default-image

510 αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

Κόσμος
510 αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 510 εξόδους αεροπορικών επιδρομών κατά στόχων στη Συρία κατά την εβδομάδα 4-11 Φεβρουαρίου, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι κατά τις επιδρομές αυτές, καταστράφηκαν περίπου 1.900 στόχοι.

Οι επιχειρήσεις αεροπορικού βομβαρδισμού που διέξαγει η ρωσική αεροπορία, με έμφαση στη βορειοδυτική Συρία και στην ευρύτερη περιοχή του Χαλεπίου, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής από τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργάνωσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι βομβαρδισμοί δυσχεραίνουν την αποτελεσματική λειτουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, καθιστώντας δύσκολη τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και επιτείνοντας το προσφυγικό κύμα προς την Τουρκία.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες το Χαλέπι, καθώς μετά το βομβαρδισμό, είχε υποστηριχτεί από την αμερικανική πλευρά ότι η επιχείρηση αυτή είχε πραγματοποιηθεί από ρωσικά μαχητικά, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι δύο αμερικανικά αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης A-10 τα οποία απογειώθηκαν από την Τουρκία, κατέστρεψαν στόχους στο Χαλέπι. Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για το βομβαρδισμό δύο νοσοκομείων χθες, στο Χαλέπι, επισημαίνει το TASS.

Η Ρωσία, ωστόσο, δηλώνει έτοιμη να συζητήσει τους όρους μίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, την οποία απαιτούν η συριακή αντιπολίτευση και οι δυτικές δυνάμεις, που επιρρίπτουν την ευθύνη στη Μόσχα για την αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων της Γενεύης.

"Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τους όρους μίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

"Πηγαίνουμε (στη διεθνή διάσκεψη για την Συρία) στο Μόναχο για να συζητήσουμε αυτό το θέμα", είπε προσθέτοντας ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να επαναληφθούν πριν από τις 25 Φεβρουαρίου.

Συνολική αποτίμηση

Στα πέντε χρόνια της αιματηρής εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, έχουν σκοτωθεί 400.000 Σύροι, ενώ άλλοι 70.000 έχουν χάσει τη ζωή τους, από τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, όπως η πρόσβαση σε καθαρό νερό, αλλά και σε υπηρεσίες υγείας τονίζει σε δημοσίευμά του, ο σημερινός Guardian.

Ο αριθμός αυτός των θανάτων αντιστοιχεί σε ποσοστό 11% του πληθυσμού, σύμφωνα με το Συριακό Κέντρο Πολιτικής Έρευνας.

Μία διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ προσπαθεί να καταστρέψει τους τζιχαντιστές στη Συρία, επιδιώκοντας την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Από την άλλη μεριά, η Ρωσία και το Ιράν υποστηρίζουν τον Άσαντ και εναντιώνονται σε όσους τον αντιπολιτεύονται, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη της Δύσης, αλλά και αραβικών χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία.

Ο αριθμός των τραυματιών από τις πολεμικές συγκρούσεις φτάνει στα 1,9 εκατ. ανθρώπους, ενώ το προσδόκιμο ζωής έχει μειωθεί από τα 70 χρόνια (2010) στα 55,4 χρόνια το 2015. Οι συνολικές οικονομικές απώλειες για τη Συρία, υπολογίζονται στα 255 δισ δολάρια, επισημαίνει ο Guardian.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News