Ειδήσεις

Αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο για το μικρό καλώδιο

 Έκπληξη και δυσαρέσκεια σε Περιφέρεια Κρήτης και Δήμο Μαλεβιζίου προκάλεσε η ανακοίνωση του δεκαετούςπρογράμματος του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με το οποίο αν και θεωρείται ως βέλτιστη λύση το μεγάλο υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο της μεγάλης διασύνδεσης με την Αττική, ευνοείται μια νέα λύση, του μικρού καλωδίου Χανιά - Πελοπόννησο.

Πρόκειται μάλιστα για μια εξέλιξη η οποία όπως τονίζουν φορείς, δεν δίνει λύση στην ενεργειακή επάρκεια του νησιού αλλά και στο πρόβλημα των ρυπογόνων μονάδων στα Λινοπεράματα, οι οποίες θα απομακρύνονταν σε βάθος χρόνου, με την μεγάλη διασύνδεση και με τη πόντιση του καλωδίου στην Κορακιά.

Συγκεκριμένα λίγες μέρες μετά την ιστορική συνεργασία για την υποβρύχια διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας,με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται στο μεγάλο έργο της ενεργειακής σύνδεσης και ασφάλειας των 3 χωρών και με την Κρήτη να παίζει κομβικό ενεργειακό ρόλο, ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε το δεκαετές πρόγραμμά του, χωρίς να λαμβάνει καν υπόψη τη διακρατική αυτή συμφωνία, καθώς δεν γίνεται αναφορά για τον Euroasia Interconnector.

Ο Ανεξάρτητος διαχειριστής μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ενώ προκρίνει ως καταλληλότερη λύση τη μεγάλη διασύνδεση Κορακιά - Αττική, τάσσεται υπέρ μιας νέας λύσης την οποία ονομάζει «Διασύνδεση Εξοικονόμησης», λόγω μικρότερου μεγέθους, κόστους και γρηγορότερης υλοποίησης.

Αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο

Για τη μικρή διασύνδεση καταγράφονται αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, με τους εμπλεκόμενους φορείς να στηρίζουν τη μεγάλη διασύνδεση Κορακιά - Αττική η οποία σε βάθος χρόνου βάζει φρένο στη λειτουργία των πετρελαϊκών μονάδων στα Λινοπεράματα.

Για το μικρό υποβρύχιο καλώδιο που θα ξεκινά από Χανιά και θα καταλήγει στην Πελοπόννησο, Περιφέρεια Κρήτης και Δήμος Μαλεβιζίου  

όπως τονίζουν δεν εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια και σταθερότητα στο νησί και αυτό που ζητούν είναι να συμπεριληφθεί στο δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, η μεγάλη διασύνδεση στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια