Ειδήσεις

Αιχμές Τσίπρα περι διαπλοκής- κόντρα για τις άδειες

Ένταση στην ολομέλεια της βουλής στη συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε η ΝΔ, ενώ αντίθετα στην ρύθμιση δήλωσαν κόμματα της αντιπολίτευσης. Για τη ρύθμιση ακολουθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Τσίπρας: ΜΜΕ στήριζαν κυβερνήσεις

Mε σκληρά λόγια μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας για το καθεστώς που όπως υποστηρίζει επικρατούσε μέρχι σήμερα.

"Μέσα Ενημέρωσης που έχουν μόνο ζημιές και όχι κέρδη, συντηρούνται από τράπεζες με μοναδικό στόχο να στηρίζουν πολιτικά χρεωκοπημένες κυβερνήσεις και κόμματα, με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις, σε παράλληλες επιχειρηματικές δράσεις των ιδιοκτητών των Μέσων Ενημέρωσης. Σε δυνατότητα ευνοϊκής δανειοδότησης των ίδιων των Μέσων, ενώ οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν επιχειρήσεις και βεβαίως μέσα από την ευνοϊκή συμπεριφορά των ελεγκτικών μηχανισμών.

Αυτή είναι η δομή της διαπλοκής της χώρας χρόνια τώρα", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Θέλετε ο Παππάς ο  κυρίαρχος των ΜΜΕ

Σε εξίσου αυστηρό ύφος απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.Όπως τόνισε "Κανείς δεν διαφωνεί ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Εσείς όμως κύριε πρωθυπουργέ έχετε ένα σκοπό. Θέλετε να καταστήσετε τον κύριο Παππά τον απόλυτο κυρίαρχο των ΜΜΕ. Αφού έχετε φροντίσει να αδρανοποιήσετε πλήρως το ΕΣΡ. Σας υπενθυμίζω κύριε πρωθυπουργέ τι σας είπα σε κατ' ιδίαν συνάντησή μας. Επιτρέψτε τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, εκεί που ανήκουν κι εμείς θα ψηφίσουμε. Αυτό σας είπα".

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση

"Όπως θα έκανε και ένα ολοκληρωτικό καθεστώς"

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε συγκρουσιακό το νομοσχέδιο και τόνισε ότι η διαδικασία που ακολουθείται παραβιάζει το κανονισμό.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι "Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Γνωρίζουμε πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης. Σας προβλέπω πως η απόφαση αυτή θα προσβληθεί στο ΣτΕ και σας προβλέπω ακόμη πως θα περάσουν. Το ΣτΕ θα ακυρώσει απολύτως την απόφαση".

Με τις πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων παραλληλίζει το "Ποτάμι" τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο ζήτημα της αδειοδότησης των καναλιών.Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει:

"Η κυβέρνηση επιμένει να κλείσει τέσσερα κανάλια και να δώσει τέσσερις άδειες σε κάποιους δικούς της καναλάρχες (μεταξύ των οποίων και ένας «Τούρκος φίλος» όπως αποκαλύφθηκε).Αντί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών, βάζοντας κανόνες και δίνοντας τέλος σε παρανομίες, προσπαθεί να δημιουργήσει το δικό της ολιγοπώλιο στο χώρο της τηλεόρασης. Βγάζει από την αγορά αυτούς που δε θα δεχθούν να κλείσουν συμφωνία μαζί της και μεγαλώνει τα κέρδη των τεσσάρων καναλαρχών που θα απομείνουν και θα μοιραστούν τη διαφημιστική πίτα. Αντί δηλαδή να ενισχύσει την πολυφωνία και τον ανταγωνισμό των καναλιών, τον περιορίζει. Όπως θα έκανε και ένα ολοκληρωτικό καθεστώς".

Ν. Παπάς: "Κόψτε το κατενάτσιο"

"Εσείς δεν βιαζόσασταν", είπε ο Νίκος Παππάς παίρνοντας το λόγο για να συνεχίσει, λέγοντας πως "για 25 χρόνια ζήσατε την ανομία" και καταλογίζοντας τακτική καθυστέρησης από τη Νέα Δημοκρατία."Κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα" τόνισε ακόμη ο υπουργός Επικρατείας, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της κυβέρνησης.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ο αριθμός ορίζεται σε τέσσερις άδειες για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (HD)

Ήδη προβλέπεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης  η διαγωνιστική διαδικασία για την χορήγηση των αδειών διενεργείται από τον υπουργό Επικρατείας που εκδίδει την σχετική προκήρυξη (αντί του ΕΣΡ) και χορηγεί τις άδειες.

Επίσης, ορίζεται ότι η τιμή εκκίνησης για τις δημοπρατούμενες άδειες καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας.

Στάση εργασίας (18:00 - 01:00) στα ιδιωτικά κανάλια, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ προκήρυξε η ΕΣΗΕΑ.

Σχόλια