Ειδήσεις

Συνέχεια στη δίκη με καταθέσεις γιατρών και ιατροδικαστών

Σε ήρεμους τόνους και σε επιστημονικό μοτίβο συνεχίστηκε χθες στο Κακουργιοδικείο Νεαπόλεως η δίκη για το θάνατο του 47χρονου οπαδού του Εθνικού Πειραιώς Κώστα Κατσούλη, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια επεισοδίων που είχαν σημειωθεί σε ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην ομάδα του και τον Ηρόδοτο, στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού, το Σεπτέμβριο του 2014.

Η εκδίκαση κατά τη χθεσινή ημέρα, μετά από την προ 24ώρου ένταση που δημιουργήθηκε με φόντο την κατάθεση της μητέρας ενός εκ των κατηγορουμένων, πέρασε στο καθοριστικό ιατρικό, επιστημονικό μέτωπο. Στο πεδίο δηλαδή των ιατρικών απαντήσεων για τα ακριβή αίτια θανάτου του άτυχου φιλάθλου. Το αμιγώς ιατρικό κομμάτι της υπόθεσης βεβαίως είναι πολύ πιο σημαντικό γιατί έχει να κάνει με το νομικό χαρακτηρισμό των κατηγοριών.

Χθες λοιπόν, στο Κακουργιοδικείο Νεάπολης κατέθεσαν ο κρατικός ιατροδικαστής, ο κρατικός αγγειοχειρουργός, και η τεχνική σύμβουλος, δηλαδή η ιατροδικαστής της οικογένειας Κατσούλη.

Η πλευρά της υπεράσπισης εμφανίστηκε ικανοποιημένη μετά τις καταθέσεις των επιστημόνων, θεωρώντας από την πλευρά της πως μέσα από τις καταθέσεις επαληθεύτηκε αυτό που είχαν επισημάνει οι δημόσιοι λειτουργοί μέσα από τα επίσημα ιατροδικαστικά τους έγγραφα ήδη από τη διαδικασία της προανάκρισης. Την ύπαρξη δηλαδή προϋπάρχουσας παθολογικής οντότητας, συγκεκριμένα αμυλοειδούς αγγειοπάθειας...

«Αφήνοντας το ξεχωριστό κομμάτι το ποιος χτύπησε, αν χτύπησε ποιον στα επίμαχα επεισόδια, στο αμιγώς ιατρικό κομμάτι της δίκης, κατά τη δική μας κρίση, αναδείχτηκε σήμερα αυτό που λέγαμε από την αρχή και έλεγαν όλες οι επίσημες ιατρικές πραγματογνομωσύνες, παρά την απέλπιδα προσπάθεια της πολιτικής αγωγής να μειώσει το κύρος των κρατικών λειτουργών. Απεδείχθη περίτρανα η προϋπάρχουσα παθολογική οντότητα, όπως την είχαν αποτυπώσει από την αρχή οι επιστήμονες στις πραγματογνομωσύνες», ανέφερε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης κ. Γιώργος Κοκοσάλης.

Θυμίζουμε ότι από την αρχή της δίκης υπάρχουν έντονοι διαξιφισμοί ως προς τα αίτια θανάτου του Κώστα Κατσούλη. Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστηρίζουν πως ο θάνατος του 47χρονου οφείλεται σε παθολογικά αίτια και όχι σε χτυπήματα που δέχτηκε στη διάρκεια επεισοδίων στις κερκίδες του γηπέδου, όπως εμμένει η πλευρά της οικογένειάς του, που κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών θανάτου, ώστε να πέσουν στα μαλακά οι υπεύθυνοι της επίθεσης σε βάρος του εκλιπόντος φιλάθλου...

Η πολύκροτη δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, στις 11 το πρωί, σε ανάλογο επιστημονικό μοτίβο. Θα εξεταστεί ένας ακόμα ιατροδικαστής, από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, αλλά και η ειδική τεχνική σύμβουλος της υπεράσπισης η κ. Σπανουδάκη.

Θυμίζουμε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε πριν από δύο μήνες, στις αρχές Δεκεμβρίου, με κατηγορούμενους συνολικά έξι άνδρες, ηλικίας 23 έως 32 ετών. Από αυτούς, οι πέντε βαρύνονται με την κατηγορία της σκοπούμενης θανατηφόρας σωματικής βλάβης και είναι - μέχρι και σήμερα - προσωρινά κρατούμενοι.

του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια