Ειδήσεις

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Η τσάμπα" πλατεία κόστισε 70.000 ευρώ

Μόλις πριν μία εβδομάδα, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου, απαντώντας σε ερώτηση του Ηλία Λυγερού, για τις εργασίες στην πλατεία Ελευθερίας (αντιολισθητική τριβή) και τις υπόνοιες που άφηνε για μη σύννομες διαδικασίες, συνεπεία των οποίων ο εργολάβος των εργασιών δεν μπορούσε να πληρωθεί και αναζητούνταν "πατέντες" μέσω Πολιτικής Προστασίας για αυτό, απέρριπτε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις.

Μάλιστα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δημόσια διαβεβαίωναν ότι πρόκειται για έργο με αυτεπιστασία, χωρίς κόστος και ότι ακόμη και το εξειδικευμένο μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε για την τριβή των μαρμάρων στη πλατεία παραχωρήθηκε δωρεάν (!) από ιδιώτη εργολάβο που το διέθεσε. Στις αιτιάσεις Λυγερού, πως είναι παράδοξο σε συνθήκες κρίσης για τον τεχνικό κόσμο να υπάρχει ιδιώτης εργολάβος που να διαθέτει για έργο δωρεάν ειδικό μηχάνημα, αναρωτώμενος αν και ποιο θα είναι το μελλοντικό αντίτιμο μιας τέτοιας προσφοράς, η δημοτική Αρχή τον κατακεραύνωσε.

Μάλιστα δε δέχτηκαν καν την υποσημείωση Λυγερού πως, ακόμη κι αν ήταν έργο με αυτεπιστασία, θα έπρεπε να τηρηθεί όλη η προβλεπόμενη νομοθεσία για εργολαβίες αυτεπιστασίας, δηλαδή τεχνική μελέτη, σύνταξη τεχνικής εισήγησης, απόφαση, Οικονομική Επιτροπή και απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Σήμερα όμως, και με όσα αποκαλύπτει με έγγραφα η "Νέα Κρήτη", το θέμα αποκτά νέες διαστάσεις και μάλιστα ενόψει νέας ερώτησης του Λυγερού για απευθείας αναθέσεις έργου τεχνικής συντήρησης της Ανάπτυξης Αθλητισμού Α.Ε. ΟΤΑ, το οποίο εμφανίζεται να σπάει σε 7 κομμάτια, συνολικού ύψους μαζί με ΦΠΑ 107 χιλιάδων ευρώ, για τα Δημοτικά Αθλητικά Κέντρα, άρα ως τέτοιο δεν μπορούσε να δοθεί με απευθείας ανάθεση.

¨

Η "Νέα Κρήτη" αποκαλύπτει σήμερα δύο έγγραφα, που ουσιαστικά όχι μόνο επιβεβαιώνουν πλήρως τον Ηλία Λυγερό για την ερώτησή του, αλλά και για τα όσα περιέγραψε ως «πατέντα» εξεύρεσης λύσης για να πληρωθούν οι εργασίες, αφού δεν είχαν περάσει από καμία νομιμοποιητική διαδικασία στο Δήμο. Κοινώς, οι εργασίες όχι μόνο δεν είναι δωρεάν, αλλά έχουν κόστος 70 χιλιάδες ευρώ συν ΦΠΑ (!) και μάλιστα, στην αδυναμία πληρωμής τους, επινοήθηκε, όπως σωστά είχε περιγράψει ο Ηλίας Λυγερός, η «πατέντα» να αιτηθεί κονδύλι η Πολιτική Προστασία του Δήμου από τη ΔΕΠΑΝΑΛ, αφού της υπέδειξε πρώτα να εμπλακεί στο θέμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων. Μάλιστα στην υπόδειξή του ο κ. Χάρης Μαμουλάκης παραδέχεται ότι οι εργασίες ήδη έχουν γίνει, αλλά καλεί την Πολιτική Προστασία να αναλάβει άμεσες ενέργειες (!), που δεν είναι άλλες από την αίτηση στη ΔΕΠΑΝΑΛ κονδυλίου 70 χιλιάδων ευρώ συν ΦΠΑ για το κόστος των κατά τα άλλα «δωρεάν» εργασιών, όπως επίσημα απάντησαν στον Ηλία Λυγερό.

Ακόμη χειρότερα, που από τις ημερομηνίες των εγγράφων αποδεικνύεται τελικά ότι ο δήμαρχος Ηρακλείου, που κάλυψε πολιτικά το όλο θέμα, γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει τουλάχιστον μία εβδομάδα προ της σχετικής ερώτησης που κατέθεσε ο κ. Λυγερός στις 19 Ιανουαρίου, τι ακριβώς είχε συμβεί με τους χειρισμούς του αρμόδιου αντιδημάρχου. Αυτό, γιατί τα έγγραφα τόσο του κ. Μαμουλάκη, όσο και της Πολιτικής Προστασίας έχουν ημερομηνία, αμφότερα, 13-01-2016 και το δεύτερο και πρωτοκόλλησης 18-01-2016, δηλαδή προ της ερώτησης Λυγερού.

Στο πρώτο έγγραφο που παραθέτει η "Νέα Κρήτη" με ημερομηνία 13-01-2016 (προφανώς εκ παραδρομής αναφέρεται ως 13-01-2015 - αν δεν ήταν παραδρομή θα ήταν ακόμη χειρότερο), με υπογραφή του αντιδημάρχου Χάρη Μαμουλάκη προς το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και τον κ. Παττακό, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η Δ/νση Συντήρησης και Αυτεπιστασίας του Δήμου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κατασκευαστικές αστοχίες στην πλατεία Ελευθερίας, οι οποίες αποτελούσαν και αποτελούν πολλές φορές αιτία πρόκλησης ατυχημάτων, προέβη στις εργασίες που έγιναν με ειδικά μηχανήματα με τα οποία τρίβεται το μάρμαρο, έτσι ώστε να μη γλιστράει όταν κάποιος επιχειρήσει να διασχίσει την πλατεία, ιδίως τις βροχερές ημέρες και να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος και η ολισθηρότητα της πλατείας. Επίσης εκτελέστηκαν εργασίες περιμετρικά της πλατείας στα υφιστάμενα πεζοδρόμια, που λόγω του χαμηλού ύψους δεν είναι ορατά, με αποτέλεσμα να σημειώνονται δεκάδες ατυχήματα. Επιπροσθέτως, ο μη επαρκής φωτισμός και η ελλιπής οριοθέτηση της πλατείας είναι σοβαρά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Για τους παραπάνω λόγους και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Δ/νση Συντήρησης και Αυτεπιστασίας για τη βελτίωση της πλατείας Ελευθερίας, θεωρούμε ότι ανακύπτουν και λόγοι πολιτικής προστασίας και ως εκ τούτου παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας».

Η απάντηση, αλλά και οι άμεσες ενέργειες που ζητάει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, αποτυπώνονται στις 13-01-2016 σε έγγραφο που συντάσσει ο εντεταλμένος σύμβουλος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Μαρίνος Παττακός, όπου, όπως αναγράφεται, μοναδική του ενέργεια είναι να ζητήσει από τη ΔΕΠΑΝΑΛ να πληρωθούν οι εργασίες που έχουν εκτελεστεί ήδη με συνολικό κόστος 70 χιλιάδες ευρώ, συν ΦΠΑ (!).

Στο έγγραφό του, ο κ. Παττακός προς τη ΔΕΠΑΝΑΛ, μετά την υπόδειξη του αντιδημάρχου για άμεσες ενέργειες της πολιτικής προστασίας (ποιες άραγε αφού οι εργασίες για να μην είναι ολισθηρή η πλατεία έγιναν!), το μόνο που ζητάει είναι την κάλυψη του κόστους των εργασιών αυτών με το ποσό των 70 χιλιάδων ευρώ συν ΦΠΑ. Στην επιστολή αυτή αναφέρεται:

«Ως συνέχεια ανωτέρω σχετικού για την υφιστάμενη επικίνδυνη κατάσταση λόγω ελλείψεων, παραλείψεων και κατασκευαστικών ατελειών στην πλατεία Ελευθερίας, με αποτέλεσμα τους συχνούς τραυματισμούς και τον κίνδυνο για την ασφάλεια ζωής πολιτών, περιπατητών, διερχομένων, θεωρούμε ότι τίθεται θέμα πολιτικής προστασίας και ως εκ τούτου η αποκατάσταση του προβλήματος κρίνεται αναγκαία.

Παρακαλούμε εξετάσετε τη δυνατότητα της πληρωμής εργασιών των διορθωτικών παρεμβάσεων που έχουν εκτελεστεί με συνολικό κόστος εβδομήντα χιλιάδων (70.000) ευρώ συν ΦΠΑ, ερχόμενοι σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Συντήρησης και Αυτεπιστασίας, με σκοπό τη βελτίωση του έργου της Πολιτικής Προστασίας και αποκατάστασης του κοινού περί δικαίου προβλήματος ασφαλείας των πολιτών».

Η ΠΑΤΕΝΤΑ... ΚΑΛΥΨΗΣ

Πολλά τα ερωτήματα

Είναι προφανές ότι αυτή την "πατέντα" ανακάλυψαν στη δημοτική Αρχή για να πληρωθεί ένα κατά τα άλλα δωρεάν έργο αυτεπιστασίας, που είχε έως δωρεάν μέχρι και το ειδικό μηχάνημα από ιδιώτη εργολάβο, όπως απάντησαν επίσημα στον κ. Λυγερό. Ο τελευταίος άραγε, μετά την αποκάλυψη αυτή, αλήθεια τι προτίθεται να πράξει, όταν πλέον αποκαλύπτονται καταφανώς και το ψεύδος και η μεθόδευση που επιλέχθηκε για να "καλυφθεί" η υπόθεση και να πληρωθούν οι εργασίες; Ούτε κουβέντα φυσικά πως, ακόμη κι αν επρόκειτο για εργασίες αυτεπιστασίας, θα έπρεπε και πάλι να έχουν τηρηθεί όλα όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για τέτοιες υφής εργασίες, που δεν τηρήθηκαν.

Όμως εδώ είναι προφανές μέσα από τα έγγραφα τι έχει συμβεί. Αν λοιπόν τα χρήματα αυτά δε ζητήθηκαν για να πληρωθεί ο ιδιώτης εργολάβος με το ειδικό μηχάνημα τριβής των μαρμάρων, αφού όπως ελέχθη το διέθεσε δωρεάν (!), για ποιο λόγο ακριβώς τα ζήτησε η Πολιτική Προστασία από τη ΔΕΠΑΝΑΛ, αφού οι εργασίες έγιναν ήδη από τη Διεύθυνση Συντήρησης και Αυτεπιστασίας και κοστολογήθηκαν 70 χιλιάδες ευρώ συν ΦΠΑ;

Η δημοτική Αρχή μόλις την περασμένη εβδομάδα με κατηγορηματικό τρόπο δήλωσε ότι κανένας ιδιώτης εργολάβος δεν έχει τιμολόγια πληρωμής, το έργο έγινε με αυτεπιστασία (καμία διαδικασία όπως προβλέπει η νομοθεσία για αυτό δεν έγινε), το μηχάνημα τριβής των μαρμάρων διατέθηκε «δωρεάν» από ιδιώτη εργολάβο και τελικά η Πολιτική Προστασία με προτροπή του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων ζητάει για όλα αυτά από τη ΔΕΠΑΝΑΛ την έγκριση κονδυλίου 70 χιλιάδων ευρώ συν ΦΠΑ. Τι δεν καταλαβαίνεις; «Είναι η πατέντα κάλυψης του κόστους εργασιών στην πλατεία... ηλίθιε», για να χρησιμοποιήσουμε και εμείς μία από τις πολυφορεμένες εκφράσεις μετά την επαναφορά της στη δημόσια σφαίρα από τον Σόιμπλε.

Αλήθεια, υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός για όλα αυτά να δώσει μια υπεύθυνη απάντηση και όχι ψευδή και στον κ. Λυγερό που έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους δημότες που ως φαίνεται το "δωρεάν" της αποφυγής ατυχήματος στην πλατεία Ελευθερίας τελικώς θα είναι από την τσέπη τους;

Γιώργος Σαχίνης

Σχόλια