παράνομης δαπάνης δεν έγινε από τη ΔΕΠΑΝΑΛ λόγω της ερώτησης των "Ενεργών Πολιτών", η οποία άφηνε ευθέως αιχμές για την πατέντα και φυσικά με όσα αποκαλύψαμε επί τόσες μέρες. Άρα, κύριε αντιδήμαρχε, γιατί φρονούμε ότι απλά ο κ. Παττακός ανέλαβε με υπόδειξή σας να προχωρήσει τη φόρμουλα πληρωμής των εργασιών - που πάντως "δωρεάν" δεν είναι - μέσω ΔΕΠΑΝΑΛ, προφανώς στο θέμα αυτό λειτουργήσατε με έναν τρόπο που δείχνει πως "άλλος έχει το όνομα και άλλος τη... χάρη".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News