default-image

Οι αγρότες άλωσαν την Αθήνα, η "φωνή" τους έκανε το γύρο του κόσμου

Χανιά
Οι αγρότες άλωσαν την Αθήνα, η "φωνή" τους έκανε το γύρο του κόσμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ημέρες αγανακτισμένων θύμιζε χθες η Αθήνα, και κυρίως ο χώρος έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η πλατεία Συντάγματος. Οι αγρότες απ' όλη την Ελλάδα, με την Κρήτη σε πρώτο πλάνο, έγιναν πρώτο θέμα όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, που εστίασαν στην καθολική διαμαρτυρία απέναντι στο ασφαλιστικό και τη φορολόγησή τους.

Οι φωτογραφίες από την ειρηνική κινητοποίηση αλλά και τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν δέσποσαν στα μεγαλύτερα έντυπα του κόσμου και κυρίως τις ηλεκτρονικές σελίδες τους, ενώ όλα τα διεθνή δίκτυα, όπως το πρακτορείο "Ρόιτερς", μετέδωσαν πλάνα από την Αθήνα. Φυσικά οι φωτογραφίες που απαθανάτιζαν διαφορετικά από τα συνηθισμένα σε αυτές τις περιπτώσεις στιγμιότυπα ήταν εκείνες που κυριάρχησαν, αν όχι μονοπώλησαν, το ενδιαφέρον, φέρνοντας και πάλι την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Η Αθήνα χθες σείστηκε... Ένταση, επεισόδια, συλλήψεις, αλλά και μεγαλειώδης συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος από την αγροτιά.

Πρωτοφανή γεγονότα συγκλόνισαν χθες το βράδυ το κέντρο της Αθήνας δημιουργώντας μια πανηγυρική ατμόσφαιρα, που έκανε το γύρο του κόσμου, με τρακτέρ να μπαίνουν στην Αθήνα και φτάνουν μέχρι την πλατεία Συντάγματος. Το μπλόκο της Νίκαιας, μετά από πολύωρες και επίπονες προσπάθειες και διαπραγματεύσεις με τις αστυνομικές Αρχές, κατάφερε να δοθεί η άδεια να μπουν είκοσι τρακτέρ συμβολικά στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι περισσότερες από 10 χιλιάδες διαδηλωτές, που ήδη βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος, μέσα σε χρόνο ρεκόρ διπλασιάστηκαν, φτάνοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τους 20.000 αγρότες όταν μπήκε όλος αυτός ο κόσμος του Θεσσαλικού κάμπου για να στείλει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση διεκδικώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.

Ένα ξέφρενο πανηγύρι στήθηκε μπροστά στη Βουλή με τους Θεσσαλούς, τους Πελοποννήσιους, τους Μακεδόνες αλλά και τους Κρητικούς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην πλατεία Συντάγματος, με συνθήματα, τραγούδια, ομιλίες και χαιρετισμούς.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη στιγμή που τα τρακτέρ μπήκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας μόνο η "ΚΡΗΤΗ TV" ήταν εκεί, καλύπτοντας ζωντανά και μεταδίδοντας απευθείας το πρωτόγνωρο θέαμα.

Οι Θεσσαλοί αγρότες αλλά και τα μπλόκα από την υπόλοιπη Ελλάδα από χθες το βράδυ κατασκήνωσαν στην πλατεία Συντάγματος, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι θα μείνουν εκεί και τις επόμενες ημέρες, μεταξύ αυτών και αρκετοί Κρητικοί που ανήκουν στο ΠΑΜΕ και το ΠΑΣΥ.

Οι υπόλοιποι Κρητικοί μετά την απελευθέρωση των 4 συλληφθέντων επιβιβάστηκαν στα πλοία της γραμμής και επιστρέφουν σήμερα στην Κρήτη. Ξεκαθάρισαν, ωστόσο, ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούν.

Να σημειωθεί πως το γραφείο του έγκριτου νομικού Αντώνη Βγόντζα ανέλαβε τους 4 Κρητικούς αγρότες και παρενέβη προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι.

Οι αγρότες άναψαν φωτιές με κλαδιά

Τι έγινε το πρωί

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες το πρωί η πλατεία Βάθης στην Αθήνα, μπροστά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όταν οι αγρότες της Κρήτης άρχισαν να πετούν στις δυνάμεις των ΜΑΤ χρώματα, πέτρες, πορτοκάλια και διάφορα άλλα αντικείμενα, για να εκφράσουν την οργή τους για τη στάση της κυβέρνησης και των επικεφαλής της Αστυνομίας. Τα πρώτα χημικά έπεσαν γύρω στις 10:30 το πρωί και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε να εκτυλίσσεται μια κατάσταση που θύμιζε "πόλεμο", ανάμεσα στους αγρότες και τις δυνάμεις καταστολής!

Προσαγωγές τεσσάρων διαδηλωτών και τραυματισμοί αστυνομικών πυροδότησαν πολύ γρήγορα μια κατάσταση πολύ άσχημη, που καθυστέρησε πολύ να εκτονωθεί, με την ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας να γίνεται κυριολεκτικά αποπνικτική, από τα δακρυγόνα των αστυνομικών και τις φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και σε πλαστικά από τους αγρότες, που έλεγαν ότι δε θα είχαν αντιδράσει έτσι αν η Αστυνομία επέτρεπε το πρωί, έστω στη Συντονιστική Επιτροπή, να περάσει μέσα στο υπουργείο και να καταθέσει ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών της Κρήτης και της υπόλοιπης χώρας, την ώρα που τα άλλα μπλόκα βρίσκονταν καθ' οδόν και μάλιστα με τα τρακτέρ, τα οποία και αναμενόταν να μπλοκάρουν από τις αρχές σε κάποια περιοχή έξω από την Αθήνα.

Το χρονικό

Πάνω από 1.800 αγρότες επιβιβάστηκαν από το βράδυ της Πέμπτης στα πλοία της γραμμής. Οι αγρότες της ανατολικής Κρήτης ταξίδεψαν με τα πλοία των Μινωικών και της ΑΝΕΚ από το Ηράκλειο, ενώ οι αγρότες της δυτικής Κρήτης έφυγαν από το λιμάνι της Σούδας στα Χανιά. Τα ξημερώματα οι Κρητικοί κατέβηκαν στον Πειραιά και πήραν τον ηλεκτρικό προς την πλατεία Βάθης, με σκοπό να προβούν σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου. Όμως η απουσία του Βαγγέλη Αποστόλου από τη μια και ο εγκλωβισμός ενός αγροτικού αυτοκινήτου Ηρακλειώτη στην πλατεία Καραϊσκάκη από την άλλη, ήταν αρκετά για να ανάψουν τα αίματα των συγκεντρωμένων αγροτών.

Από νωρίς το πρωί, οι συνδικαλιστές των αγροτών Πρίαμος Ιερωνυμάκης, Γιώργος Τζωρτζάκης, Μύρος Χιλετζάκης, Μιχάλης Καμπιτάκης, Γιώργος Ντισπυράκης και άλλοι προσπαθούσαν να πείσουν τον αξιωματικό των ΜΑΤ να τους αφήσει να περάσουν μέσα για μια συμβολική κατάληψη του κτηρίου. Ή έστω να τους δεχτεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, για να του επιδώσουν ψήφισμα. Αυτή η προσπάθεια διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. Και κάποια στιγμή, όλοι οι αγρότες άρχισαν να φεύγουν προς την πλατεία Καραϊσκάκη, για να απελευθερώσουν το αγροτικό αυτοκίνητο. Το όχημα είχε στην καρότσα του ντομάτες, και αυτό ήταν που έκανε την Αστυνομία να απαγορεύσει την κάθοδό του προς την πλατεία Βάθης.

Οι αγρότες μάλιστα κυνήγησαν τους άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν γύρω από το φορτηγό και το περιφρουρούσαν, άδειασαν τις ντομάτες κάτω και το μετέφεραν σε πάρκινγκ. Ακολούθησε η μεγάλη έξαρση των γεγονότων. Ο κόσμος επέστρεψε με άγριες διαθέσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Άρχισε ο πετροπόλεμος, ενώ οι αγανακτισμένοι διαδηλωτές πετούσαν ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους. Μάλιστα, σε μια νέα προσπάθεια του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. να ηρεμήσει τα πνεύματα, ακούστηκαν πολλοί αγρότες να φωνάζουν ότι θα πρέπει να τον κρατήσουν όμηρο. Δεν άργησαν από τότε και μετά οι άνδρες των ΜΑΤ να ρίξουν τα πρώτα χημικά, μετατρέποντας σε πραγματική κόλαση το κέντρο της πρωτεύουσας.

Δείτε το χρονικό της σύγκρουσης

Ένταση και στο Χαϊδάρι

Ένταση επικράτησε χθες το μεσημέρι και στο Χαϊδάρι, καθώς αστυνομικά μπλόκα εμπόδιζαν τους αγρότες της Πελοποννήσου να συνεχίσουν την πορεία τους προς το κέντρο της Αθήνας.

Οι αγρότες πέταξαν πέτρες και οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν με χημικά και χειροβομβίδες κρότους-λάμψης επί της λεωφόρου Αθηνών-Κορίνθου. Οι αγρότες κατέστρεψαν και ένα περιπολικό.

Αργά το μεσημέρι τα πνεύματα ηρέμησαν, ενώ άνοιξε η λεωφόρος Αθηνών. Οι αγρότες της Πελοποννήσου συμφώνησαν να μεταβούν στο κέντρο χωρίς τρακτέρ.

Καταγγελία

Για τις συλλήψεις εξέδωσε ανακοίνωση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων μαζί με άλλους αγροτοσυνδικαλιστικούς φορείς: «Καταγγέλλουμε τη χωρίς αιτία σύλληψη του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Κρυονερίδας Γιώργου Μαριδάκη, καθώς και του συναδέλφου Νίκου Μπουρμπάκη, από τις αστυνομικές Αρχές. Κατασχέθηκε επίσης και το αγροτικό όχημα με τις προμήθειες των διαδηλωτών από τα Χανιά. Ο αυταρχισμός και η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας δε θα περάσει. Απαιτούμε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι ο συνάδελφοι που κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως, καθώς και το αγροτικό αυτοκίνητο με τις προμήθειές μας».

Οι Λασιθιώτες

«Ενώ πήγαμε για μια ειρηνική διαμαρτυρία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα ΜΑΤ δε μας άφησαν να πλησιάσουμε μέχρι τα σκαλοπάτια της εισόδου. Ο ταξίαρχος που ήταν επικεφαλής μάς υποσχέθηκε ότι θα μας αφήσει να παραταχθούμε στα σκαλοπάτια μπροστά στο υπουργείο και μετά πήρε εντολή από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να μας απωθήσει με τις δυνάμεις που είχε παρατάξει μπροστά στην είσοδο.

Η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει από την Αστυνομία, όταν δε μας άφησαν να πλησιάσουμε με το αυτοκίνητο πάνω στο οποίο είχαμε τη μικροφωνική μας και μερικές κλούβες με κηπευτικά, τα οποία θέλαμε να πετάξουμε μπροστά στο υπουργείο. Μετά απ' όλα αυτά που έκαναν σε εμάς και στους αγρότες της Πελοποννήσου, που είχαν μπλοκάρει στο Χαϊδάρι, κάνοντάς τους σωματικό έλεγχο μέσα στα λεωφορεία, πεισμώσαμε τόσο πολύ που οι περισσότεροι είπαμε ότι δε θα γυρίσουμε με το καράβι στην Κρήτη, αλλά θα μείνουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας όσο χρειαστεί», μας είπε αργά το μεσημέρι ο συνεταιριστής κ. Γιώργος Μαλαθράκης, ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και είδε τους αστυνομικούς των ΜΑΤ να χτυπούν πισώπλατα τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλη Μαλλιωτάκη.

«Όταν μας κυνήγησαν δεν έτρεξα να φύγω, μόλις όμως τους γύρισα την πλάτη, με χτύπησαν ύπουλα με κλομπ στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Μου άφησαν παράσημο ένα καρούμπαλο, αλλά ενίσχυσαν το πάθος μας και τη θέλησή μας να μείνουμε στην Αθήνα και να συνεχίσουμε τον αγώνα. Δε θα γυρίσουμε στην Κρήτη αν δεν πάρουμε τις απαντήσεις που θέλουμε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με τον οποίο ζητάμε να συναντηθούμε», μας είπε τραυματισμένος ο κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

«Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τόσα χρόνια αυτά τα συλλαλητήρια μάς έλεγαν ότι δεν έχουν ξαναδεί τόσο καθαρό αγώνα. Οι αγρότες είμαστε με ακάλυπτο το κεφάλι, χωρίς κουκούλες και με καθαρές θέσεις. Η διαδήλωσή μας είχε παλμό από την αρχή και οι επιθέσεις που δεχτήκαμε χαλύβδωσαν τη θέλησή μας να μείνουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα όσο χρειαστεί, αν και το σχέδιό μας ήταν να μείνουμε μόνο μια μέρα», πρόσθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

Προσπάθειες για απελευθέρωση

Αμέσως άρχισαν και οι προσαγωγές τεσσάρων αγροτών, που στη συνέχεια οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ. Ο δικηγόρος Γιώργος Φραγκούλης μετέβη αμέσως στη ΓΑΔΑ για να βοηθήσει τους αγρότες, καθώς ήταν ήδη στην Αθήνα για να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους. Μάλιστα, ο κ. Φραγκούλης ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρη Ροζάκη. Γύρω στις 2 το μεσημέρι, στους διαδηλωτές αγρότες ανακοινώθηκε, εξάλλου, ότι θα μεταβεί στη ΓΑΔΑ και ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στη γύρω περιοχή, από την εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων.

Όσον αφορά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ,διμοιρίες απέκλεισαν τους δρόμους και η κατάσταση ομαλοποιήθηκε.

Αποστολή: Χριστόφορος Παπαδάκης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News