default-image

Κωδικός :  «Έξοδος Κινδύνου»

Απόψεις
Κωδικός :  «Έξοδος Κινδύνου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την στρατηγική θέση που έχουν σε ένα «θέατρο» οι έξοδοι κινδύνου ,ολίγοι αποτιμούν ως τέτοια. Συνήθως όλοι απλά τις αναγνωρίζουν αλλά πάντα προσθέτουν τη φράση «αχρείαστοι να είναι».

Αυτό όμως δεν αναιρεί την χρησιμότητα τους, ιδίως σε εξαιρετικά ασφυκτικές καταστάσεις επιβίωσης. Η λογική τους είναι απλή. Γρήγορη εκκένωση του χώρου με ασφάλεια, ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των θαμώνων όχι απλά να διασωθεί, αλλά να μπορεί δυνητικά να επιστρέψει «αλώβητη» σε μέλλοντα χρόνο. Αυτόν τον κωδικό «έξοδος κινδύνου» , φαίνεται ότι έχει υπόψη του ένα πολύ στενό επιτελείο πέριξ του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ως σενάριο ακραίας αλλά όχι απίθανης εξέλιξης.

 Αν μέχρι πριν λίγες μέρες, φάνταζε απλά ως εκδοχή δημοσιογραφικού σεναρίου, οι εξελίξεις φαίνεται ότι το μετατρέπουν σε αυτόν τον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα,  σε  εξίσωση με πολλούς αγνώστους Χ και πιθανή λύση την…. κάλπη . Το οικονομικό και  πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην χώρα.

Η κοινωνική μετωπική σύγκρουση με προμετωπίδα τις αγροτικές κινητοποιήσεις που πολιορκούν την Αθήνα , οι ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό, η έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η σκλήρυνση του ΔΝΤ που δια μέσω Τόμσεν ζητάει ένα 4ο μνημόνιο , σωρεύουν ένα εκρηκτικό μείγμα ασφυκτικό για την κυβέρνηση, που βρίσκεται πλέον σε ραγδαία φθορά που για πρώτη φορά απειλεί ευθέως την προνομιακή σχέση του Τσίπρα με το εκλογικό σώμα.

 Έτσι αν μέχρι σήμερα η ταχύτητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης (που πλέον γίνεται όνειρο) αποτελούσε ζητούμενο για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος( εξαιρετικά απίθανο πλέον) και όλα αυτά αποτελούσαν το «αντίδοτο» για τους κυβερνητικούς βουλευτές , ιδίως της περιφέρειας, ώστε να περάσουν τον «κάβο» της οργής των πολιτών για την ψήφιση αντιδημοφιλών μέτρων, σήμερα όλα αυτά δεν οδηγούν παρα σε ταχεία αποδρομή της όποιας πρωτοκαθεδρίας στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Κάπου εδώ το μέχρι χθες απίθανο σενάριο «έξοδος κινδύνου» αποκτά όλο και μεγαλύτερη στήριξη στο στενό πρωθυπουργικό πυρήνα, με στόχο πρώτιστα την όσο το δυνατόν «αλώβητη» διάσωση του Τσίπρα , σε ένα δυνητικό ενδεχόμενο διατήρησης αρχικά, ικανοποιητικού ποσοστού για ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης και μελλοντικά επανόδου. Στόχος , μπροστά στο αδιέξοδο επώδυνων αποφάσεων για την κοινωνία, η «καυτή πατάτα» να περάσει σε «άλλα χέρια» και μάλιστα εργαλειοποιώντας  ως επιχείρημα το αντεστραμμένο της κυβέρνησης Σαμαρά, που όπως υποστηρίζουν αυτό έκανε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Υπό αυτή την έννοια η «έξοδος κινδύνου» για να ελαχιστοποιεί το κόστος και τη φθορά σε μία τέταρτη ουσιαστικά αναμέτρηση σε ένα χρόνο, ίσως να χρειάζεται και κάτι «ηρωικό». Ο νόμος φαστ-τρακ  για 4 άδειες σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας , ίσως να είναι ένα επιχείρημα επικοινωνιακό , περί «αντίδρασης κατεστημένου» , «διαπλεκομένων  συμφερόντων» που πολεμάνε την κυβέρνηση και που τελικά υπό το βάρος των εξελίξεων καταφεύγει στον «κυρίαρχο λαό».

Το ασφαλιστικό και οι αγρότες ομοίως. Παρότι ο Κατρούγκαλος  ατυχώς έσπευσε να ταυτίσει την Κρητική κατσούνα , με την μαγκούρα του Γκόρτσου (αλλά οι Σπέτσες όπου και το γύρισμα της ταινίας ήταν πάντα μεγαλοπρούχοντες) , καίγοντας το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να εμφανιστεί ότι οδηγείται σε εκλογές, ικανοποιώντας στο παρά ένα τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, κόντρα στους «κουαρτέτους», εντούτοις υπάρχει το μεγάλο κάδρο του Ασφαλιστικού ως λόγος για «έξοδο κινδύνου».

Δηλαδή με όλη την κοινωνία στο πόδι, η κυβέρνηση μπρός στο αδιέξοδο σε όλα τα άλλα , εντός και εκτός Ελλάδας, με μία από τις αγαπημένες «κυβιστήσεις 180ο» , να αλλάξει αφήγηση. Να θυμηθεί τις «κόκκινες γραμμές», να μην προχωρήσει σε καμία από τις ασφαλιστικές - φορολογικές αλλαγές που ξεσήκωσαν την κοινωνία , να σηκώσει το «λάβαρο» κατά των θεσμών και να ζητήσει από τον «κυρίαρχο λαό» , από τα δακρυγόνα της «πρώτης φοράς Αριστεράς» να πάει στη κάλπη της ολικής επαναφοράς.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μία καλή «φωτιά» για χρήση της «εξόδου κινδύνου» δια εκλογών και διάσωσης με μελλοντικές προθέσεις. Αλλά ως γνωστόν άλλο οι «θεατρικές παραστάσεις» και άλλο οι πιθανότητες επιβίωσης σε μία «έξοδο κινδύνου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News